top of page

Zomerse plaatcake met ricotta en fruit


Zomerse plaatcake met ricotta en fruit
Als je in de zomer op een grote markt loopt als de Rotterdamse markt, is de verleiding groot om helemaal los te gaan en een hele grote tas vol groente en zomerfruit te kopen.Perfect voor deze zomerse plaattaart met ricotta en fruit.En dan kom je thuis met zoveel fruit, dat je bijna niet weer hoe je dit allemaal moet verwerken. Het bederft tenslotte redelijk snel. Zo kwam ik gisteren thuis met 2 kg aardbeien voor 5 euro. Lekker!! Twee kilo is best wel veel, zeker omdat we ook nog kersen, nectarines, sinaasappels en limes gehaald hadden. En dan heb ik het nog niet eens over de groenten.

Wil je deze tips graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Zomerse plaatcake met ricotta en fruit

Van de aardbeien, zal een deel vandaag veranderen in aardbeienjam. De rest wordt zo opgegeten en werd verwerkt in deze heerlijke plaattaart. Echt een topper tussen mijn recepten, of mag je dat eigenlijk niet zeggen van jezelf?


Eigenlijk kun je dit recept gebruiken met ieder soort fruit dat jij lekker vindt of dat je over hebt. Zomerfruit is zo mooi van kleur en dat maakt deze taart nog aantrekkelijker.


Ik zie ook smakelijke mogelijkheden met appel, peer, frambozen, zwarte bessen.Vers of eventueel uit de diepvries.Zomerse plaatcake met ricotta en fruit

Zomerse plaatcake met ricotta en fruit

Benodigdheden voor een vorm van 20 x 30 cm:

 1. 125 gram boter

 2. 200 gram bloem

 3. 50 gram amandelmeel of ander gemalen notenmeel (of maal het zelf zoals hier)

 4. 12 gram bakpoeder

 5. 230 gram suiker

 6. 2 zakjes vanillesuiker of theelepel vanille essence

 7. 3 XL eieren

 8. 250 gram ricotta

 9. Snufje zout

 10. 3 theelepels uitperste citroen of limoen

 11. Fruit naar keuze, ongeveer 350-400 gram (ik gebruikte aardbeien, kersen en nectarines)

 12. Eventueel aardbeien essence

 13. Eventueel wat suiker en geschaafde amandelen voor bovenop (lekker en mooi!Zomerse plaatcake met ricotta en fruit

Zo maak je deze Zomerse plaatcake met ricotta en fruit

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven). Bedek een bakplaat met bakpapier. Ik vulde een rechthoekige vorm die je naar eigen inzicht groter of kleiner kunt maken. Daarin heb ik iets meer ruimte om de cake iets naar boven te laten rijzen.

 2. Klop de suiker, vanillesuiker en de boter zo’n 10  minuten met de mixer tot het lekker romig is. Klop nu ei voor ei door deze mix. Mix nu de ricotta erdoor.

 3. Spatel het gezeefde bloem, amandelmeel en bakpoeder door de mix en tot slot het zout, citroen- of limoensap.

 4. Een week geleden heb ik in Frankrijk aardbeien essence gekocht en hiervan deed ik een klein scheutje door de mix. Maar zonder zal het ook heerlijk zijn. Een eetlepel aardbeienjam door de mix zal vast ook heel erg lekker zijn als vervanging.

 5. Ook voordat de plaatcake de oven in gaat, gaan de smaakpapillen al werken. Wat ziet dat er verrukkelijk uit! En wat een prachtige kleuren.

 6. Bak de cake in zo’n 30 minuten gaar in het midden van de oven. De zomerse plaatcake krijgt een heerlijk kleurtje, alsof het in de zon heeft liggen bakken.

 7. Laat de cake goed afkoelen.Zomerse plaatcake met ricotta en fruit

Geloof me, dit wordt bijna vechten om een stukje, tenminste dat is het scenario dat hier thuis zo’n beetje afspeelde.Zomerse plaatcake met ricotta en fruit

Wat een heerlijke plaatcake, een heel geslaagd en makkelijk recept.

Vier de zomer!


Hoewel het recept behoorlijk is aangepast vond ik de inspiratie voor dit recept bij delicious magazine.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page