top of page

Citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter


Citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter
Heb jij al eens een wolkencake gebakken? Een wolkencake is een heerlijk luchtige en zachte cake op basis van opgeklopte slagroom in plaats van boter. De cake bevat dus veel minder vet, tot wel 2/3e minder, is dat even mooi meegenomen! Daarbij is de cake ook nog eens supersnel klaar. Normaal moet je bij cake soms nog wachten tot de boter zacht is geworden en moet je de suiker met de boter langdurige kloppen.

Maar niet bij deze citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter. Het cakebeslag is sneller klaar dan dat je oven is opgewarmd. Een heel fijn recept dus en met citroen heerlijk op smaak.

Deze wolkencake is lekker fris door verse citroenrasp en sap. Zou ik dit niet in huis hebben dan zou ik waarschijnlijk lemoncurd gebruikt hebben, twee eetlepels vermoedelijk. Ik heb het altijd in de koelkast als snelle smaakmaker.

Waarom zou je een cake met slagroom in plaats van boter maken?

  1. Slagroom is een lichter keuze, minder vet.

  2. Slagroom is veel goedkoper.

  3. Sommige verpakkingen van slagroom kun je eenvoudig buiten de koeling op voorraad hebben.

  4. Een wolkencake met slagroom is heel eenvoudig, ik bak ze steeds vaker. \


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.



Schep het beslag van de cake in het bakblik

Recept citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter

Benodigdheden voor een vorm van 19-20 cm

Liever een grote cake van 30 cm? Vermeerder het recept met 50%.

  1. 250 ml slagroom (30% of 35% vetpercentage)

  2. 200 gram gezeefde bloem

  3. 6 gram bakpoeder

  4. 2 zakjes vanillesuiker

  5. 150 gram fijne suiker

  6. 3 medium eieren

  7. Rasp van 2 kleine citroenen

  8. 5 theelepels citroensap

  9. Snuf zout



 Citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter

Citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter

  1. Vet je bakvorm in en bestrooi het licht met bloem en bedek de vorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 160 graden bij een hete lucht oven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

  2. Klop de slagroom stijf met de zakjes vanillesuiker.

  3. Klop in een andere kom de eieren luchtig en licht van kleur.

  4. Zeef de bloem en het bakpoeder hier hierbij. Voeg het zout, de fijne suiker, de geraspte citroenschil en de citroensap toe.

  5. Spatel het geheel door elkaar en spatel de slagroom tenslotte ook door het beslag.

  6. Vul de bakvorm en bak de cake in ongeveer 50-55 minuten gaar en goudbruin.

  7. Laat de citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter iets afkoelen voor je hem aansnijdt.

Een plakje cake is altijd lekker, maar wil je echt even uitpakken…. een toefje slagroom met wat sprinkles of fruit maakt het feestje compleet.



Citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter

Hoe bewaar je een wolkencake

Omdat de cake slagroom bevat moet je de cake in de koelkast bewaren. Het beste kun je hem een goed half uur voor het serveren uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen, hoewel smaken verschillen. Ik heb ook wel gehoord van liefhebbers die hem zo uit de koelkast het lekker fris vinden dus uitproberen is een aanrader.

Krijg je de cake niet binnen 2-3 dagen op? Dan is het een goed idee om de cake in te vriezen.



 Citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter
Citroen wolkencake heerlijk wanneer de kinderen thuiskomen van school

Waarom een cake met slagroom in plaats van boter


Waarom zou je slagroom gebruiken in plaats van boter? Zelf heb ik hier meerdere redenen voor. Slagroom kun je makkelijk op voorraad hebben, zeker de exemplaren buiten de koelkast. Het is een stuk goedkoper dan het gebruik van roomboter, het bakt heerlijk luchtig en een cake met slagroom in het beslag is een stuk minder vet dan een cake gebakken met boter. In de supermarkt verkopen ze verpakkingen met de naam wolkencake. Deze cake is gebakken met dat principe.

Gerelateerde posts

댓글 6개


익명 회원
2023년 8월 02일

Hoi Carola,


Ik heb hem gemaakt, en ben er ontzettend bij mee!😃

Echt lekker, volgende keer wil ik meer maar je raad het met 50% erbij te doen.

Maar hoeveel eieren dan?


Groetjes Denise

좋아요
익명 회원
2023년 8월 03일
답글 상대:

In plaats van 1,5 ei meer toevoegen zou ik er 2 extra kiezen. Dat is maar 25 gram en dat is niet zoveel. Zo wie zo zijn eieren niet overal even groot. Dat risico zou ik wel aandurven. Veel succes!

좋아요

익명 회원
2022년 10월 16일

Vandaag de wolken citroencake gemaakt maar is niet gaar geworden , ook niet door hem langer in de oven te doen ,wat ging er mis ??

좋아요
익명 회원
2022년 10월 17일
답글 상대:

Hoi Elisabeth, Zelf heb ik hier nooit problemen mee, ik bak graag met slagroom. Zelf bak ik altijd graag op de hete lucht stand, mijn vorige oven kon ook niet anders dus ik ben het gewend. Bij een oven met boven- en onderwarmte moet de cake heter gebakken worden, zo'n 20 graden.

Zag de cake er na het goed afkoelen nog steeds ongaar uit? Groetjes Carola

좋아요

익명 회원
2022년 5월 30일

ik vind een heerlijk lekker dessert voor bij de koffie of bij vier uurtje

좋아요
익명 회원
2022년 5월 31일
답글 상대:

Jij bent wel een hele enthousiaste bakker 😄

좋아요
bottom of page