Citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter

Citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter
Citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter
Heb jij al eens een wolkencake gebakken? Een wolkencake is een heerlijk luchtige en zachte cake op basis van opgeklopte slagroom in plaats van boter. De cake bevat dus veel minder vet, tot wel 2/3e minder, is dat even mooi meegenomen! Daarbij is de cake ook nog eens supersnel klaar. Normaal moet je bij cake soms nog wachten tot de boter zacht is geworden en moet je de suiker met de boter langdurige kloppen. Maar niet bij deze citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter. Het cakebeslag is sneller klaar dan dat je oven is opgewarmd. Een heel fijn recept dus en met citroen heerlijk op smaak.
Deze wolkencake is lekker fris door verse citroenrasp en sap. Zou ik dit niet in huis hebben dan zou ik waarschijnlijk lemoncurd gebruikt hebben, twee eetlepels vermoedelijk. Ik heb het altijd in de koelkast als snelle smaakmaker.

Waarom cake met slagroom in plaats van boter?

  1. Slagroom is een lichter keuze, minder vet.

  2. Slagroom is veel goedkoper.

  3. Sommige verpakkingen van slagroom kun je eenvoudig buiten de koeling op voorraad hebben.

  4. Een wolkencake met slagroom is heel eenvoudig, ik bak ze steeds vaker.


Schep het beslag van de cake in het bakblik

Citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter

Benodigdheden voor een vorm van 19-20 cm

Liever een grote cake van 30 cm? Vermeerder het recept met 50%.

  1. 250 ml slagroom (30% of 35%)

  2. 200 gram gezeefde bloem

  3. 6 gram bakpoeder

  4. 2 zakjes vanillepoeder

  5. 150 gram fijne suiker

  6. 3 medium eieren

  7. rasp van 2 kleine citroenen

  8. 5 theelepels citroensap

  9. snuf zout


 Citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter
Citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter

Citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter

  1. Vet je bakvorm in en bestrooi het licht met bloem en bedek de vorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 160 graden bij een hete lucht oven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

  2. Klop de slagroom stijf met de zakjes vanillesuiker.

  3. Klop in een andere kom de eieren luchtig en licht van kleur.

  4. Zeef de bloem en het bakpoeder hier hierbij. Voeg het zout, de fijne suiker, de geraspte citroenschil en de citroensap toe.

  5. Spatel het geheel door elkaar en spatel de slagroom tenslotte ook door het beslag.

  6. Vul de bakvorm en bak de cake in ongeveer 50-55 minuten gaar en goudbruin.

  7. Laat de citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter iets afkoelen voor je hem aansnijdt. Een plakje cake is altijd lekker, maar wil je echt even uitpakken…. een toefje slagroom met wat sprinkles of fruit maakt het feestje compleet.


Citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter
Citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter

Hoe bewaar je een wolkencake

De wolkencake kun je het best buiten de koelkast bewaren. Komt de cake niet binnen 2 dagen op? Bewaar hem dan in de koelkast en haal hem een kwartier voordat je hem opdient uit de koelkast.

 Citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter
Citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter

Cake met slagroom in plaats van boter


Waarom zou je slagroom gebruiken in plaats van boter? Zelf heb ik hier meerdere redenen voor. Slagroom kun je makkelijk op voorraad hebben, zeker de exemplaren buiten de koelkast. Het is een stuk goedkoper dan het gebruik van roomboter, het bakt heerlijk luchtig en een cake met slagroom in het beslag is een stuk minder vet dan een cake gebakken met boter. In de supermarkt verkopen ze verpakkingen met de naam wolkencake. Deze cake is gebakken met dat principe.

#Cake

2 opmerkingen

Gerelateerde posts