top of page

Snelle regenboog cake met slagroom in plaats van boter


Snelle regenboog cake met slagroom in plaats van boter
Of je nu op zoek bent naar een kleurige traktatie of omdat je een statement wilt maken; share the love, share the cake; de kleuren van een regenboog zijn betoverend. Een paar keer per jaar zie je het wonder van de natuur in het echt en dat vind ik altijd een geluksmomentje; zo mooi! Ik heb al langer iets in regenboogkleuren willen maken en het moest er nu maar eens van komen. Deze snelle regenboog cake met slagroom in plaats van boter is de eenvoudige versie op het bakken van een cake in met zes laagjes cake in alle kleuren, die behoorlijk bewerkelijk is.

Eetbare kleurstoffen vs natuurlijke kleurstoffen

Voor de kleuren heb je eetbare kleurstoffen nodig. Het liefst gebruik ik natuurlijke kleurstoffen, maar deze verliezen tijdens het bakken veelal hun kleur door de temperatuur en dat werkt niet. Voor eenmaal ging ik los en koos ik voor felle kleuren.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.verdeel het beslag en kleur het in de regenboogkleuren

Snelle regenboog cake met slagroom in plaats van boter

Benodigdheden in een cake vorm van 2 Liter:

  1. 400 ml koude slagroom, liefst met 35% vet

  2. 4 eieren

  3. 2 zakjes vanillesuiker

  4. 230 gram fijne suiker

  5. 300 gram bloem

  6. 9 gram bakpoeder

  7. 3/4e theelepel zout

Ook nodig: 

  1. 6 kleuren van de regenboog: rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. Dr. Oetker verkoopt flesjes met 4 kleurstoffen. Je kunt ze mengen in andere kleuren.

  2. 6 bakjes of glazen om het beslag in te kleuren.

  3. Boter om vorm in te vetten en wat bloem om de vorm hiermee te bestuiven.

verdeel kleur na kleur en drop de restjes bovenop

Regenboog wolkencake met slagroom in plaats van boter

Vet de bakvorm in en strooi hier licht wat bloem overheen. Verwarm de oven op 160 graden bij een heteluchtoven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.


Klop de slagroom stijf en zet het apart, klop de eieren luchtig en romig samen met de suiker en vanillesuiker. Voeg hier de slagroom, de gezeefde bloem, het bakpoeder en het zout bij.

Snelle regenboog cake met slagroom in plaats van boter

Weeg de totale hoeveelheid beslag en verdeel dit over 6 bakjes. Kleur het beslag in de bakjes. Probeer met weinig kleurstof, je kunt altijd nog iets meer bijvoegen als dat nodig is. Kleur het beslag, rood, oranje, geel, groen, blauw en paars.


Vul de bakvorm en schep de kleuren laag na laag op elkaar. Tijdens het bakken ontstaat er dit kleurenpalet waarin de laatste kleur die in de vorm geschept, is in het midden van de cake terecht komt. De restjes van alle schaaltjes heb ik bovenaan verwerkt om niets weg te hoeven gooien. Ik ben zelf blij met het resultaat.


Bak de cake in 50-60 minuten gaar. Test de cake na 50 minuten met een satéprikker of hij gaar is. Haal de cake uit de vorm en laat hem afkoelen.

Snelle regenboog cake met slagroom in plaats van boter

Cake met slagroom in plaats van boter

Waarom zou je slagroom gebruiken in plaats van boter? Zelf heb ik hier meerdere redenen voor. Slagroom kun je makkelijk op voorraad hebben, zeker de exemplaren buiten de koelkast. Het is een stuk goedkoper dan het gebruik van roomboter, het bakt heerlijk luchtig en een cake met slagroom in het beslag is een stuk minder vet dan een cake gebakken met boter. In de supermarkt verkopen ze verpakkingen met de naam wolkencake. Deze cake is gebakken met dat principe.

Share the love, share the cake.

Als de cake uit de oven komt ziet hij nog behoorlijk saai uit. Wacht maar tot je hem gaat aansnijden; iedereen zal dolenthousiast reageren!


verdeel het beslag en kleur het in de regenboogkleuren

Cake bewaar je zo

Omdat de cake slagroom bevat moet je de cake in de koelkast bewaren. Het beste kun je hem een goed half uur voor het serveren uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen, hoewel smaken verschillen. Ik heb ook wel gehoord van liefhebbers die hem zo uit de koelkast het lekker fris vinden dus uitproberen is een aanrader.

Krijg je de cake niet binnen 2-3 dagen op? Dan is het een goed idee om de cake in te vriezen.

Op de een of andere manier heb ik vandaag de hele tijd het liedje van K3 in mijn hoofd: Alle kleuren van de regenboog, ha, ha!


Gerelateerde posts

댓글


bottom of page