top of page

Cronuts maken

Cronuts maken
Een paar jaar geleden ontstond er bij een Amerikaanse bakkerij van Dominique Ansel een nieuwe rage. De cronut! Eigenlijk kun je het best vergelijken met een kruising van een donut en een croissant. Nederland is niet helemaal voor de cronut gevallen, hoewel het kort verkrijgbaar is geweest bij Albert Heijn.

Eigenlijk ken ik niemand die er ooit eentje op heeft.  Nou ja, behalve het thuisteam dan. Want wij besloten cronuts te maken omdat er een pakje croissantdeeg in de koelkast lag, dat tegen de expire datum aan zat; we gingen cronuts maken!


Een goede smoes werkt altijd om de oven aan de krijgen.

Daar maak ik graag gebruik van. Maar eerste meer over de cronut in een filmpje. Kun je geloven dat in Amerika mensen hier 2 uur voor in de rij te staan? De cronut is heerlijk, maar 2 uur vind ik wel erg lang.  Daarbij kun je het zelf thuis ook gemakkelijk cronuts maken. Eerlijk is eerlijk, de lat zal bij chef Ansel vast wat hoger liggen, maar deze eenvoudige versie is absoluut de moeite waard om te proberen!

Cronuts maken

Cronuts maken

Benodigdheden:

 1. 1 Grote verpakking met croissant-deeg

 2. Fijne suiker

 3. Kaneel

 4. Frituur

 5. Ronde uitstekers of glazen, appelboor

Cronuts maken

Cronuts maken

 1. Verwarm de frituur op 180 graden. Meng in een kom een laagje fijne suiker met kaneel door elkaar.

 2. Rol het deeg uit. Snij het deeg in 3 delen. Ieder deel bestaat uit 2 croissants. Normaal zou je ze van elkaar los snijden, nu duw je de lijnen van de 2 croissants tegen elkaar.

 3. Vouw 1 deel naar binnen tot 2/3e deel. Vouw de andere kant hier overheen. Je hebt nu 3 lagen deeg.

 4. Maak met een uitsteker of een glas een ring van ongeveer 8 cm. Maak met een kleine uitsteker een gat in het midden. Dit zou je ook met een appelboor kunnen doen, maar de appelboor is net iets kleiner dan de vorm die ik zelf gebruikte.

 5. Bak de cronuts in de hete frituurolie tot ze goudbruin zijn en laat even uitlekken.

 6. Doop de cronuts door de suiker met kaneel. Zo zien ze er prachtig uit en hebben ze een lekker zoetje met kaneel aan de buitenkant.

Cronuts maken

Cronuts; tikje zondig maar heel lekker!

De cronuts zijn niet te versmaden. Ik vond ze zelf helaas wel erg vet. Eet er dus niet te veel, maar als je er eentje eet…..  je bent verkocht!


#friteuse

Gerelateerde posts

bottom of page