top of page

Roze koek plaatcake


Roze koek plaatcake
De roze koek, ik heb nog nooit iemand ontmoet die deze koek niet lust. Ik denk dat een roze koek het eerste is, wat ik mezelf vroeger op de middelbare school heel af en toe toestond in de kantine. De magie zit hem in de roze plakkerige bovenlaag. Deze joekel van een plaatkoek zal dan ook zeker aanslaan! Hij laat zich goed delen en is heerlijk zacht omdat ik een neutrale olie gebruikte in plaats van boter. Ik koos ervoor om minder olie te gebruiken dan gebruikelijk, wat als snel zo’n 100-125 ml olie scheelt bij deze roze koek plaatcake.

Voor alle liefhebbers van roze en roze koeken

Mijn jongste zoon vond dat de cake wel iets vetter zou mogen, want een roze koek moet vet zijn vond hij. Maar toen ik me omdraaide waren er wel ineens 3 stukken verdwenen, zo lekker was hij toch wel!  Ga je toch voor de een vol vette cake? Je kunt meer olie gebruiken en dan minder melk, zolang je de verhoudingen van het vocht maar klopt.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Naast dat boter momenteel behoorlijk geprijsd is vind ik dat een cake uit de koelkast, vaak eerst nog een tijd op temperatuur moet komen om meer smaak te krijgen. Dat komt omdat de boter nog hard is. Bij een cake met olie heb je daar geen last van.
glazuur uitsmeren over cake

Roze koek plaatcake

Benodigdheden en ingrediënten voor een vorm van ongeveer 26 x 18 cm

 1. 4 eieren

 2. 210 gram suiker

 3. 3 zakjes vanillesuiker

 4. 250 gram gezeefde bloem

 5. 9 gram bakpoeder

 6. 100 ml neurale olie; ik gebruikte zonnebloemolie

 7. 100 ml (volle) melk

 8. Snuf zout

Voor een lekker dikke laag glazuur bovenop:

 1. 200 gram poedersuiker (ik maal zelf gewone suiker tot poedersuiker met een koffiemolen)

 2. Sap van 2 eetlepels frambozen uit de diepvries voor een natuurlijke kleur (of roze kleurstof)

Ook nodig:

 1. Cakevorm of ovenschaal; zelf gebruik ik een verstelbare cakevorm


Roze koek plaatcake

Roze koek plaatcake maken

 1. Bekleed je bakvorm of je ovenschaal met bakpapier. Zo weet je zeker dat de cake straks goed uit de vorm komt. Ik gebruikte een flexibele bakvorm die je zo groot kunt maken als je wilt.

 2. Verwarm de oven voor op 165 graden bij een hete lucht oven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 3. Klop de eieren langdurig met de suiker tot het heel romig en stevig is. Dit kan zomaar 8-10 minuten duren.

 4. Voeg het gezeefde bloem met het bakpoeder en zout toe en spatel dit hier doorheen. Voeg de olie en de melk toe en klop kort tot het geheel gemengd is, liever niet langer dan nodig. Het is een dun beslag dus een springvorm moet je goed bekleden. Hoe dat werkt zodat het beslag niet door de randen wegdruipt kun je in dit artikel lezen.

 5. Vul de bakvorm en bak de cake in ongeveer 35-40 minuten goudbruin.

 6. Laat de cake afkoelen voor dat je de roze laag gaat maken.

 7. Voor de roze laag: verwarm een paar eetlepels frambozen in een glas in de magnetron. Duw het vocht uit de frambozen of gebruik een theezeef. Je hebt niet veel vocht nodig om de suiker te kleuren.

 8. Meng de helft van de frambozensap met een theelepel water door het poedersuiker. Voeg steeds een theelepel of zelfs minder water tegelijk toe. Je hebt maar weinig vocht nodig om van poedersuiker glazuur te maken. Voeg eventueel wat frambozensap naar smaak toe.


Roze koek plaatcake

Waarom heb ik geen strakke platte bovenkant?

De roze koek plaatcake bakt niet volledig strak. Je zou de bovenkant af kunnen snijden. Behalve dat het zonde van de cake is, ben ik bang dat de kruimels van de cake zich dan zullen mengen door de glazuur en je alsnog geen perfect strakke laag krijgt. Vandaar dat ik tevreden was met de redelijk platte bovenkant van de cake.

Smeer de glazuur over de bovenkant. Zelf deed ik dit in 2 porties, hiermee kreeg ik een dikkere laag glazuur dat goed bleef zitten. Laat de glazuur drogen.Een koffiemolen voor de poedersuiker? Ik maal er noten, kruiden, havermout en suiker tot poedersuiker mee. Eigenlijk van alles behalve koffie...


Gerelateerde posts

2 Comments


Unknown member
Oct 19, 2022

Kan ik in plaats van bloem ook zelfrijzend bakmeel gebruiken? 🤔

Like
Unknown member
Oct 19, 2022
Replying to

Hoi Julia,

Dat kan inderdaad. Ik heb naar verhouding wel een heel klein beetje meer bakpoeder gebruikt dan in zelfrijzend bakmeel zit, maar ik zou zelfrijzend bakmeel ook gerust gebruiken. Dat doe ik vaker en werkt prima. Succes! Groetjes Carola


Like
bottom of page