top of page

Cupcakes voor de vogels


Cupcakes voor de vogels
Terwijl de laatste bladeren aan de bomen onlangs met een flinke storm van de bomen zijn gewaaid, de eerste sneeuw is gevallen, het weer buiten somber en donker is, kun je toch een lichtje laten schijnen en met een glimlach naar buiten kijken. Naar de kleine, grote, ondeugende, lieve en soms wat brutale vogels in de tuin. Waarom krijgen zij geen cupcakes vol met zaden en ander voer?

Ik heb het idee dat juist omdat ik het zo vroeg, net voordat het gaat vriezen, ophang de vogels ons ook de hele winter vaker onze tuin bezoeken. Het is soms een drukte van jewelste in ons kleine tuintje met veel verschillende soorten vogels. Helaas weten de katten in de buurt ook van het plezier in de tuin.


Op de site van Vogelbescherming Nederland vind je veel informatie over vogels onder andere over het bijvoeren in de winter en waarom dat zo belangrijk is. Wist je dat kleine vogeltjes in een koude nacht wel 10% van hun gewicht kunnen verliezen en dat terwijl er in de winter weinig voedsel te vinden is. Weinig insecten, bessen en zaden.


Wanneer het koud is trakteer ik ze op lekkers

Dubbel plezier dus als je zaden, zonnebloem pitten, pinda’s en vetbollen ophangt in je tuin. Je helpt je kleine gevleugelde vrolijke vriendjes en je hebt meteen een gezellige uitkijk naar buiten waar het soms somber en kaal is. Kom ik ga een recept van cupcakes voor de vogels maken.


Vetbollen kun je in pakketjes of giga-emmers aanschaffen, maar je kunt ze ook heel goed zelf maken.


Cupcakes voor de vogels
Al vroeg in het jaar hang ik vetbollen op en weten de vogels ze te vinden

In een vorm, bekertje of… in cupcake bakingcups. Laat ik nu net nog wat gezelllig bakingcups hebben die ik eigenlijk niet fijn vind om in te bakken. Dat kan zijn omdat ze niet mooi opbakken met cake of bijvoorbeeld deze met rode stippen, deze bakingcups zijn te groot voor de vorm. En behalve dat het een nuttig is om deze bakingcups ook een keer te gebruiken, zien ze er erg gezellig in in een sombere winterse dag.


Cupcakes voor de vogels

Cupcakes voor de vogels

Ingrediënten:

  1. Diverse zaden of vogelzaad

  2. Frituurvet


Hoe maak je cupcakes voor vogels

  1. Smelt de frituurvet langzaam in een pan.

  2. Het vuur kan al uit voordat al het vet is gesmolten. Het duurt best lang voordat het vet weer stolt

  3. De zaden gaan door het vloeibare vet. Nu is het wachten tot het vet is afgekoeld.

  4. Je kunt het koelen bespoedigen door de pan met het vet buiten te zetten. Niet te lang, anders stolt het vet te snel en kun je de pan opnieuw opwarmen omdat je met gestolde vet niets kunt beginnen.


Cupcakes voor de vogels
Cupcakes voor de vogels

De papieren cupcakes voorbereiden

Met naturel raffia maakt ik een strik aan de bovenkant (hiermee hang je de vogel cupcake aan een tak), deed de raffia door de onderkant van de cupcake bakingcup en maakte een knoop. Het touw dat over is knipte ik af.


Cupcakes voor de vogels

De bakpapiertjes gingen in een een cupcake bakvorm.


Cupcakes voor de vogels

Gevulde mini cupcakes voor de vogels

Gevuld en al zette ik ze afgedekt buiten op de tafel om het stollen te bespoedigen.


Cupcakes voor de vogels

Bijna gestold

Het lijkt alsof het vet in de pan gestold is maar dat is het nog niet. Nu goed roeren en de grote bakingcups kunnen gevuld worden.  Op de grote bakingcup zetten ik een mini cupcake. De vogels hebben dus minitaartjes.


Cupcakes voor de vogels

Feest in de wintertuin

En ja hoor, de vogels hebben ze al snel gevonden. Het is een groot feest met cupcakes, taarten en kleur in de wintertuin. Alles heb ik goed hoog in de boom gehangen zodat de poezen uit de buurt muurbloemjes zijn...


Gerelateerde posts

Comments