top of page

Cupcakes voor de vogels


Cupcakes voor de vogels

Terwijl de laatste bladeren aan de bomen onlangs met een flinke storm van de bomen zijn gewaaid, de eerste sneeuw is gevallen, het weer buiten somber en donker is, kun je toch een lichtje laten schijnen en met een glimlach naar buiten kijken. Naar de kleine, grote, ondeugende, lieve en soms wat brutale vogels in de tuin. Waarom krijgen zij geen Cupcakes voor de vogels vol zaden en ander voer?

Al vroeg in het jaar hang ik vetbollen op en weten de vogels ze te vinden

Ik heb het idee dat juist omdat ik het zo vroeg ophang de vogels ons ook de hele winter vaker onze tuin bezoeken. Het is soms een drukte van jewelste in ons kleine tuintje met veel verschillende soorten vogels. Helaas weten de katten in de buurt ook van het plezier in de tuin.

Op de site van de vogelberscherming vind je veel informatie over vogels waaronder o.a. over het bijvoeren in de winter en waarom dat zo belangrijk is. Wist je dat kleine vogeltjes in een koude nacht wel 10% van hun gewicht kunnen verliezen en dat terwijl er in de winter weinig voedsel te vinden is. Weinig insecten, bessen en zaden.

Dubbel plezier dus als je zaden, pinda’s en vetbollen ophangt in je tuin. Je helpt je kleine gevleugelde vrolijke vriendjes en je hebt meteen een gezellige uitkijk naar buiten waar het soms somber en kaal is.

Vetbollen kun je in pakketjes of giga-emmers aanschaffen, maar je kunt ze ook heel goed zelf maken. In een vorm, bekertje of… in cupcake bakingcups. Laat ik nu net nog wat gezelllig bakingcups hebben die ik eigenlijk niet fijn vind om in te bakken. Dat kan zijn omdat ze niet mooi opbakken met cake of bijvoorbeeld deze met rode stippen, deze bakingcups zijn te groot voor de vorm. En behalve dat het een nuttig is om deze bakingcups ook een keer te gebruiken, zien ze er erg gezellig in in een sombere winterse dag.


Cupcakes voor de vogels

Ingrediënten: diverse zaden en frituurvet 1:1.


Cupcakes voor de vogels

Smelt de frituurvet langzaam in een pan. Het vuur kan al uit voordat al het vet is gesmolten. Het duurt best lang voordat de olie afkoelt.


Cupcakes voor de vogels

De zaden gaan door de olie. Nu is het wachten tot de olie afkoelt. Je kunt het bespoedigen door de olie buiten te zetten. Niet te lang, anders stolt de olie te snel en kun je de pan opnieuw opwarmen omdat je met gestolde olie niets kunt beginnen.


Cupcakes voor de vogels

Met naturel raffia maakt ik een strik aan de bovenkant (hiermee hang je de vogel-cupcake aan een tak), deed de raffia door de onderkant van de cupcake bakingcup en maakte een knoop. Het touw dat over is knipte ik af.


Cupcakes voor de vogels

De bakpapiertjes gingen in een een cupcake bakvorm.


Cupcakes voor de vogels

Gevulde mini cupcakes voor de vogels. Gevuld en al zette ik ze buiten om het stollen te bespoedigen.


Cupcakes voor de vogels

Het lijkt alsof de pan gestolt is maar dat is het nog niet. Nu goed roeren en de grote bakingcups kunnen gevuld worden.  Op de grote bakingcup zetten ik een mini cupcake. De vogels hebben dus minitaartjes.


Cupcakes voor de vogels

En ja hoor, de vogels hebben ze al snel gevonden.

#cupcakes

Gerelateerde posts

bottom of page