top of page

Eetpapier rechtstreeks uit de fabriek voor o.a. paleisbanket


Eetpapier rechtstreeks uit de fabriek voor o.a. paleisbanket
Eetpapier rechtstreeks uit de fabriek voor o.a. paleisbanket

Eetpapier of ouwel voor de broodbakker, banketbakker én thuisbakker

We komen er bijna dagelijks mee in aanraking en vaak hebben we het niet eens in de gaten; eetpapier of ouwel. Papier dat je kunt eten, wordt gebruikt bij koek als kokoskoeken en paleisbanket, bij nougat, maar ook bevatten veel broden een broodlabel waarop het type brood vermeld staat. Het geeft duidelijke info en het ziet er zo heerlijk ambachtelijk uit. En laten we niet vergeten hoe leuk dit snoeppapier voor kinderen is!


Wist je dat al het eetpapier in Nederland afkomstig is uit één fabriek in Oostzaan? Bij Primus!

Eetpapier rechtstreeks uit de fabriek voor o.a. het recept voor paleisbanket

Zoeken naar eetpapier of ouwel? Dat is niet meer nodig; je kunt eetpapier sinds kort direct bij de fabrikant bestellen. Dat is makkelijk en voordelig, maar daarover later meer. Eerst laat ik je zien wat eetpapier of ouwel eigenlijk is en wat je ermee kunt. En natuurlijk ga ik aan de bak; ik maakte chique paleisbanket.

De één noemt het eetpapier de ander ouwel; het is hetzelfde product.

paleisbanket maken
Paleisbanket alsof het bij de bakker vandaan komt

Wat is eetpapier of ouwel eigenlijk?

Eetpapier is gemaakt van aardappelzetmeel, water en plantaardige olie. De smaak is neutraal en dat komt mede omdat er géén suiker in verwerkt is. Het eetbare papier is door de droge omstandigheden tot wel 2 jaar houdbaar en je kunt het gewoon op kamertemperatuur bewaren. Op eetpapier kun je prima met eetbare inkt printen.

Naast printen op eetpapier, kun je ook op icing sheets printen. Deze vellen zijn echter minder lang houdbaar en icing sheets dienen koel bewaard te worden. Eetpapier of ouwel gedraagt zich beter bij iets vochtige of juist droge omstandigheden, een stabiele keuze dus. De vellen eetpapier zijn in zowel enkellaagse als dubbellaagse vellen verkrijgbaar en in diverse afmetingen.


Eetpapier bestaat uit een gladde kant en een wat grove kant, wanneer gebruik je welke kant?

Als thuisbakker gebruik ik eetpapier vooral om bijvoorbeeld kokoskoeken, kokosbollen, gezonde repen, nougat en wat kleverige koeken op te bakken. Een vel eetpapier bestaat uit een gladde kant en een wat grovere kant. Op de grove kant kunnen de kleverige baksels goed hechten en de buitenkant voelt strak en glad aan. Gebruik je eetpapier om op te printen, schrijven of tekenen met een stift met eetbare inkt, kies dan voor de gladde kant.


bakingscups, bloemen, broodlabels van eetpapier

In de webshop van PRIMUS.DIRECT vind je naast de vele formaten enkel- of dubbellaags eetpapier, ook nog leuke andere artikelen. Bijvoorbeeld cupcakebakjes met kleur op natuurlijke basis, een snelle manier om bijzondere cakejes te creëren!


Broodlabels laten printen bij fabrikant

Paleisbanket bakken

Benodigdheden voor 3 rijen koek, ongeveer 30 stuks:

 1. 1 vel eetpapier of ouwel (A4)

 2. 300 gram amandelspijs volgens dit recept

 3. 1 ei

 4. 1 dooier (indien de spijs te stevig is)

 5. citroenrasp naar smaak (ongeveer 1/2 citroen)

Voor de vulling:

 1. 2-3 eetlepels aardbeien of frambozenjam, vooral de gelei-deel uit de jam

 2. 2 eetlepels abrikozenjam, ook hier geldt: kies vooral het gelei-deel uit de jam

Voor de roze streep:

 1. 60-70 gram poedersuiker

 2. 2 eetlepels bosvruchten uit de diepvries (ontdooit en sap eruit gedrukt) of rode limonade of rode kleurstof om te kleuren

Ook nodig:

 1. spuitzak

 2. kartelmondje van ongeveer 12-15 mm

 3. voor de jamstreep en glazuurstreep zijn snoepzakken heel handig

paleisbanket met amandelspijs laten drogen
Paleisbanket alsof het bij de bakker vandaan komt

Paleisbanket alsof het bij de bakker vandaan komt

 1. Paleisbanket moet je plannen, want zowel het beslag als het glazuur moeten drogen. Leest het recept daarom eerst goed door voordat je begint.

 2. Maak het amandelspijs, dit kan eventueel een aantal dagen eerder. Doe op de dag dat je de koekjes gaat maken, het amandelspijs in een keukenmachine en maal het iets fijner. Voeg een ei erbij en de citroenrasp. Is de spijs nog wat dik, voeg dan nog een eidooier toe. Spatel het amandelspijs in een spuitzak met een kartelrand.

 3. Spuit op het eetpapier 2 strepen amandelspijs naast elkaar. Herhaal dit driemaal. Laat wat ruimte vrij tussen de rijen. De rijen amandelspijs moeten goed drogen. De foto hierboven is genomen na 10-11 uur drogen.

 4. Verwarm de oven voor op 240 graden met boven- en onderwarmte of 220 graden in een hete luchtoven. Bak het paleisbanket in 5-8 minuten gaar. Blijf in de buurt, het kan ineens heel hard gaan! Verwarm de abrikozenjam met 1 ruime eetlepel water en smeer dit dun over de bovenkant van het paleisbanket, zodra het de oven uitkomt.

 5. Duw nu de rijen koek nog warm zijn, met een smalle spatel, de achterkant van een breed mes of een lineaal een streep in het midden tussen de twee rijen koek. Duw de streep niet helemaal door tot de onderkant. Het is de bedoeling dat je deze ruimte vult met jam.

 6. Verwarm de rode jam/gelei kort een heel klein beetje, hierdoor wordt de jam iets dunner en is het makkelijker om strepen te spuiten in de holte die je gemaakt hebt in het midden van de koek.

 7. Roer 1 eetlepel rode vruchtensap door het poedersuiker. Beoordeel of je meer rode sap wilt of als het al erg roze van kleur is, gebruik dan wat water. Voeg altijd heel weinig vocht toe, de glazuur wordt anders te dun.

 8. Doe de glazuur in een spuitzak en spuit met een heel klein mondje strepen over de laag jam. Ik gebruik hiervoor graag een puntige snoepzak, waarvan ik een klein puntje van de onderkant afknip.

 9. Laat de glazuur drogen. Snij of knip het overtollige eetpapier van de koek af en snij het in stukken. Geniet!


Jam tussen lagen gebakken amandelspijs spuiten

Zo maak je deze klassieke, een beetje chique koekjes.


Recept paleisbanket

Eetpapier voor de thuisbakker? Met deze tips kun je lekker creatief aan de slag

 1. Eetpapier wordt veel gebruikt voor kokoskoeken, paleisbanket, nougat en sommige chocolade bonbons. Bij nougat krijg je meer vat op de plakkerige massa. Koekjes lopen minder uit, worden iets strakker. Het papier zorgt ervoor dat koekjes en nougat, niet zo plakkerig zijn om te verwerken en bij het pakken en opeten voor de consument.

 2. Sommige kaartdecorateurs kunnen met eetpapier prachtige bloemen maken. Op internet vind je diverse how to’s hoe je dit kunt doen.

 3. Teken een sjabloon op eetbaar papier om hier vervolgens koekjes of chocolade op te spuiten.

 4. Op kinderfeestjes is het reuze spannend om een geheime opdracht te krijgen die je vervolgens moet opeten voor het te gaan uitvoeren.

 5. Regent het en vervelen de kinderen zich? Laat ze eens lekker tekenen op eetpapier met stiften waar eetbare inkt in zit.

 6. Versierd ouwel kun je gebruiken op de bovenkant of op de zijkant van een taart; zo krijgt de taart een persoonlijk karakter.

 7. Ben jij een creatieveling? Op Pinterest vind je nog veel meer ideeën. Zo zag ik eetpapier verwerkt als papier mache, rondom een ballon! Maar ook mandjes, of ruffles van eetpapier langs zijkanten van taart.

 8. Maak kleine tekeningen, of teksten op eetpapier, knip dit uit en druk het bovenop koekjes. Versier de randen eventueel na het afbakken met royal icing.

 9. Heb jij nog leuke tips of ideeën, laat ze dan vooral onder dit artikel achter!

 10. Belangrijk: gebruik bij bovenstaande tips altijd een stift of verf met eetbare inkt!

A4 vellen eetpapier of ouwelvellen

Zin om zelf aan de slag te gaan? Zo kun je het makkelijkst eetpapier bestellen?

Sommige supermarkten verkopen van die kleine gekleurde vellen voor kinderen. Winkels met spulletjes om taarten te bakken verkopen het soms ook, maar de makkelijkste en voordeligste manier om eetpapier te bestellen is bij de fabrikant Primus zelf.

Het papier is verkrijgbaar in éénlaagse of dubbellaagse vellen; van kleine vellen tot zelfs vellen van bijna A1 groot! Handig voor zowel professionele als fanatieke thuisbakkers!

Dit artikel is een samenwerking met PRIMUS.DIRECT. Lees hier mijn disclaimer.

Gerelateerde posts

Comentarios


bottom of page