top of page

Frittata taart


Frittata taart
Wow, dit is een avondmaaltijd, eentje met heeeeel veel groente. De pubers thuis zijn eigenlijk niet zo verzot op groente, maar zij vielen deze taart aan. Zo snel, dat ik niet eens tijd had om een fatsoenlijk foto van de binnenkant te maken!

Van Aviko ontving ik onlangs een leuke en vooral lekkere box met allemaal groenten, veel soorten groene kruiden, eieren, een fijne gietijzeren van van creuset en rösti-aardappelen.  Er zat een handig boekje vol lekkere aardappelrecepten van Aviko. Deze kun je overigens zelf online aanvragen. Dat kost je hooguit 1 minuut.


Wat is dit voor wondertaart met heel veel groente die iedereen heel graag eet?

Ik wilde graag een taart gaan maken met de ingrediënten  uit de box en toen ineens moest ik aan een bakvorm denken die ik nog nooit heb gebruikt, maar voor heel weinig geld een keer bij Albert Heijn heb kunnen kopen. Het is een taartvorm in lagen. Dus je bakt de 3 lagen in één keer.  Ik kwam deze vorm overigens ook onlangs tegen bij de Xenos.

Frittata taart
Aubergine in blokjes gesneden

Frittata is een Italiaans gerecht dat ooit ontstaan is voor arme mensen. Je kunt er namelijk alles in verwerken dat over is in je koelkast of diepvries. Een soort restjes naar eigen smaak gebakken met veel ei en aardappel.  Daarbij is kliekjes eten weer helemaal hot. We gooien tenslotte zo’n 50 kilo eten per jaar in de vuilnisbak.


Regelmatig frittata taart eten? Dat is geen straf, geloof me. 

Omdat de vorm best wel groot is heb ik nog wat extra groente gebruikt. Ik denk dat ik alleen de aubergine en de hamblokjes heb gekocht, de rest had ik al in huis.


Frittata taart

Fittata taart 

 1. Half pak doperwten uit de diepvries

 2. 2 rode paprika’s

 3. 1 winterwortel geraspt

 4. 2 (rode) uien

 5. 1 aubergine in blokjes gesneden en met olijfolie, peper, zout en knoflook klein half uurtje in oven van 175 graden gebakken samen met:

 6. 1 courgette  in blokjes gesneden en met olijfolie, peper, zout en knoflook klein half uurtje in oven van 175 graden gebakken

 7. 10 eieren

 8. 1 pakje hamblokjes

 9. 1 zak rösti, bijvoorbeeld van Aviko

 10. Lekker veel geraspte kaas. Dit kan Nederlandse kaas zijn maar ook bijvoorbeeld Parmezaanse kaas. Het voordeel van Nederlandse kaas is dat het goed smelt en de groenten lekker aan elkaar bakt zodat de “taart” straks goed uit de vorm komt. Het is alleen iets minder pittig en authentiek Italiaans.

 11. 1 bekertje crème fraiche  met wat melk of 1 pakje slagroom

 12. Groene kruiden: tijm, rozemarijn en flinke hand peterselie. Ook lekker oregano of salie.


Frittata taart

De bakvorm vullen

Vet de bakvorm in met boter en bestrooi de vorm met paneermeel. Je hebt wellicht een andere bakvorm (en). Bak dan bijvoorbeeld in 2 verschillende vormen. Plaats later de kleine frittata op de grote vorm, net als bij een taart.

Bij springvormen moe je opletten dat er geen vocht en ei via de zijkanten lekt. Vul de vorm eventueel met een laagje papier. Zo komt je vorm strakker te zitten en gaat je frittata ook makkelijk uit de vorm.

Snij de aubergine en de courgette in blokjes. Doe zo’n 50 ml olie in een glas met lekker veel knoflook, peper en zout. Roer dit door de blokjes en bak het zo’n half uurtje in de oven op 175 graden totdat het lichtbruin begint te verkleuren en de keuken geurt naar knoflook.

Snij alle groenten fijn en doe ze in een grote kom. Roer hier de kaas, de ham, de crème fraiche, de melk en de groene kruiden doorheen.


Voeg de aubergine en de courgette toe. Als laatste het pak rösti. Vul je bakvorm (en).


Frittata taart

Verwarm inmiddels de oven voor op 175 graden (hete lucht)

Mix in een andere kom de eieren goed luchtig. Dit duurt al snel zo’n 5 minuten. Mix nog wat zout, peper en eventueel andere kruiden naar smaak mee en giet het over de vorm. Het zakt langzaam naar beneden. Omdat het goed luchtig is verdeelde het ei zich over de gehele taart.

De taart heeft ruim een uur in de oven gezeten. Ik wilde de taart langzaam garen, zodat de warmte ook de binnenkant zou bereiken en de bovenkant niet te donker zou worden. Daarom deed ik aluminiumfolie over de bovenkant. De laatste 10-15 minuten mag de folie van de bakvorm af.


Frittata taart

Blij! De taart kwam goed uit de vorm

Er komt wel wat vocht uit de vorm maar de taart was goed gaar en precies goed. Ik denk dat er veel vocht afkomstig is van de groente en dat samen met de slagroom de zwaartekracht opzocht.

Het vormt een soort saus onderaan mijn bord, dit vond ik zelf niet storend.

Naar eigen smaak kun je natuurlijk nog een stukje vlees toevoegen, wat brood of salade. Maar eigenlijk heb je het niet nodig. Alles waaruit een maaltijd bestaat zit in deze taart: aardappelen, vlees, groente. Bijna een Oud Hollandse combinatie.


Veel eetplezier en laat het smaken.

Wat voor geheim ingrediënt zou jij lekker vinden in je hartige frittatataart?


Gerelateerde posts

bottom of page