top of page

Hartige madeleines met gedroogde tomaten en rozemarijn


Hartige Madeleines met gedroogde tomaten en rozemarijn
Hartige madeleines met gedroogde tomaten en rozemarijn
Onlangs ontving ik het boek Kleine hartige taartjes van Meike Schaling van Petit Gâteau uit Amsterdam. De patisserie Petit Gâteau is bekend om haar kleine zoete taartjes, maar Meike zat niet stil en bedacht bijzondere hartige combinaties. Sommige combinaties waren bijzonder omdat deze normaal zoet afgebakken worden.

Basic van Petit Gâteau

Neem nu de Madeleine; dat lekkere, delicate, zachte mini cakeje met een buikje. Het idee achter het boekje met hartige taartjes is dat je durft te combineren met het basisrecept. En dat heb ik gedaan in dit recept voor hartige Madeleines met gedroogde tomaten en rozemarijn. Heerlijk in combinatie met de pittige smaak van Parmazaanse kaas.


Als ik aan Madeleines denk moet ik vaak aan de uitzending denken van Heel Holland Bakt waarin de kandidaten in een technische opdracht in weinig tijd deze cakejes moesten bakken. Wil je echt een goed cakeje met zo’n typisch bol buikje, dan moet het deeg rusten, het liefst een nacht. Dit en meer tips voor de ultieme Madeleine.


Hartige madeleines

Deze hartige Madeleine is niet opdringerig, precies goed al zeg ik het zelf. Kan dat wel in combinatie met een zoete achtergrond? Zeker wel; denk maar aan bapao, een wat zoetig zacht wit broodje met een hartige vulling. Heel bijzonder!!!


Hartige Madeleines met gedroogde tomaten en rozemarijn
Hartige madeleines met gedroogde tomaten en rozemarijn

Hartige Madeleines met gedroogde tomaten en rozemarijn

Benodigdheden voor ongeveer 40 stuks (afhankelijk van hoe groot je vorm is):

 1. 210 gram boter

 2. 5 eieren

 3. 250 gram fijne suiker

 4. 1 theelepel honing

 5. 250 gram gezeefde bloem

 6. 8 gram bakpoeder

 7. 5-6 gram zout (mijn eigen inzicht, dit cakeje heeft een tegenhanger nodig voor het suiker en het is minder zout als brood)

 8. Peper of ook erg lekker: Chilipeper

 9. 12-16 zongedroogde tomaatjes op olie

 10. 2 takken rozemarijn waarvan de naalden fijner zijn gehakt

 11. 60-80 gram geraspte Parmezaanse kaas

Hartige Madeleines met gedroogde tomaten en rozemarijn
Hartige madeleines met gedroogde tomaten en rozemarijn

Hartige Madeleines met gedroogde tomaten en rozemarijn

 1. Smelt de boter en laat het iets afkoelen, maar niet stollen.

 2. Klop de eieren luchtig met de suiker en de honing. Voeg de bloem met het bakpoeder in delen bij het ei-suikermengsel.

 3. Roer de afgekoelde boter erbij en voeg het zout en de peper toe. Laat heb beslag het liefst een nacht afgedekt rusten in de koelkast.

 4. Verwarm de oven voor op 200 graden met hete lucht of op 220 graden met boven en onderwarmte.

 5. Snij de zongedroogde tomaten op olie in kleine stukjes, net als de rozemarijn en de helft van de Parmezaanse kaas.

 6. Roer dit door het beslag en vul de ingevette en licht met bloem bestrooide bakvorm met het beslag. Bestrooi de bovenkant met Parmazaanse kaas.

 7. Verlaag de oven met 20 graden, schuif de vorm in de oven en bak de hartige Madeleines in ongeveer 12-15 minuten goudbruin.

 8. Herhaal dit tot al het beslag op is. Tussen de sessie door maakt ik het bakblik steeds schoon en vette het licht in. Dit deed ik ook bij deze siliconen bakvorm.


Kleine hartige taartjes van Meike Schaling van Petit Gateau

De basis van dit recept is afkomstig uit dit super leuke boek van Meike Schaling van Petit Gâteau: Kleine hartige taartjes.  Ze is getrouwd met Patrice Andrieu en samen hebben ze 3 winkels in Amsterdam waar ze hun beroemde kleine hartige en zoete taartjes verkopen: Petit Gâteau. Een review over dit boek kun je hier lezen.Het leuke van dit boek vind ik dat het echt een basis is die je inspireert zelf een draai te geven aan recepten. Eigenlijk alle taartjes in dit boek ogen behoorlijk “cute” en lijken vol smaak te zitten. Ik ben nog niet uitgebakken uit dit leuke boek.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page