top of page

Gezonde ontbijtkoek een recept van Rens Kroes


DGezonde ontbijtkoek een recept van Rens Kroes
Voordat ik de tweede bestseller Powerfood van Friesland naar New York van Rens Kroes gezien had, keek ik stiekem al een beetje bij Bol.com wat ik ervan kon verwachten. Hoewel je bij Bol altijd maar een paar pagina’s kunt zien, wist al meteen dat ik deze heerlijke variant op ontbijtkoek wilde gaan bakken; gezonde ontbijtkoek een recept van Rens Kroes.

En wat is hij lekker geworden! Ik kan niet zeggen waar het naar smaakt. Ik vind het persoonlijk geen ontbijtkoek omdat de structuur heel anders is. Maar het is ook geen brood of koek. Misschien lijkt de structuur nog het meest op roggebrood, alleen is dit is veel lekkerder dan roggebrood en het is heerlijk zoet van de dadels.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Misschien is het meer rogge-havermout met dadels koek?

Omdat het recept geen suiker bevat behalve de natuurlijke suikers van dadels en geen vetten, eet ik het al de hele week smaakvol als ontbijt. Lekker met een beetje zelfgemaakte aardbeienjam.


De ontbijtkoek is heel eenvoudig te maken. Het enige dat je wel nodig hebt zijn lekkere dadels.

Niet van die stugge die je soms bij de supermarkt ziet; maar van die grote, zachte die je op de markt kunt kopen. Bijvoorbeeld medjool dadels. Soms koop ik ook zachte kleine dadels in kartonnen doosjes bij de plusmarkt of de Makro.

Gezonde ontbijtkoek een recept van Rens Kroes

Gezonde ontbijtkoek een recept van Rens Kroes

Benodigdheden:

 1. 125 gram ontpitte dadels, ik lekker 2 dadels extra hmmmmm

 2. 3 theelepels speculaaskruiden (of koekkruiden)

 3. 200 ml heet water

 4. 100 gram noten naar smaak

 5. 3 grote eieren

 6. 175 gram roggemeel (koop je gewoon bij  xxl AH of biowinkel)

 7. 125 gram havermoutmeel (dit maal ik zelf in een koffiemolen)(Rens gebruikte 200 gram roggemeel en 100 gram rijstmeel)

 8. 100 ml rijstmelk (ik gebruikte soyamelk)

 9. 3 theelepels wijnsteenbakpoeder (te koop bij biowinkel maar in nood zou ik het aandurven om 2,5 – 3 theelepels gewone bakpoeder te gebruiken)

 10. kokosolie om blik in te smeren

 11. 1,5 theelepel alternatieve suiker als oerzoet of kokosbloesemsuiker

 12. Extra noten voor bovenop de koek

 13. Snufje zout, gebruikte Rens overigens niet

 14. Evt. havermout om bakblik te bedekken

 15. Aluminium folie om bovenkant te bedekken

wijnsteenbakpoeder oersuiker, kokosbloemssuiker en Rens Kroes

Zo maak je deze gezonde ontbijtkoek van Rens Kroes

Verwarm de oven voor op 160 graden (heteluchtoven).


In een keukenmachine of blender maal je de dadels, de eieren met het hete water fijn en romig.

Het is een prettige manier om de dadels helemaal fijn te krijgen. Als je alleen de dadels maalt wordt het zo’n kleffe boel. Die ga ik onthouden als uitgangsbasis voor andere recepten!


Maal de noten fijn met de vijzel of sla ze fijn met een deegroller. Schenk het dadelvocht over in een beslagkom. Voeg hier de melk, het gezeefde meel, speculaaskruiden, zout naar smaak en bakpoeder bij.

Roer goed door en voeg tenslotte de gemalen nootjes toe.

de bakvorm werd bekleed met havermout Rens Kroes

Vet je (medium grote) cakevorm in met kokosolie of andere olie zonder smaak. Rens doet geen bloem op  de olie in de bakvorm. Om zeker te weten dat de cake goed uit de vorm komt heb ik onderin wat bakpapier gedaan en langs de zijkanten havermout. Dit vond ik ook wel passen bij het deeg waar havermoutmeel in verwerkt is.


bedek het deeg met noten en suiker

Het deeg mag in de bakvorm. Ik versierde de bovenkant met diverse nootjes en strooide hier oerzoet overheen. Ik vind kokosbloesemsuiker nog lekker, maar het is best prijzig. Oerzoet is goedkoper en een goed alternatief. Je koopt het in biologische winkels.

Oerzoet, een lekker en betaalbaar alternatief voor suiker


De gezonde koek gaat de oven in voor 60 minuten. Bedek de bovenkant met aluminiumfolie om de nootjes te beschermen tegen aanbranden. Haal zo’n 10 minuten voordat de koek klaar is, de zilverfolie weg.

Test je koek met een prikker of de binnenkant gaar is. Zo niet, geef het dan nog kort de tijd te garen.


Laat de koek ruim 10 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm gaat. Niet te vroeg, het zou jammer als de ontbijtkoek zou breken omdat je zo nieuwsgierig bent om het te testen!


Ik sneed de ontbijtkoek in plakken en bewaarde ze in de diepvries. Ik wist namelijk niet hoe lang de koek lekker en vers zou blijven. Of zou het oud worden net als brood.? Maar na en paar dagen vind ik het nog steeds heerlijk. En mijn andere ontbijtjes wachten geduldig in -18 graden tot ze verlost worden.


Dit heerlijke recept is een van de vele recepten uit het boek Powerfood van Friesland naar New York van Rens Kroes.


Een lekker boek dat je niet opdringt anders te gaan leven maar toch veel handvatten geeft eens anders te gaan eten. Het bevat veel inspiratie door de prachtig fotografie, mooie spreuken en verrassende recepten.


Wil je zelf aan de slag?


Hmm, lekker hoor. Ik ben benieuwd wat jij van de ontbijtkoek vindt.


Gerelateerde posts

댓글


bottom of page