top of page

Glas in lood koekjes, zuurtjes getest


glas in lood koekjes zuurtjes getest


Het hele jaar door zijn glas in lood koekjes hartstikke leuk om te maken. Je kunt het eenvoudig houden  door met een kleine koekjes uitsteker een gat te maken in een grotere uitsteker, maar je kunt er ook naar eigen inzicht een kunstwerk van maken. Het leuke van deze koekjes rond de feestdagen is wel het feit dat je ze in de kerstboom kunt hangen en met alle lichtjes in de boom zie je pas echt hoe leuk de koekjes zijn. En als je de koekjes goud verft met eetbare verf, glanzen ze nog mooier. En dus werden de snoepjes voor de Glas in lood koekjes zuurtjes getest.

Glas in lood koekjes

eigenlijk is het heel eenvoudig. Een gewoon koekje, maak er een gaatje in, doe hier verbrijzelde snoepjes in, bakken en klaar. Met weinig ingrediënten en wat tijd kun je jezelf of een ander verwennen met dit doe het zelf project. Een volledige beschrijving voor het bakken van glas in loodkoekjes vind je hier.Glas in lood koekjes zuurtjes getest

Dit jaar ben ik weer gaan bakken voor de feestdagen. Op zoek naar mijn favoriete zuurtjes van vorig jaar strandde ik opnieuw bij de action. Helaas, de snoepjes die het beste resultaat gaven (oftewel, met de meeste kleurstoffen) waren niet meer te koop. Omdat ik toch een heleboel koekjes mooi wilde bakken ben op zoek gegaan naar alternatieven. Het viel niet mee om heldere mooie kleuren te kopen.

Uiteindelijk heb ik een hele verzameling bij elkaar gesprokkeld.


glas in lood koekjes zuurtjes getest

glas in lood koekjes zuurtjes getest

De fijnste van alle snoepjes vond ik persoonlijk de rangrolletjes. Zij gaven de diepste kleur, tenminste de zwartebessen snoepjes. Het binnenste van de snoepjes is zacht maar dit verwerkte ik ook gewoon en dat ging prima. Rang is ook de enige van de zuurtjes die vermeldt 100% natuurlijk te zijn, geen kleur- geur- en smaakstoffen. Een leuke bijkomstigheid, maar helaas eet ik deze koekjes amper, glas in loodkoekjes hangen vooral mooi te wezen in de kerstboom. De combinatie koek en zuurtje blijft toch een aparte verrassing waarvan je moet houden.

De rolletjes heb ik gekocht bij het kruitvat. Helaas was het bij andere filialen niet (meer) te koop, dus met 1 verpakking moest ik het doen.


glas in lood koekjes zuurtjes getest

glas in lood koekjes zuurtjes getest

De roshenzuurtjes van de action. Dit merk verkopen ze nog steeds bij de action. Ze werken goed, zijn goedkoop, maar de kleuren zijn wat flets.


glas in lood koekjes zuurtjes getest

glas in lood koekjes zuurtjes getest

Napoleonzuurtjes, de fruitmix. De zuurtjes gaven ook geen heldere glas in loodramen, maar eigenlijk vielen ze niet tegen omdat ze als zuurtje mat zijn en toch veranderde naar licht kleurende redelijke heldere raampjes. In deze serie zit ook een lichtgroen venster. Een kleur die ik bij andere zakken zuurtjes niet zag.


glas in lood koekjes zuurtjes getest

glas in lood koekjes zuurtjes getest

Vicks dropsmaak(onder) en vicks blue (rechts). De dropsmaak smolt niet altijd even egaal en gaf een wat saaie bruine kleur, ik vind ze vooral wegens het niet goed smelten niet geschikt voor dit project. De blauwe versie smelt wel goed maar hier moet je vooral genoeg gemalen zuurtjes in de glasraampjes doen, anders zie je kleine gaatjes, stukjes raam waar geen glas zit. De kleur is mooi, de smaak nogal raar als je koek eet met een tintje vicks-smaak. Goede zuurtjes voor gebruik van ramen.

De menos get fresh (links) effect snoepjes, zitten in een klein doosje en komen bij de zeeman vandaan. Het is iets minder blauw dan vicksblue. Het binnenste van het snoepje is zacht en kun je ook gebruiken Dit heeft iets meer kleur dan de buitenkant van het snoepje.


glas in lood koekjes zuurtjes getest

glas in lood koekjes zuurtjes getest