top of page

Glas in lood Kerstkoekjes


Glas in lood Kerstkoekjes
In een koekjesboek, dat ik al jaren heb, staat het recept om “glas in lood” koekjes te maken, oftewel,  koekjes met eetbaar glas gemaakt van gesmolten suiker/snoepjes. Met deze techniek kun je heel leuk aan de gang. Ik besloot leuke kerstkoekjes te maken; glas in lood Kerstkoekjes waardoor de lampjes van de kerstboom doorheen schijnen. Wat een leuk klusje om te doen en het resultaat ie geweldig mooi. De koekjes zijn ook heel geschikt voor iemand cadeau te doen met de feestdagen.

Toen ik onlangs een kerstversie van dit recept zag,  besloot ik niet langer te wachten en nu dan ook echt aan de slag te gaan. Hoofdingrediënt

Het hoofdingrediënt voor glas in lood Kerstkoekjes en een goed resultaat zijn doorzichtige zuurtjes. Zuurtjes zijn snoepjes die we allemaal kennen maar wat blijkt, het is nog moeilijk om de ouderwets doorzichtige zuurtjes te vinden. Na een zoektocht en wat online hulp vond ik ze bij de action. Zij verkochten zelfs 2 verschillende soorten en ik nam dan ook meteen beide zakken. Het is bijna kerst dus de manden voor me bij de kassa waren overladen met kerstartikelen.  Maar ik had hier graag de lange wachtrij bij de kassa voor over.


Tip: Zuurtjes in je kerstkoekjes? Je kunt ze ook zelf maken!

Snoep zorgt voor het eetbare glas in de koekjes

Glas in lood Kerstkoekjes maken


Beide zakken zuurtjes zijn goed te gebruiken. De kleur van de snoepjes van de linker zak had mijn voorkeur. De snoepjes zijn donkerder van kleur.

In 2012 heb ik verschillende zuurtjes getest. Welke zuurtjes hielden het meest hun kleur na het bakken? Lees hier meer over de resultaten!

Verschillende soorten zuurtjes

Glas in lood Kerstkoekjes maken met snoepjes of zuurtjes werkt zo:

De zuurtjes uitgepakt. De blauwe snoepjes zijn vicks keelsnoepjes.

Glas in lood koekjes met zuurtjes, sla de zuurtjes kapot

Je kunt ze in een vijzel kapot stampen. Ik probeerde de snoepjes met een theedoek en een vleeshamer kapot te slaan maar het gruis blijft behoorlijk plakken aan de theedoek.


Dit beviel me beter; met een vleeshamer slaan op de snoepjes in bakpapier. Vouw het papier dubbel en hou met je vingers de zijkanten dicht. Anders vliegen de stukken suikerglas je om de oren.


Snoepjes fijngehakt

Ik verdeelde de verschillende kleuren in verschillende schaaltjes. Klaar, tijd om het deeg te maken.

Omdat ik graag koekjes wilde maken die hun vorm behouden, gebruikt ik een recept uit een eerder blog.

Maak van het deeg een bal en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast met wat folie over de kom.

Zorg voor gaten in je koekjes om gehakte snoepjes in te doen

Nu komt je creativiteit aan bod

Bedenk met de aanwezige materialen thuis leuke vormen. Natuurlijk is het handig als je allerlei uitstekers hebt, maar kijk goed om je heen of je in de keuken of tussen het speelgoed van je kinderen leuke vormen vindt die je kunt gebruiken.

Zoek de basis van je koekje: een vierkant, een ster, een rondje, of in een ander seizoen iets wat je dan leuk vindt. Maak daarna een of meerdere stansen in de basis.

Wil je ze ophangen?

Vergeet dan geen gaatje te maken waardoor je een lint kunt doen!

De koekjes zijn als je ze in een keer bakt ongeveer na 9-10 minuten klaar in een oven van 180 graden. Maar deze koekjes worden in 2 delen gebakken.


Zo maak je koekjes met glas in lood

De suiker moet je niet te lang in de oven laten, dan verliest het zijn kleur. Haal de koekjes er dus na 3-4 minuten bakken uit. Doe het snoepjes gruis erin en laat ze nog 6 minuten bakken. Het is handig een wekker te zetten, de tijd gaat snel. Eenmaal uit de oven pruttelt de gesmolten suiker behoorlijk. Je kunt eventueel bellen doorprikken. Maar dat kan alleen meteen als ze uit de oven komen.

Eenmaal uit de oven kan het koekje zo ophangen, maar je kunt er ook met royal icing op spuiten.

Zelf heb ik de koekjes geverfd met gouden dustpoeder. Om te verven doe ik een beetje doorzichtige sterke drank (minimaal 40%, de alcohol moet snel verdampen) in een klein cupje, dan doe ik wat dustpoeder erbij en verf daarmee de koekjes goud (bright gold van edeable art).


Het resultaat; wat een bijzondere koekjes.


Glas in lood Kerstkoekjes

Het eten van de koekjes is even wennen, het zoete van de koek en het zure van het snoepje; wat een eigenwijze combinatie.


Het glas gemaakt van vicks keelpastilles is helemaal een aparte gewaarwording.

Glas in lood Kerstkoekjes

Meerdere soorten snoepgruis geeft een gemarmerd resultaat.


Prettige kerstdagen!

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page