top of page

Hartige brioche met kaas

Hartige brioche met kaas
Brioche is toch zoet en je bakt het met kaas? Jazeker, maar zoet en hartig kunnen soms heel goed samengaan. Denk maar aan de tosti met jam en kaas, aan de ontbijtkoek bij het stoofvlees of de zoetzure marinades bij vlees op de bbq. Het is zoeken naar een evenwicht dat het zo lekker maakt. Overigens vind ik een eierkoek met een plakje kaas ook erg lekker, maar van die rare combi’s kan ook aan mij liggen. Ik ben dan ook best wel een kaaskop.  

Deze hartige brioche met kaas vond ik bijzonder lekker; ik at het los zonder extra beleg. Superzacht was het brood, alsof ik cake at.


Je eigen brioche bak je supervers heel gemakkelijk thuis in je eigen keuken


Voor de liefhebber is fijne stukjes ham, bijvoorbeeld prosciutto, natuurlijk ook een lekker idee!

Brioche is een rijk brood dat een cake-achtige smaak heeft door het ei, de melk en de boter. Je zou van het deeg ook kleine broodjes kunnen maken. Misschien wel een leuk voor een andere keer.

Brioche moeilijk? Zeker niet! Het is wel handig om een keukenmachine te hebben, anders heb je een kleine armtraining van zo’n 15 minuten.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Rol het briochedeeg uit

Hartige brioche met kaas

Benodigdheden voor een vorm van ongeveer 23 x 23 cm: 

Voor het briochedeeg:

  1. 500 gram tarwebloem

  2. 200 gram koude volle melk

  3. 3 medium eieren, waarvan één om bovenop het brood te smeren

  4. 50 gram suiker

  5. 14 gram gedroogde gist (2 zakjes)

  6. 10 gram zout

  7. 100 gram boter op kamertemperatuur

  8. 200 gram geraspte jonge kaas

  9. Eventueel een snufje chilipeper

Snij de rol brood met kaas doormidden

Hartige brioche met kaas maken

Kneed van alle ingrediënten behalve de kaas en het chilipeper een soepel deeg. Mijn keukenmachine deed het werk, maar je kunt het ook met de hand doen. Dat duurt als snel een klein kwartier. Laat het deeg afgedekt zeker een uur staan.


Bedek je bakblik met bakpapier. Zo weet je zeker dat je brood straks goed uit de vorm komt. Mijn vorm was 23 x 23 maar een cakevorm om springvorm werkt ook. Brood rijst naar boven en mocht je vorm aan de kleine kant zijn dan bakt je brood iets hoger.

Draai de strengen brood om elkaar heen

Vet je werkblad licht in met wat olie. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer ongeveer 30 x 40 cm en strooi de kaas over het deeg. Ik strooide ook wat chilipeper hier overheen. Het had van mijn nog wel wat meer gemogen, ik hou wel van lekker pittig. Rol de brede kant van de plak op en snij de rol doormidden. Draai de twee delen om elkaar heen en verdeel het in de bakvorm.


Laat het brioche nogmaals ongeveer een uur afgedekt rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden bij een heteluchtoven of op 220 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Kluts een ei en smeer de bovenkant hiermee in. Door het ei gaat de bovenkant straks mooi glanzen.


Bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar. Ik haalde het brioche uit de vorm en liet het kort nog enkele minuten bakken, zo kreeg de zijkant ook iets meer kleur. Hou de bovenkant goed in de gaten dat het niet te donker wordt.

Hartige brioche met kaas

Laat het brood iets afkoelen. Ik sneed het zelf in plakken en at ze zonder extra beleg. Het brood is zo rijk met ingrediënten, voor mij is het een soort luxe cake en verassend door de kaas.


Hartige brioche met kaas

Ga jij aan de bak? Laat het me weten wat je ervan vond op Instagram of Facebook!Gerelateerde posts

Comments


bottom of page