top of page

Brioche rolls met banketbakkersroom en nootjes

Brioche rolls met banketbakkersroom en nootjes
Luxe swirl-broodjes, gevulde opgerolde broodjes. Je kunt ze vullen met wat je maar lekker vindt. Vaak zijn ze overheerlijk gevuld met klassieke ingrediënten als kaneel, suiker en bijvoorbeeld pecans of hazelnoten. Ik heb ze ook wel vaker hartig gevuld, zoals bijvoorbeeld met pizza-vulling. Brioche rolls met banketbakkersroom en nootjes zijn door de de gele room van binnen lekker licht romig van smaak. Een soort luxe puddingbroodjes dus.

Banketbakkersroom is eigenlijk een soort pudding, custardpudding. Je vindt het ook tussen tompouces of in puddingbroodjes. Dit is een smaak waar ik vroeger aan moest wennen en leren waarderen. Je hebt vele soorten snelle instant mixen; snelle mixen waarmee je banketbakkersroom kunt maken. Sommige hiervan vind ik heerlijk, maar er zijn er ook een hoop die je echt beter niet kunt gebruiken. Het allerlekkerste is de banketbakkersroom die je zelf maakt; iets dat je slechts een paar minuten kost. Je hebt de ingrediënten trouwens vast al in huis!


Banketbakkersroom is een klein beetje geel door de eidooiers. De ene dooier is een stuk geler dan de andere en dit zie je terug in je gele room.


Extra lekker door een ingrediënt als banketbakkersroom zelf te maken

De banketbakkersroom die je in de supermarkten en bij veel bakkers worden gebruikt zijn vaak gemaakt met een mix die de room iets tevens iets geler maakt. Persoonlijk ben ik hier niet altijd tegen mixen. Wij als consument verwachten van de bakker dat zij een ruime keuze aan brood en gebak voor ons hebben, en dat tegen een lage prijs die ook nog moet concurreren met de supermarkt. Om ons klanten tegemoet te komen moet de bakker helaas vaak concessies doen en sommige ware bakvaardigheden loslaten; tijd en geld. Dan is de keuze voor vaak goede mixen, vaak snel gemaakt. Thuis hoef je deze keuze niet te maken en kun je deze roombroodjes met homemade banketbakkersroom maken.


Verdeel de banketbakkersroom over het uitgerolde brooddeeg

Brioche rolls met banketbakkersroom en nootjes

Benodigdheden voor 12 broodrolletjes:

Voor de brioche:

 1. 500 gram bloem

 2. 180 gram koude melk

 3. 15 gram suiker

 4. 100 gram ongezouten boter op kamertemperatuur

 5. 2 eieren

 6. 14 gram gedroogde gist

 7. 10 gram zout

 1. 100 gram geroosterde nootjes naar smaak

 2. 1,5 eetlepel honing

 3. 1 geklutst ei

Smeer de luxe broodjes in met geklutst ei

Brioche rolls met banketbakkersroom en nootjes

 1. Maak eerst de banketbakkersroom, deze heeft dan tijd om af te koelen. Je kunt het ook een dag eerder maken, dan verdeel je het bakken over 2 dagen. Laat de gele room afkoelen. Heb je wat haast, smeer de room dan uit over een bakplaat. In de winter laat ik vaak mijn baksel of vulling vaak buiten afkoelen. Dan gaat het afkoelen een stuk sneller, maar dan moet je het wel goed afdekken voor ongewenste gasten.

 2. Kneed alle ingrediënten van de brioche door elkaar; dit duurt al snel zo’n 15 minuten. Laat het deeg ruim een uur afgedekt rijzen. Rol na een uur van het deeg een lap van 30 x 50 cm.

 3. Smeer de plak brood in met banketbakkersroom. Verwarm de honing een klein beetje en roer de geroosterde en gehakte noten door de honing. Verdeel de honingzoete nootjes over de banketbakkersroom.

 4. Rol het brede deel van het deeg op en snij de rol in 12 plakken.

 5. Verdeel de rolletjes over de bakplaat of ovenschaal van ongeveer 22 x 28 cm. Zelf gebruik ik een flexibele vorm die ik zo groot kan maken als ik wil. Geef de rolls wat ruimte om te rijzen. Dek de broodrolletjes af en laat ze opnieuw een goed uur rijzen.

 6. Verwarm de oven voor op 185 graden bij een hete lucht oven en op 205 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Smeer het geklutste ei over de bovenkant van de rolletjes en bak de brioche rolls met banketbakkersroom en nootjes in ongeveer 13-17 minuten goudbruin en gaar.


Brioche rolls met banketbakkersroom en nootjes

Zelf vind ik de broodjes het allerlekkerst als ze net nog een heeeel klein beetje warm zijn, maar iedereen zijn eigen smaak.

Brioche rolls met banketbakkersroom en nootjes


Gerelateerde posts

コメント


bottom of page