top of page

Het hartige bakboek van Rutger van den Broek


Het Hartige Bakboek van Rutger van den Broek
Het hartige bakboek van Rutger van den Broek

Het hartige bakboek van Rutger van den Broek

Bakken is bijzonder populair en momenteel zelfs nog een beetje meer, want de nieuwe serie Heel Holland Bakt weer is begonnen. Na een spannende finale houden de uitzendingen er helaas mee op en dan is het toch weer een beetje afkicken geblazen voor mij. Gelukkig hoeven we niet altijd afscheid te nemen van de beste huisbakker van Nederland. Integendeel, winnaars blijven vaak goed in de schijnwerpers. Rutger van den Broek is hier een goed voorbeeld van.

Als eerste winnaar van Heel Holland Bakt had Rutger natuurlijk geen idee wat hem te wachten stond. Naast zijn werk in het ziekenhuis, werkte hij heel hard aan diverse bakboeken en zijn bakblog Rutger bakt. Het gaat zo goed met Rutger dat hij gestopt is met zijn werk en nu full time zijn baktalent gebruikt. Lucky us, want dat betekent dat we Rutger met enige regelmaat tegenkomen met nieuwe recepten op Rutger Bakt, in de media, maar ook in de schappen van de boekenhandel!

Tussen de stapels inspirerende zoete bakboeken ligt daar ineens iets heel nieuws: een hartige bakboek


Rutger is iets vernieuwend gaan doen. Tussen de vele rijen bakboeken anno nu, staat daar ineens een exemplaar dat helemaal gevuld is met hartige recepten. Ik ben een zoetekauw en hou erg van zoet bakken. Maar als ik kan kiezen tussen een puntje gebak een een vers knapperig broodje kaas, dat zou het zomaar kunnen dat ik vaker kies voor hartig dan voor zoet. Waarom bakken we vooral zoet?


Het Hartige Bakboek van Rutger van den Broek

De inhoud van Het Hartige bakboek

Links: De inhoud: Beginnend met belangrijke basics word je begeleid door klein gebak, via zelf brood maken, naar groots gebakken.Rechts: Tegen deze uitdaging heb ik mij tot nu toe weten te verzetten: zelf bladerdeeg maken. Hoewel ik niet lui ben in de keuken en er vele uren doorbreng, durf ik het nog steeds niet aan. Rutger laat stap voor stap in zijn boek zien hoe je bladerdeeg maakt.

Heel fijn: er is een recept voor snel bladerdeeg en gerezen bladerdeeg. Misschien moet ik binnenkort me maar eens gaan wagen aan de snelle versie!

Het Hartige Bakboek van Rutger van den Broek

Alle recepten zijn voorzien van een foto waarvan je best een beetje trek krijgt. Deze empanada’s met kruidige gehaktvulling worden, in tegenstelling tot sommige gefrituurde versies in de oven gebakken. Hierdoor zijn ze minder vet en makkelijker om te maken. Jij kunt het dus ook!

In het hartige boek vind je veel recepten met vlees en vis. Ben je vegetarisch? Als vegetariër ben je vast gewend om recepten aan te passen met vleesvervangers. De keuze is momenteel heel groot, dus dat komt vast goed.Het Hartige Bakboek van Rutger van den Broek

Links: Saucijzenbroodjes. Nog een reden om mij aan bladerdeeg te wagen. De grote en kleine mannen bij mij thuis houden erg van deze broodjes en bladerdeeg uit de diepvries is nooit zo lekker als vers. Dit recept werd gemaakt met snel bladerdeeg.


Midden: Ik heb al heel vaak biscotti gebakken, maar nog nooit hartig. Biscotti met Parmenzaanse kaas en pecannoten. Lekker!


Rechts: Spiraal broodjes met geitenkaas en rode ui. Visueel en wat betreft smaak een mooie combi!


Het Hartige Bakboek van Rutger van den Broek

Hulp van (mijn held) Cees Holtkamp

Rutger wilde graag met het recept van zijn moeders stoofvlees, kroketten maken en vroeg daarbij om hulp van (mijn held!) Cees Holtkamp; de krokettenexpert van Nederland.


Het Hartige Bakboek van Rutger van den Broek

Raar eigenlijk dat als we jarig zijn we altijd zoet trakteren, terwijl we ook heel veel van hartig houden?

Nog drie laatste verleidelijke foto’s…..


Links: Een perfect gevlochten PIE, met kip, prei en roomkaas; een romige variant op de Engelse pie.Midden: Klassieke tartelettes hartig gevuld met groene asperges, doperwten en ei.


rechts: Camembert in rozemarijnbrood. Dit brood is gebakken in een gietijzeren pan. Het vocht dat in de pan blijft zorgt voor een knapperige korst. Mijn lekkerste broden zijn gebakken in een gietijzeren pan, echt het werkt!


Het Hartige Bakboek van Rutger van den Broek
Het hartige bakboek van Rutger van den Broek

Tussen de vele zoete bakboeken, is hij  er ineens: een hartige topper. Het hartige bakboek van Rutger van den Broek is tot in de puntjes verzorgt, vol prachtige fotografie met duidelijke recepten die iedereen kan maken. Zijn de meeste bakboeken zoet van kleur; Rutger koos voor een wat stoere uitgave en ik vind hem prachtig.

Niet iedere thuisbakker houdt automatisch van zoet bakken

Niet iedere thuisbakker houdt automatisch van zoet bakken of misschien ben je een zoete bakker op zoek naar verdieping. Bij hartig bakken denk ik meteen aan brood maar Rutger laat zien dat je veel meer kunt doen met hartig bakken; van kleine hapjes tot prachtige taarten.

Wees eens eerlijk, heb jij nu geen trek gekregen na het lezen van dit review?

Het Hartige Bakboek van Rutger van den Broek is te koop in de boekenwinkel.Graag wil ik Uitgeverij Carrera Culinair bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven van:  Het hartige bakboek van Rutger van de Broek. De recept-fotografie is van Harold Pereira, de fotografie van de how to’s is van Saskia Lelieveld.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Bewaren

Bewaren

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page