Hollandse Appeltaart


Hollandse appeltaart

Appeltaart is denk ik de meest gebakken taart is in ons land. Dan heb ik het over zo’n heerlijke Hollandse appeltaart met veel appel, kaneel, krenten en/of rozijnen en een lekker dikke, knapperige korst waar best wat kracht voor nodig is om de korst door te prikken. Niet zo’n “slappe hap” appeltaart die sommige bakkers of restaurant verkopen bij een kopje koffie onderweg.

Hoe bak je een Hollandse appeltaart?

Mijn moeder hield niet echt van bakken, maar appeltaart vond ze wel heel leuk om te maken. Dit recept komt uit haar kookboek uit 1962. Het boek heeft niet veel plaatjes maar heeft veel prachtige basis recepten. Deze appeltaart is er eentje van.


Terwijl de Amerikaanse huisvrouwen begin jaren zestig het eerste kookboek van Julia Child kochten, kochten onze Hollandse moeders en oma’s het Margriet kookboek.

margriet kookboek
Mamma's enige kookboek met aantekeningen

Ter nagedachtenis aan mijn moeder heeft dit bijzonder kookboek een mooie plek in mijn boekenkast gekregen. Maak ik een appeltaart? Dan komt de basis altijd uit dit kookboek.

Hoewel het recept eigen bedoeld is voor een taart van 30 cm, vind ik het zelf meer geschikt voor een springvorm van 26 cm. Een appeltaart moet wel een beetje hoogte hebben toch?

Hollandse appeltaart op glazen kaartplateau
Rijk gevulde Hollandse appeltaart

Oud Hollandse appeltaart

Benodigdheden voor een bakvorm van 26 cm. Tussen haakjes zijn de hoeveelheden die ik gebruikt voor een 23 cm springvorm:

 1. 350 (280) gram bloem

 2. 250 (200) gram boter

 3. 175 (140) gram suiker

 4. snufje zout

Voor de vulling:

 1. 6-7 (4) goudrenetten van middelbare grootte

 2. 50 (40 – 60) gram suiker

 3. 2 (1 – 1,5) pakje vanillesuiker of  2 (1,5) theelepel kaneel (sorry, lekker hoor, ik gebruikte beide)

Vul de vorm met deeg en appeltjes en rozijnen
De appeltaart, bijna klaar om in de oven te gaan

Zo maak je een Hollandse appeltaart

 1. Meng het bloem, de suiker en de boter samen met het zout. Laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

 2. Intussen kun je de vulling maken. Hoewel het boek vertelt dat je dunne appelschijfje moet maken, maak ik zelf altijd stukjes appel. Ik vind het lekker om echt de appel te proeven. Maar jij bakt de taart dus maak hem vooral zoals jij het lekker vindt. Bedek de vorm met wat bakpapier. Zo weet je zeker de taart goed uit de vorm komt.

 3. Bekleed de vorm met ongeveer twee derde van het deeg. De rest is voor de bovenkant.

 4. De vulling mag nu in de vorm.

 5. Rol het deeg uit en snij reepjes deeg voor op de taart.  Dit kun je snijden, de pizzaroller gebruiken, maar ik gebruik ook graag een metalen liniaal, dan zijn de stroken perfect recht.

 6. De reepjes bevestig je bovenop de taart in een ruitvorm. Dit kan door de repen op elkaar te leggen, maar  je kunt het ook weven.

 7. Meng een eidooier met wat water en bestrijk hier de taart mee.

 8. De taart wordt 75 minuten gebakken in en matig hete oven staat er in het boek. Dit is bij mijn oven ongeveer 165-170 graden (hete lucht oven).

 9. Laat de taart afkoelen in de vorm.

Grote punt Hollandse appeltaart
Royale punt Hollandse appeltaart

Na het afkoelen maak je de taart mooier én lekkerder door een beetje water door een paar eetlepels abrikozenjam te roeren en hiermee de taart te bestrijken.


Hollandse appeltaart, een klassieke taart om van te smullen!

Oud Hollandse appeltaart? Is er een recept meer populair dat deze heerlijke Oud  Hollandse klassieker?Hollandse appeltaart

De foto’s van deze pagina zijn vervangen door nieuwe foto’s. Dit is er nog eentje “uit de oude doos”.


#appeltaart #fruittaart #OudHollands #taart

0 opmerkingen

Gerelateerde posts