top of page

Hollandse Appeltaart


Hollandse Appeltaart
Appeltaart is denk ik de meest gebakken taart is in ons land. Dan heb ik het over zo’n heerlijke Hollandse appeltaart met appel, kaneel, krenten en/of rozijnen en een lekker dikke, knapperige korst waar best wat kracht voor nodig is om de korst door te prikken. Niet zo’n “slappe hap” appeltaart die sommige bakkers of restaurant verkopen bij een kopje koffie onderweg. Hoewel ik regelmatig taart bak is de Hollandse Appeltaart bij ons thuis favoriet. Eigenlijk is hij zo verrassend makkeijk te maken met dit recept.

Hoe bak je een Hollandse appeltaart?

Mijn moeder hield niet echt van bakken, maar appeltaart vond ze wel heel leuk om te maken. Dit recept komt uit haar kookboek uit 1962. Het boek heeft niet veel plaatjes maar heeft veel prachtige basis recepten. Deze appeltaart is er eentje van.

margriet kookboek

Terwijl de Amerikaanse huisvrouwen begin jaren zestig het eerste kookboek van Julia Child kochten, kochten onze Hollandse moeders en oma’s het Margriet kookboek. Zo kocht ook mijn moeder het Margriet kookboek. Mijn moeder is al een tijd geleden overleden maar het bijzondere kookboek heeft een mooie plek in mijn boekenkast gekregen. Maak ik een appeltaart? Dan komt de basis altijd uit dit kookboek.

Hoewel het recept eigen bedoeld is voor een taart van 30 cm, vind ik het zelf meer geschikt voor een springvorm van 26 cm. Een appeltaart moet wel een beetje hoogte hebben toch?


Waarom bedek je de bodem met paneermeel of amandelmeel?

Appel bevat vrij veel vocht. Door de bodem te bedekken met paneermeel of amandelmeel voorkom je dat de bodem slap en vochtig wordt. Amandelmeel geeft een heerlijke smaak aan de taart, paneermeel geeft vrijwel geen smaak.

Hollandse appeltaart

Hollandse appeltaart

Benodigdheden voor een bakvorm van 26 cm. Tussen haakjes zijn de hoeveelheden die ik gebruikt voor een 23 cm springvorm:

 1. 350 (280) gram bloem

 2. 250 (200) gram boter

 3. 175 (140) gram suiker

 4. Snufje zout

Voor de vulling:

 1. 6-7 (4) Goudrenetten, flinke Jonagold of Elstar appels

 2. 50 gram rozijnen

 3. 50 (40 – 60) gram suiker naar smaak

 4. 2 (1 – 1,5) pakje vanillesuiker

 5. Kaneel naar smaak

 6. Enkele eetlepels paneermeel of amandelmeel

Vul de vorm met deeg en appeltjes en rozijnen

Zo maak je een Hollandse Appeltaart

 1. Meng het bloem, de suiker en de boter samen met het zout. Laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

 2. Maak intussen de vulling. Snij de appel in kleine stukjes. Meng de rozijnen, de suiker en eventueel wat kaneel door de appeltjes.

 3. Bedek de vorm met wat bakpapier. Zo weet je zeker de taart goed uit de vorm komt.

 4. Bekleed de vorm met ongeveer twee derde van het deeg. De rest is voor de bovenkant.

 5. Strooi wat eetlepels paneermeel of amandelmeel over de bodem.

 6. Bedek de bodem met de appeltjes en rozijnen.

 7. Rol het deeg uit en snij reepjes deeg voor op de taart.  Dit kun je snijden, de pizzaroller gebruiken, maar ik gebruik ook graag een metalen liniaal, dan zijn de stroken perfect recht.

 8. De reepjes bevestig je bovenop de taart in een ruitvorm. Dit kan door de repen op elkaar te leggen, maar  je kunt het ook weven.

 9. Meng een eidooier met wat water en bestrijk hier de taart mee.

 10. De taart wordt 75 minuten gebakken in en matig hete oven staat er in het boek. Dit is bij mijn oven ongeveer 165-170 graden (hete lucht oven).

 11. Laat de taart afkoelen in de vorm.

Grote punt Hollandse appeltaart

Hoe maak je een glanzende laag op je appeltaart?

Na het afkoelen maak je de taart mooier én lekkerder door een beetje water door een paar eetlepels abrikozenjam te roeren en hiermee de taart te bestrijken. Neem eventueel de zijkant van de taart ook mee, dan krijgt deze ook een diep gouden kleur.


Welke appel is het beste voor de appeltaart

Eigenlijk is het een kwestie van smaak, maar van oorsprong gebruik je voor een Nederlandse appeltaart het liefste een appel die niet meteen appelmoes wordt in de oven en zoetzuur is: Goudreinetten. Zelf gebruik ik het liefste de Elstar of Jonagold. Deze zijn het hele jaar door verkrijgbaar en als je een paar appels over hebt zijn ze heerlijk om uit de hand te eten.


Hollandse appeltaart, een klassieke taart om van te smullen!

De appeltaart, favoriet van alle taarten.

Hollandse appeltaart

De foto’s van deze pagina zijn vervangen door nieuwe foto’s. Dit is er nog eentje “uit de oude doos”.0 opmerkingen

Gerelateerde posts