top of page

Appeltaart brood


Appeltaart brood
Je kent bananencake, dat maak ik zo af en toe als we bananen over hebben. Het is zo zonde om hier niets mee te doen. Maar dat kan natuurlijk ook met ander fruit. Appels bijvoorbeeld. Het recept voor dit appeltaart brood is ook gezonder dan een echte cake en dat eet op zijn tijd ook wel fijn.

In dit recept heb ik 4 medium appeltjes gebruikt, maar meer kan wat mij betreft ook, ik heb het recept ook iets aangepast. Omdat de appels zachtjes gesmoord worden in een pan, verlies je vocht uit de appels en dat komt de smaak ten goede.  Bij het smoren bak je licht bruine basterdsuiker mee, waardoor de appeltjes licht gaan karameliseren. Ik hoeft je vast niet te vertellen hoe lekker dat smaakt!


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Tip 1: doe eens gek: week de rozijnen in water met een scheutje likeur naar smaak! Tip 2: Je kunt de vulling natuurlijk ook goed gebruiken in een recept voor vanillecake.
Stoof de appeltjes in een pan met lichtbruine basterdsuiker

Recept voor appeltaart brood

Benodigdheden voor cakeblik van 30 cm: 

Voor de appeltaartvulling:

 1. 5-6 kleine appels of 4 flinke appels, geschild in kleine stukjes

 2. 75 gram rozijnen

 3. 2 eetlepels licht of donkerbruine basterdsuiker

 4. klontje (plantaardige) boter

Voor de cake:

 1. 130 gram lichtbruine basterdsuiker

 2. 1 zakje vanillesuiker

 3. 130 ml melk

 4. 140 ml neutrale olie b.v. zonnebloemolie of arachideolie (maar boter is natuurlijk ook lekker)

 5. 2 medium eieren

 6. 250 gram bloem plus 1 eetlepel voor door de appels

 7. 8 gram bakpoeder

 8. 2 theelepels kaneel

 9. 6 gram zout

Eventueel voor bovenop:

 1. 50 gram chocolade naar keuze

 2. 1-2 meringue koekjes om te verkruimelen of sprinkles

Appeltaart brood

Appeltaart brood recept

 1. Schil de appels en snij ze in stukjes. Bak de appeltjes in een klontje boter op een laag vuurtje. Voeg na 5 minuten de rozijnen en de bruine basterdsuiker toe en bak het zachtjes mee. Het is belangrijk dat de appeltjes niet te zacht worden, het moet geen appelmoes worden. Door het bakken zal het vocht uit de appeltjes een beetje verdwijnen en door de suiker en boter zal het licht karameliseren, heerlijk! Bak de appeltjes dus niet te lang op een zachtje vuurtje; zo’n 7-10 minuten.

 2. Bedek het bakblik met een vel bakpapier en verwarm de oven voor op 160 graden als je een elektrische oven hebt, of op 180 graden bij een oven met boven en onderwarmte.

 3. Klop de eieren luchtig en klop kort de lichtbruine suiker en de vanillesuiker mee.

 4. Voeg de bloem, het bakpoeder, de kaneel, zout, de olie en de melk toe en klop het geheel kort door, maar niet langer dan nodig; tot het gemengd is.

 5. Roer een eetlepel bloem door de appeltjes om te zorgen dat ze niet naar beneden gaat zakken. Hou 2 eetlepels van de vulling achter; deze is voor bovenop het beslag en roer de rest door het beslag.

 6. Vul de bakvorm;  verdeel de 2 eetlepels appeltaartvulling die je achter hebt gehouden over de bovenkant. Bak de cake in 50-60 minuten gaar.

Appeltaart brood lekker als cake

Zo uit de vorm al heerlijk, maar een klein beetje versieren is altijd leuk

Versieren? Dat kan door van wat poedersuiker een glazuur te maken, maar ook door witte chocolade te smelten en deze te drizzelen over de top.


Als ik meringues maak, bak ik altijd een aantal heeeeel erg droog, zodat ze lang houdbaar zijn. Ik verkruimelde een paar kleine meringues boven de witte chocolade on top.


Goed gevuld, zoet, fris en een gezondere keuze dan cake. Appeltaart brood!


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page