top of page

Kaneel en Kardemom van Anne Shooter


Kaneel & Kardemom van Anne Shooter
Kaneel en Kardemom van Anne Shooter
Bakboeken heb je in alle soorten en maten. Een bruikbaar en lekker recept is natuurlijk het allerbelangrijkste, maar het gevoel dat een boek je geeft als je het uit de kast haalt vind ik persoonlijk ook erg belangrijk. Net als in een literair boek, stap je een wereld binnen die je niet los wilt laten. Een bakboek als Kaneel en Kardemom van Anne Shooter heeft eigenlijk geen begin en einde. Je kunt het eindeloos uit de kast halen, zodra je ernaar verlangd.
Zo’n boek is Kaneel en Kardemom! Het lijkt alsof alle zintuigen geprikkeld worden.

Kaneel & Kardemom van Anne Shooter

Anne Shooter heeft een Joodse opvoeding en is opgegroeid in Londen. Toch, als ik het boek doorlees, proef ik geen Londen, maar meer een oase van 1001 nachten. Recepten en foto’s met granaatappels, rozensiroop, sinaasappelschil, platbroden, oranjebloesem, tahin, kardemom en Turks fruit.


Hoewel ik het Midden Oosten nooit hebt bezocht, komen de ingrediënten steeds dichterbij. Laat de Nederlandse appeltaart, gevulde koeken en moorkoppen even voor wat ze zijn en verken de warme smaken uit een totaal andere wereld zijn.


Anne neemt je mee van cakes, taarten, koekjes naar desserts, brood en nog veel meer deegwaren.


Kaneel & Kardemom van Anne Shooter
Familie foto's in Kaneel en Kardemom van Anne Shooter

Anne vertelt: “Eten is een onlosmakelijk deel van de Joodse godsdienst en cultuur. Elk gebed, feestdag of wekelijkse sabbat draait om eten. Het is zelfs min of meer verplicht rond vier uur in de middag een extra maaltijd in te passen.” Zo at zij eindeloos honingcake, macarons en kaneelballetjes.


“Sommige reepten uit dit boek komen letterlijk van vodjes papier uit de receptenklapper van mijn moeder. Ze zijn zo lekker dat het zonde zou zijn om ermee te knoeien.”

 Kaneel en Kardemom van Anne Shooter
Uit Kaneel en Kardemom van Anne Shooter

De meeste recepten zijn voorzien van een paginagrote foto. Boven het recept vind je vaak een leuk weetje, een persoonlijke noot of tip van de schrijfster.


Je kent waarschijnlijk wel de Pavlova. Maar wat vind je van deze versie met verse vijgen, kaki en granaatappel? In de meringue proef je heel licht de smaak van rozenwater.


 Kaneel en Kardemom van Anne Shooter

Links boven: Oma’s appeltaart. Ik heb de Joodse appeltaart later gebakken. Wat een geweldige taart. Het recept vind je hier.


Anne over deze taart: “Het leek net of oma Freda deze cake altijd in huis had. De cake werd in blokjes gesneden en we dronken daarbij een pot sterke thee uit porseleinen kopjes met schoteltjes. Het is de perfecte alledaagse cake; hij is niet te zoet en hoe langer je hem bewaart, hoe compacter en zompiger hij wordt. Heerlijk! Oma schonk de helft van het beslag in de vorm, deed de appels erbij en schonk dan de rest van het beslag erover. Ik geef de voorkeur aan een heleboel laagjes.”

Rechts boven: Citruscake met lavendelsiroop. Bloemig, zonder overheersend te zijn.Links onder: Quinoa ananastaart. In de Joodse gemeenschap van Zuid Amerika is quinoa een basisvoedingsmiddel.


Rechts onder: Sesam-specerijencake, een cake met een muskusachtige geur.


 Kaneel en Kardemom van Anne Shooter

Links: Granaatappel-amandelcake met rozensiroop.


Anne over de granaatappel: “Wist je dat de granaatappel symbool staat voor gerechtigheid omdat ze 613 pitjes schijnen te hebben, evenveel als het aantal wetten in het Oude Testament.”

Rechts onder: Challe, een briocheachtig vlechtbrood.


 Kaneel en Kardemom van Anne Shooter

Links boven: Oranjebloesemringen met pistachenoten en rechts onder: Marokkaanse filodeegtaart met kip en amandelen.


Kaneel en Kardemom

Het Joodse erfgoed  ligt verspreid over de wereld. Dit is merkbaar in de recepten: New Yorkse bagels, Duits amandelbrood, maar ook Marokkaanse filodeegsigaren en Hongaarse chocolade laagjestaart. De invulling van de recepten hebben vaak toch die typisch Oosterse smaakmakers. Wat een verrassend leuk boek voor de enthousiaste thuisbakker die voorbij de grenzen van de gebruikelijke recepten durft te gaan. Kaneel & Kardemom.


Gelukkig kun je ook in Nederland de meeste ingrediënten kopen.

Soms gewoon in de supermarkt. En zo niet. waarom bezoek je niet de grote zaterdagmarkt in een stad dichtbij of in één van de vele kleine winkeltjes van Oosterse afkomst. Je wordt zoekende naar onbekende ingrediënten, vaak vol enthousiasme geholpen door het personeel.


Kaneel & Kardemom van Anne Shooter

Is verkrijgbaar in de boekenwinkel .

ISBN: 9789461431349.


-- MET DANK AAN --

Met dank aan uitgeverij Good Cook voor het mogelijk maken van dit review. De fotografie is van Emma Lee.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te fotograferen past de foto beter in het verhaal bij mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comentarios


bottom of page