top of page

Chocoladecakejes van Rens Kroes



Chocoladecakejes van Rens Kroes
Deze chocoladecakejes van Rens Kroes heb ik in 2 varianten gemaakt. Een sessie met sinaasappelrasp en eentje met een snuf chilipoeder,  wat ik zelf zo’n heerlijke vindt met chocolade. Wat zijn die cakejes zacht! En dat met het bijzondere ingrediënt: kikkererwten. De cakejes bevatten geen vet en heel weinig suiker in de vorm van dadelsiroop.

Wat zijn ze lekker!

Ik kon niet wachten de chocoladecakejes van Rens Kroes te laten proeven door anderen. Maar wat blijkt: volgens mij is nog niet iedereen in Nederland nog klaar voor het nieuwe, gezondere bakken. Zodra ik vertel wat er in de cakejes zit valt een groot deel van het testteam stil. Durf jij, is in huize Zoethoudertjes niet van toepassing.


Wat is er heel eng aan kikkererwten in een cakeje?

Zodra je kikkererwten maalt is het meel. Rijstmeel is gemaakt van rijst, tarwe van de tarwekorrel. Eigenlijk zijn kikkererwten toch niet zo’n absurde toevoeging? Ze zijn vrij neutraal en eigenlijk best romig.


Kan ik jou overtuigen om eens te kiezen voor gezonde chocoladecake van Rens Kroes met heel veel chocolade smaak. Het is tenslotte de chocolade die de hoofdrol speelt in deze cake, niet de kikkererwten.

Chocoladecakejes van Rens Kroes

Recept chocoladecakejes van Rens Kroes

Benodigdheden voor ongeveer 10 kleine cakejes (originele recept voor kleine bundtcake van 16 cm)

 1. 260 gram kikkererwten

 2. 50 ml dadelsiroop (Rens gebruikt ahornsiroop)

 3. 5 eetlepels kokosmelk

 4. 1/2 eetlepel wijnsteenbakpoeder (gezonde keuze) of 1/2 eetlepel bakpoeder

 5. 3 eetlepels cacaopoeder

 6. 200 gram pure chocolade (liefst 70% cacao of meer)

 7. 2 large eieren

 8. 1 theelepel rasp van sinaasappel (bio) of 1/2-1 theelepel Chilipoeder

 9. Kokosolie of neutrale olie om je bakvorm in te vetten

 10. Eventueel wat bloem of alternatief meel om je vorm mee te bestuiven

 11. Staafmixer


Zo grappig, deze chocoladecakejes van Rens Kroes maken lijkt een beetje op een portie hummus maken. Staafmixer aan en klaar is je beslag.

Chocoladecakejes van Rens Kroes

De chocoladecakejes van Rens Kroes maken

 1. Verwarm je oven voor op 180 graden (hete lucht) en vet je vorm in. Een kleine tulbandvorm van 16 cm, een cupcakevorm of kleine bundtcakejes. Bestuif je vorm als dat nodig is met wat meel naar keuze.

 2. Zet een pannetje met water op en zet hier een grote schaal op om de pure chocolade au bain marie in te laten smelten.

 3. Doe je uitgelekte kikkererwten in een hoge beker voor je staafmixer. Voeg hier de eieren, siroop, kokosmelk, cacaopoeder, wijnsteenbakpoeder erbij en mix het geheel goed door. ( Ik zei je toch dat het lijkt of je hummus maakt).

 4. Voeg je smaak naar keuze toe, sinaasappel of Chilipoeder.

 5. Voeg het beslag bij de gesmolten iets wat afgekoelde chocolade en spatel het geheel nog kort door.

 6. Vul je vorm en bak de cakejes in ongeveer 30 minuten gaar.  Laat de cakejes 10 minuten afkoelen in de vorm en verwijder ze voorzichtig. De cakes zijn vrij kwetsbaar, dus voorzichtig.

 7. Versier je chocoladecakejes van Rens Kroes eventueel met wat sinaasappelschil, wat Chilipoeder of wat schilletjes kokos.



Oh, wat zijn de cakejes lekker smeuïg en wat vind ik het jammer dat ze inmiddels op zijn.

Grappig toch dat je cake kunt bakken die heerlijk zacht is, vol chocoladesmaak en gelijkertijd heel voedzaam zijn omdat ze onder andere veel eiwitten bevatten.

Gezonde cake eten zonder schuldgevoel!

Ik ben zo benieuwd hoe jij ze vindt smaken.


Het recept is afkomstig uit haar 2e Power food boek: van Friesland naar New York.

Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page