top of page

Kruidnootjes maken


Kruidnootjes maken
Speculaaskruiden, ze horen bij de maand december. Sinterklaas is in ons land en wat lusten we dan graag kruidnootjes. Heb je ze al eens gemaakt? echte kruidnootjes? Je kunt je vast voorstellen dat ze veel lekkerder zijn dan die harde noten in een zak van de supermarkt. Daarbij; het is zo gezellig om rond Sinterklaastijd zelf je kruidnootjes te maken. Een heel leuk Sinterklaasrecept.

Kruidnootjes maken is heel leuk om met je kinderen te doen. Vooral omdat ze bij alles kunnen helpen. Ze kunnen de ingrediënten afwegen,  het deeg kneden. Lekker proeven van het deeg want er zit geen ei in en tot slot leren om balletjes te rollen. Tja, mijn ervaring is dat ze na een tijdje wel uitgerold zijn en jij nog een tijdje aan het narollen bent, maar dat mag de pret niet drukken voor om met dit heerlijke recept.  Je bakt een lekkere schaal vol kruidnootjes om samen op te eten.


ronde balletjes worden kruidnootjes

Kruidnootjes maken

Benodigdheden:

  1. 250 gram bloem en 8 gram bakpoeder of 250 gram zelfrijzend bakmeel

  2. 125 gram bruine basterdsuiker

  3. 100 gram zachte boter

  4. 2 afgestreken eetlepels speculaaskruiden

  5. 3 eetlepels melk of ietsje meer als het deeg te droog is

  6. Snufje zout

Snij kleine stukjes deeg uit om te rollen tot balletjes

Kneed de ingrediënten goed door elkaar. Is het deeg niet samenhangend genoeg, voeg dan nog een klein beetje extra melk toe.

Ik was van plan het deeg een tijdje in de koeling te laten liggen omdat dit bij het maken van speculaasjes beter te werkte maar mijn kleinere huisgenoten wilden niet wachten en begonnen direct aan het eetbare knutselproject.


Balletjes werden gerold in alle soorten en maten en mamma moest natuurlijk nog een tijdje doorgaan want het zijn er best wel veel.

De aanstaande kruidnootjes zijn na ongeveer 20 minuten goed op 150 graden (hete lucht oven).


Kruidnootjes maken om te strooien

Strooien met zelfgemaakte kruidnootjes. Leuk toch!

Gerelateerde posts

Comments