top of page

Kruidnootjes met havermoutmeel


Suikervrije havermoutmeel kruidnootjes
De kruidnootjes in de supermarkt zijn vaak erg hard en zitten vol geraffineerde suikers. Soms wil ik even anders bakken, wat gezonder. Maar wel graag met veel smaak en structuur. Met deze kruidnootjes van havermoutmeel zit je goed. Geen geraffineerde suiker, maar smaakvolle dadelstroop. Geen tarwebloem maar havermoutmeel welke je langdurige energie geeft. Daarbij is het korstje lekker crunchy maar de binnenkant een beetje zacht. Kies je voor glutenvrije havermout en plantaardige melk, dan zijn deze kruidnootjes glutenvrij èn lactosevrij.

Glutenvrije en lactosevrije kruidnootjes maken

Het valt niet altijd mee als je gluten- en lactosevrij moet eten. Al het lekkers uit de keuken van de bakpiet gaat aan je voorbij. Dit recept is glutenvrij en lactosevrij en kun je zelf heel goed thuis maken. Kies voor een lekkere stroop voor extra veel smaak!


Deze suikervrije kruidnootjes met havermoutmeel zijn vermoedelijk een recept uit Havermoutje van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok. Ik ben zo enthousiast over het boek dat het regelmatig uitgeleend is. Ook nu is Havermoutje aan het logeren en daarom kan ik het niet controleren. Nieuwsgierig? Een review dat ik schreef vind je hier.


Laat het buiten maar waaien, binnen kun je aan het werk om bijna 2 bakplaten vol balletjes te draaien.

De keuken zal heerlijk geuren. Iedereen zal zonder roepen de keuken opzoeken en vragen: “Ben je wat lekkers aan het bakken? Mag ik proeven?”  En jij bent als thuispiet van Sinterklaas het hoogtepunt van de dag.


Suikervrije havermoutmeel kruidnootjes

Kruidnootjes met havermoutmeel

Benodigdheden:

 1. 175-200 gram (glutenvrij) havermoutmeel òf bloem (havermoutmeel maal ik met een koffiemolentje)

 2. 60 gram zonnebloemolie of kokosolie

 3. 5-6 dadels zonder pit

 4. 5 eetlepels amandelmelk of andere melk naar keuze

 5. 3 eetlepels dadelstroop of andere stroop naar keuze

 6. 1,5 – 2 eetlepels speculaaskruiden (Begin met 1,5 en voeg evt. meer toe. Omdat er geen ei in het recept is verwerk kun je proeven)

 7. 1/2 -1 eetlepel kaneel (proeven!)

 8. snufje zout, niet teveel, je kunt altijd nog meer toevoegen (tip uit ervaring)

 9. 1 theelepel baking soda


Suikervrije havermoutmeel kruidnootjes

Kruidnootjes met havermoutmeel

 1. Snij de dadels in kleine stukjes. Ik heb een keukenmachine met scherpe messen. Het meel en de dadels werden fijn gemalen. Of een staafmixer of hakmolen dit ook kan weet ik niet, maar ik zou het in ieder geval proberen als je geen keukenmachine hebt. Dadels hebben een plezierige, zoete kleefkracht.

 2. Meng alle ingrediënten door elkaar. Ik dacht dat het deeg een beetje dun was maar na 10 minuten staan werd het wat dikker. Het vocht zal waarschijnlijk een beetje in het meel getrokken zijn. Is je deeg echt te dun, dan zou ik een beetje meel toevoegen. Is het te dik, misschien dan een klein scheutje olie of stroop. Het deeg kun je gewoon proeven, er is geen rauw ei verwerkt.

 3. Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtoven). Laat die spierballen maar werken want je moet vele, vele balletjes rollen!  Of roep een paar hulppietjes in de buurt erbij.

 4. Leg de de nootjes in wording niet te dicht bij elkaar. Ze zullen straks een beetje uitzetten. Bak de kruidnoten in ongeveer 15 minuten gaar.


Kruidnootjes met havermoutmeel

Ja, de nootjes zijn ander dan anders, maar dat in dit geval is dat positief. En het leuke is; snoepen is niet per definitie ongezond.


Wat zien ze er robuust uit. Prachtig!


Suikervrije havermoutmeel kruidnootjes

Kruidnootjes met natuurlijke suikers, gluten- en lactosevrij met havermoutmeel, ben jij een hulppietje dit jaar van Sinterklaas?


Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page