top of page

Magere kwarktaart als ontbijt met granola en vers fruit


Magere kwarktaart als ontbijt met granola en vers fruit
Een bakje kwark, met wat jam, vers fruit en muesli. Dat is eigenlijk wat je eet met dit frisse ontbijttaartje. Voeg was gelatine toe aan deze basic, geeft het wat extra aandacht door het te versieren met homemade geroosterde muesli en een paar eetbare bloemen uit de tuin en voila: deze magere kwarktaart als ontbijt is geboren. Kwarktaart bij het ontbijt, wie wil dat nu niet? Met dit makkelijke recept ga je het vaker maken.

Zo krijgt een gezond ontbijten een smakelijke upgrade!

Als je nu op zaterdag de kwarktaart maakt dat eigenlijk gewoon een taart is van pure kwark met eventueel een kleine vulling met jam, dan zet je op zondag-morgen in een paar minuten deze ontbijttaart op tafel. Of met Valentijnsdag, moederdag, vaderdag of op zomaar een dag.

Deze ontbijttaart is met geroosterde gehakte nootjes in plaats van granola ook heel geschikt bij een koolhydraadarm dieet.

Deze taart bodemloos. Het leek me gewoon lekkerder om krokante muesli bovenop te doen in plaats van in een zacht geworden bodem met dadels en noten.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Magere kwarktaart als ontbijt met granola en vers fruit

Magere kwarktaart als ontbijt met granola en vers fruit

Benodigdheden voor 2-4 personen:

  1. 500 gram magere kwark

  2. 75 gram jam naar keuze

  3. 4,5 blad gelatine

Voor bovenop:

  1. 100 gram muesli (is teveel maar dat komt een dag later wel op)

  2. 25 gram honing

  3. 1 theelepel kokosolie of boter

  4. Vers fruit naar keuze

  5. Eetbare bloemen

  6. Groene topjes van bijvoorbeeld munt, citroenmelisse, verveine of stevia.

Ook nodig: een kleine springvorm van ongeveer 18 cm

Magere kwarktaart als ontbijt met granola en vers fruit

Magere kwarktaart als ontbijt met granola en vers fruit

Laat ik eerlijk zijn, is granola niet gewoon mooi geroosterde muesli? Of heb ik het mis. Feit is wel dat als je basic muesli met een heel klein beetje honing en boter (of olie_ echt veel lekkerder wordt. Krokant en veel smakelijker. Daarbij ziet het er ook nog eens mooier uit.


Deze kwarktaart mag dan basic zijn, maar met een beetje hulp pimp je hem behoorlijk op!

Knijp met je handen de honing en de olie of boter goed door de muesli. Omdat er niet veel suiker en boter in gaat, is dit de makkelijkste manier om alles goed te verdelen. Rooster de muesli in ongeveer een kwartier gaar in een oven van 180 graden (hete lucht oven). Roer het af en toe om.

Laat de gelatineblaadjes weken in koud water. Minimaal 15 minuten maar liever langer.


Verwarm de jam voor in een pan en als het zachtjes deels vloeibaar begint te worden mag hier een blad gelatine bij. Laat de jam in een kom of klein bord stevig worden en zo vorm krijgen. Leg de jamlaag met gelatine in het midden op een springvorm met bakpapier. Hier overheen komt de kwarklaag.

Magere kwarktaart als ontbijt met granola en vers fruit

Eet je liever met minder suiker, maak dan geen laagje jam onderin

Knijp de overige blaadjes uit en verwarm ze kort in een pannetje. De gelatine zal snel oplossen. Zodra dat gebeurt mag het vuur uit. Zorg ervoor dat de kwark klaar staat in een kom met een klopper of een mixer. Klop scheutje voor scheutje de gelatine door de kwark en blijf de kwark mixen terwijl je dit doet. Zodra het door elkaar gemengd is mag de vulling in de springvorm. Zet de kwarktaart in de koelkast om stevig te worden, dit duurt ongeveer 2 uur.

Eigenlijk heb je nu een bakje kwark in de vorm van een taart die je mooi kunt versieren

Door je kwarktaart te versieren, wordt hij pas echt taart-waardig. Ik koos voor crunchy homemade granola, mooi zomerfruit en eetbare bloemen uit de tuin.Gerelateerde posts

Comments