top of page

Vanille kwarktaart basisrecept


Vanille kwarktaart basisrecept
Yoghurttaarten en kwarktaarten zijn het hele jaar door lekker, bijvoorbeeld als desserttaartje op een zomerse avond, maar ook met Sinterklaas of mooi aangekleed met Kerstmis. En nu de temperaturen weer wat warmer worden smaakt het ook heel goed bij de koffie of thee of glas water. Hoewel ik vaker kwarktaart bak, had ik nog geen basisrecept voor kwarktaart op het blog, maar daar is hij eindelijk dan: het vanille kwarktaart basisrecept!

Ik heb hem wel een beetje aangekleed want hij stond daar zo in zijn blootje. Een paar toefjes of wat geraspte koekkruimels bovenop doen wonderen. Voel je vrij en kleed je taart aan zoals je graag wilt.

Bij een kwarktaart is het belangrijk dat de taart niet te zacht wordt want dan gaat hij gaat lubberen en kun je hem niet mooi strak snijden. Maar kwarktaarten die helemaal stijf staan van de gelatine vind ik zelf nog minder lekker. De verhouding van dit basisrecept vanille kwarktaart is voor mij precies goed.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Tip: Voeg 1 eetlepel citroensap of de rasp van 1 citroen toe voor een frisse tint in de smaak.
kwarktaart versieren

Vanille kwarktaart basisrecept

Benodigdheden voor een taart van 22 cm:

 1. 500 gram kwark

 2. 6 blaadjes gelatine

 3. 100 ml volle melk

 4. 200 ml slagroom liefst 35% vet

 5. Suiker naar smaak; ik gebruikte 75 gram

 6. 4 zakjes vanillesuiker of 1 tot 1,5 theelepel vanille-extract

Voor de bodem:

 1. 200 gram verkruimelde koekjes naar keuze; b.v. bastognekoeken

 2. 90 gram boter

Voor bovenop:

 1. 50 gram Chantillypoeder ook wel enchanted cream genoemd met 33 gram water en 33 gram melk; 200 ml slagroom werkt ook

 2. Sprinkles naar keuze

 3. 1 koekje om te fijn te raspen bovenop

 4. Bakvorm van 22 cm

 5. Eventueel acetaatfolie voor mooie gladde zijkant


Vanille kwarktaart basisrecept

Vanille kwarktaart basisrecept

 1. Week de gelatine in ruim water. De gelatine moet minimaal 15 minuten weken. Verkruimelde koekjes in een keukenmachine of doe ze in een stevige zipzak en sla ze stuk met bv een deegroller.

 2. Smelt de boter zachtjes en bedek je bakblik ondertussen met bakpapier. Zo weet je zeker dat de taart straks goed uit de vorm komt. Heb je acetaatfolie in huis? Tijd om te gebruiken; vet de zijkant lichtjes in en bedek ze met de folie voor een strakke zijkant.

 3. Roer de gesmolten boter door de koekkruimels en vul je bakvorm. Duw de kruimels iets aan met de achterkant van een lepel. Laat de bodem stevig worden in de koelkast.

 4. Verwarm de melk en roer hier de uitgeknepen gelatine door. Laat het afkoelen.  

 5. Klop ondertussen de slagroom bijna stijf en klop de kwark kort los om het vervolgens bij de slagroom toe te voegen. Roer de suiker, de vanillesuiker of het vanille-extract en de melk hier doorheen. Proef of je het zoet genoeg vindt; voeg eventueel nog wat suiker toe.

 6. Stort de kwarkvulling in de bakvorm en koel de kwarktaart minimaal 3 uur.

 7. De vanille kwarktaart is in zijn blootje al heel erg lekker! Zoals kleding de man maakt, maakt versiering de taart en dus klopte ik in minder dan 3 minuten een flinke portie Chantilly crème voor bovenop. Terwijl de Chanilly crème ook wel enchanted crème genoemd mocht chillen in de koelkast, raspte ik een koekje bovenop de kwarktaart. Om dit netjes te doen knipte ik een cirkel in papier en raspte boven die open cirkel.

 8. Toefjes crème met sprinkles maakten in weinig tijd van een wat saaie kwarktaart een chic exemplaar.


Tip: Je kunt ook vanillekwark of een andere kwark naar keuze gebruiken

Vanille kwarktaart basisreceptv

Tip: De taart liet zich in mooie stukken snijden. Dat ging nog beter omdat ik bij iedere snee het mes kort onder de warme kraan hield en met een doek droogdepte.


Gerelateerde posts

Hozzászólások


bottom of page