top of page

Maple shortbread koekjes met maple- of ahornsiroop door Elisabeth Tremblay


Maple shortbread koekjes met maple- of ahornsiroop
Maple shortbread koekjes met maple- of ahornsiroop door Elisabeth Tremblay
Maple-of ahornsiroop is een typisch Canadees product. Dat het een belangrijke rol speelt mag duidelijk zijn: het neemt een prominente plek in op de vlag van Canada. Elisabeth heeft zelf een aantal bomen in haar tuin die maplesyrup geven, hoe bijzonder is dat!

Gastblogger Elisabeth Tremblay is van oorsprong Nederlandse en zo nu en dan neemt ze ons mee naar de zoete keuken van Canada.

Bijna een half jaar winter in Canada

Elisabeth: “Wanneer de winter hier voorbij is?? Eind maart hopen we er toch wel doorheen te zijn maar in mei ligt hier nog genoeg sneeuw op de lopes om te skiën. En in november herhaalt het hele proces zich weer. ZES maanden winter!!!!!


Dit maal leert ze je een typisch Canadees koekje: shortbread met maplesiroop, of ahornsiroop zoals wij het vaak noemen. Heb jij als eens wat gebakken met ahornsiroop?


Pouding chomeur een Canadees dessert van gastblogger Elisabeth Tremblay


Elisabeth:

”Ook in Noord-Amerika (waar Canada ook onder valt..) groeien maples. Maar hoe kouder het klimaat, hoe beter de syrup wordt. De bomen hebben het nodig om erg koud te zijn tijdens de nacht. Als het boven het vriespunt komt overdag, begint de boom het sap af te geven. Ook in Vermont en New York state groeien maples.”

Winterstorm

De wind giert hier om ons huis heen. Het maakt een eng geluid. Hopelijk vallen er geen bomen om op ons land.


Het huis van de overburen wordt aan het zicht onttrokken door de sneeuwstorm.

Wat is er dan beter om je te kalmeren dan bakken? 😉


Ik beloofde je een nieuw recept van Canadese bodem:


Maple shortbread koekjes met maple- of ahornsiroop
Maple shortbread koekjes gebakken door Elisabeth Tremblay

Maple shortbread koekjes met maple- of ahornsiroop

Benodigdheden: 

  1. 1 cup (240 gram) ongezouten boter-kamertemperatuur

  2. 3/4 cup (150 gram) maple suiker (Carola gebruikte 180 ml maplesiroop i.p.v. suiker)

  3. 1 theelepel zout

  4. ½ theelepel maple extract (Carola had dit niet in huis maar gebruikte stukjes Maple-nougtine, zie bereiding)

  5. 2 ½ cup (325 gram) bloem

voor de topping:

  1. Maple syrup

Nougatine met maplesiroop en hazelnoten

Maple shortbread koekjes

Maple syrup en maple suiker en -extract kan worden verkregen bij iedere goede reformwinkel in Nederland.

Smelt 1 eetlepel boter en gebruik dit om een shortbread pan mee in te vetten. Verwarm de oven tot 160 graden.

Mix de rest van de boter met de maplesuiker, zout en extract. Voeg nu de bloem toe en mix het totdat je een stevig deeg krijgt. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Verpak een deel in plastic wrap. Druk een deel voorzichtig in de beboterde shortbread pan. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Hiermee voorkom je dat de koekjes gaan bubbelen.


koekjes bakken

Bake de shortbread 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de pan uit de oven en plaats er een snijplank overheen. Keer de plank om zodat de shortbread netjes op de plank komt.

Bestrijk de koek voorzichtig met de maple syrup met een pastry kwastje. Snijd nu met een pizza rolmes de shortbread in kleine koekjes. Herhaal bovenstaande met de andere helft van het deeg. Nu heb je veel Maple shortbread koekjes met maple- of ahornsiroop.


Groetjes en succes!
Elisabeth
Maple shortbread koekjes met maple- of ahornsiroop

Zelf maple-suiker maken

En zo ging Carola ook aan de bak, want ik was erg benieuwd naar de smaak en ik wilde graag foto’s maken van maplesuiker. De poging om maple-suiker te maken is helaas niet goed gelukt.


Om suiker te maken moet je de maple-siroop verwarmen tot 130 graden, dan laten afkoelen tot 95 en graden om vervolgens zo’n 15 minuten met een houten lepel de dikke substantie te veranderen in suiker. Hard werken dus! 


van siroop suiker maken koken met suikerthermometer

"Rond de 110 graden begon de siroop  heel erg te stijgen en begon aan te branden. Ik had, ondanks het advies van Elisabeth, geen pan met een dikke bodem gebruikt. Maple-siroop is te kostbaar om in een grote hoeveelheid in grote pan te maken. Ik deed snel het vuur uit en besloot er nougatine van te maken. Gelukkig had ik nog zo’n 75 gram geroosterde gehakte hazelnoten. Ik liet de nougatine hard worden en gebruikte deze krokante stukjes in de helft van het deeg. Een aanrader; deze koekjes vond ik nog lekkerder dan zonder! "'

Ik was bang dat door het insmeren van hete koekjes de bovenkant plakkerig zou worden. De ahornsiroop trok echter direct in het warme koekje en gaf het prachtige kleur en nog meer smaak. Erg lekker en ideaal dus ook bij andere recepten!


Waar kun je maple of ahornsiroop kopen

Maplesiroop of ahornsiroop is in Nederland verkrijgbaar bij biologische winkelsi of bij Holland & Barrett. Ik kocht het bij de Lidl, maar daar is het niet het hele jaar door verkrijgbaar. Lezers tipten mij dat het ook te koop is bij de Jumbo en de Aldi.Gerelateerde posts

Comments


bottom of page