top of page

Met Magazine Smaak naar de Callebaut fabriek

Met Magazine Smaak in Callebaut fabriek
Enkele maanden geleden kreeg ik een uitnodiging van het Belgische Magazine Smaak, naar de chocoladefabriek Callebaut in Wieze, België te gaan. Eigenlijk geheel onbevangen, ik had geen idee wat me te wachten stond, ging ik op pad. De ochtendspits rondom Antwerpen was een nachtmerrie. Ik was dan ook blij dat ik mij net op tijd kon melden bij het Callebaut Chocolate Centre. Hier werd ik verwelkomd met een chocoladedrankje, cake met chocolade en voorgesteld de mede gasten. Veel van de mede gasten zijn in het bezit van zeer bekwame smaakpapillen. Van mijn smaakpapillen is vooral de zoete regio redelijk goed ontwikkeld.

Goede smaak

Vinden jullie het erg om op de foto te staan voor een rapportage van het Callebaut Chocolate Centre? Een artikel voor in het magazine Smaak?

Oei, daar had ik even niet op gerekend. Ik sta liever achter de camera dan ervoor. Gelukkig werd de aandacht al snel afgeleid naar een welbekende bijna, verdovende chocoladegeur. Bitter but sweet!


Met Magazine Smaak in Callebaut fabriek

Tijd voor een rondleiding door het prachtige gebouw: het Callebaut Chocolate Academy Centre. Dit cenrum staat direct naast, of kan ik zeggen op het terrein van de fabriek. Ik vind het centrum eigenlijk een soort mini-museum waar veel informatie wordt uitgewisseld, rondleidingen en workshops worden gegeven voor elke liefhebber. Van de beginnende chocoladelover tot personen met proffesionele aspiraties. De workshops worden gegeven door eigen chefs, confiseurs of chocolatiers maar ook serieuze namen als Sergio Herman of Peter Goossens geven hier workshops.


De koffie of chocolademelk was op, de schaal met chocoladekoekjes en cakes was beduidend minder gevuld. Tijd om de fabriek te gaan verkennen. Helaas mocht ik van dit proces geen foto’s nemen.

Ben je echt helemaal weg van chocolade en wil je het verhaal van cacaoboon tot chocolade zelf ook beleven? Ik geloof dat dit mogelijk is. Neem hiervoor contact op met Callebaut.


Patrick Aubrion Callebaut Smaak magazine

Na de lunch werden we voorgesteld aan Chef Patrick Aubrion. Hij noemt zichzelf een “ambachtelijke zoete verleider” lees ik in de Gazette van Callebaut. Oei, we vielen stil en lieten ons leiden door de keukens waar deze ambacht plaats vindt.


Ward van Sevencoten Wilfried van de Sande Smaak Callebaut

We eindigden in de keuken waar we onze vaardigheden konden opschroeven. In groepjes gingen we lekkers maken met chocolade. Een aantal van deze recepten kun je overigens zelf ook thuis maken.

Behalve de fotorapportage in het Belgische magazine Smaak van december 2014 vind je ook recepten van heerlijke eclairs met chocoladeroom , macarons en krokante praliné. 


Myriam Minne van Hap & Tap

Boven is Myriam Minne van het bewonderenswaardige Belgische foodblog Hap & Tap de eiwitten voor de macarons aan het kloppen.


Met Magazine Smaak in Callebaut fabriek
Met Magazine Smaak in Callebaut fabriek

Vakmanschap

Zo onhandig als ik thuis soms aan het temperen ben, zo eenvoudig is het voor Patrick de chef.Net als het vullen van de eclairs: vakmanschap. Het enthousiasme en culinair vermaak ligt in België volgens mij veel hoger.


Als ik het niveau van het magazine Smaak zie, de Belgische blogs volg, of de diverse kookprogramma’s bekijk, dan sta ik echt nog aan de basis en moet nog veel leren. Gelukkig maar, ik heb voorlopig nog heel veel inspiratie om zoet te ontdekken en hierover te bloggen.


Wilfried van de Sande Smaak Callebaut

De weg naar huis waren best weer een aantal kilometers. Gelukkig mochten we de zelf gefabriceerde chocolade verwennerijen meenemen naar huis. Zo kon ik op momenten van lichte irritatie (file) de gelukstofjes in mijn lijf weer op pijl krijgen met goede chocolade.


Met Magazine Smaak in Callebaut fabriek

En zo beleefde Carola Bakt Zoethoudertjes een erg vermakelijke dag in Wieze. Wat leuk om dit terug te kunnen zien in de rapportage in Smaak!


Hou je ook zo van chocolade en zit je vol vragen? Hoe zit dat toch van boon tot chocolade. Wil je weten wat mouleren is, temperen, enroberen met ganache of aromatiseren?  Wil je weten wat Callebaut er aan doet om ook in de toekomst nog voldoende chocolade in te kunnen kopen. Maar heb je vooral behoefte aan heel, heel, heel veel recepten?


De webpagina van Callebaut is echt een online chocolade droompagina waar je velen uren zoete informatie kunt vinden met chocolade in de hoofdrol. 


Met dank aan het Magazine Smaak voor de mogelijkheid om mij een dag Carola in de chocoladefabriek te voelen. En dat zonder het vinden van een gouden wikkel.


Smaak magazine

En wat stond er behalve chocola fantastisch bij Callebaut nog meer in het Smaak magazine van december 2014?

Comments


bottom of page