top of page

Knoop broodjes maken


Knoop broodjes maken
Zelf gebakken broodjes doen het altijd goed aan tafel. Ze zien er zo aantrekkelijk uit en zijn natuurlijk verser dan vers uit je eigen oven. Het hele huis ruikt heerlijk, dus iedereen schuift maar wat graag aan tafel! Dat vind ik ook zo leuk van bakken. Die sfeer er omheen.  Met een gewoon wat saai deegje kun je zomaar deze knoop broodjes maken. Ze lijken een beetje op kaiserbroodjes, maar de techniek om echte kaiserbroodjes te maken is iets anders. Misschien ga ik je dat een andere keer laten zien.

Als je een veterdiploma hebt, dan kun je ook deze broodjes strikken

Onlangs bakte ik een brood met alleen maar griesmeel. Griesmeel is net als gewoon brood gemaakt van tarwe. Ik vond het korstje opvallend lekker.  Vandaar dat ik bij deze koopbroodjes half gewone bloem, half griesmeel (of semolina) gebruikte. Natuurlijk kun je ze ook met 100% bloem maken of half bloem/half volkorenmeel maken. Met volkorenmeel moet je wel meer geduld hebben bij het rijzen en misschien nog wat extra vocht toevoegen.

Hoe leg je een knoop in een koopbroodjje

Knoop broodjes maken

Benodigdheden voor 10-12 broodjes:

 1. 250 gram bloem

 2. 250 gram griesmeel

 3. 1 zakje gist (7 gram)

 4. 25 gram olijfolie of boter

 5. 300 gram lauw water (ongeveer 25 graden)

 6. 10 gram suiker

 7. 9 gram zout

Ook nodig: 

 1. 1 ei om over de bovenkant te smeren

 2. eventueel maanzaad, sesamzaad of andere zaden voor bovenop

Knoopbroodjes laten rijzen

Knoop broodjes maken

 1. Kneed van de ingrediënten een soepel deeg. Dit duur al snel zo’n 15 minuten. Laat het deeg een uur rijzen in een kom die afgedekt is met plastic.

 2. Verdeel het deeg in 10-12 stukken. Mijn broodjes waren 75 gram per stuk. Bol  de broodjes op en laat ze nog zo’n 15-20 minuten narijzen.

 3. Rol ieder bolletje uit tot een streng. Het beste kun je dit in 2 delen doen. Zo krijgt het deeg tijd om te stretchen. Rol een bolletje uit tot ongeveer 15-18 cm en laat het 5 minuten rusten onder een stuk plastic dat je insmeert met wat olie. Zo blijft het brood niet plakken aan het plastic.

 4. Rol het deeg uit tot 25-30 cm en leg een knop in de streng. Draai de rechter streng naar boven in het gat in het midden. Duw de linker streng tot slot onder het deeg en je knoop is klaar. Leg je brood knoop op een bakpapier.

 5. Laat de broodje nog een klein uur rusten onder plastic. Verwarm de oven voor op 190 graden hete lucht of 200 graden met boven- en onderwarmte. Smeer de bovenkant van de broodjes in met een geklust ei. Hier gaan ze straks prachtig van glimmen!

 6. Strooi eventueel wat zaadjes over de broodjes en bak de bolletjes met een knoop in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin.

Knoop broodjes maken met griesmeel

Eet smakelijk!


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page