top of page

Nieuwe oven vs oude oven, wat zijn de verschillen in 20 jaar tijd


Nieuwe oven vs oude oven, wat zijn de verschillen in 20 jaar tijd
Vorig jaar ging ik was ik blij verheugd dat er licht uit de oven kwam, want de lamp van mijn oven was al een tijdje stuk. Ik hoorde wel een raar geluid en toen ineens zag ik dat er wat mis was. Wat ik dacht dat het lichtje was, bleken flinke vonken in de oven te zijn, die bij de fan vandaan kwamen.


Jammer, jammer maar de oven was met 20 jaar plots “overleden”. Ik moest op zoek gaan naar een nieuwe oven. Mijn oude oven was sober maar bakte prima, wat kun je verwachten van oven anno 2018-2019? 


Nieuwe oven vs oude oven, wat zijn de verschillen in 20 jaar tijd
Nieuwe oven vs oude oven, wat zijn de verschillen in 20 jaar tijd

Tijdelijke mini-oven

Omdat er in de keuken nog een paar zaken vervangen moest worden, besloten we niet a la minute voor een nieuwe oven te kiezen, maar dit rustig te plannen. Uiteindelijk werd het gevoelsmatig voor mij meer een onrustige periode, want Heel Holland Bakt was net begonnen en ik kon niet zonder oven. Ik besloot een klein vrijstaand mini-oventje te gebruiken om tijdelijk toch aan de bak te kunnen. Een mini oven vond ik voor tijdelijk wel te doen; maar als enthousiaste thuisbakker miste ik een betrouwbare oven. Bij de mini-oven moest ik altijd voor de zekerheid een beetje in de buurt blijven, want de oven kon gevaarlijk warm worden en soms heel snel bakken.Italiaans design

Toen de oven er uiteindelijk was, voelde het als een groot cadeau! Wat een opluchting, ik had mijn bakmaatje zo gemist! Ik bezocht de showroom van mijn oven (het is een Smeg) om wat meer informatie te krijgen over de ovens van nu, wat voor functies een dergelijke oven bezit, waar je op moet letten en hoe je hem schoon kan houden.


Nieuwe oven vs oude oven, wat zijn de verschillen in 20 jaar tijd
Nieuwe oven vs oude oven, wat zijn de verschillen in 20 jaar tijd

Een nieuwe oven kopen, waar let je dan op?

Vraag je van tevoren af welke functies van een oven belangrijk voor je zijn, hoe de oven past in je keuken en wat je budget is. Maak hier eventueel een lijstje van! Laat je niet verleiden door grootse termen als: deze oven bakt 3D, 4D of turbo. Beoordeel je oven op wat hij kan en niet op hoe mooi de termen in de advertentie zijn.


Zo staat er bij vrijwel iedere oven vermeldt dat er een beveiliging op zit voor kinderen. Een kinderbeveiliging houdt in, dat je kind de temperatuur van de oven niet kunt aanpassen. De oven kan nog steeds open en het blijft dus gevaarlijk voor kinderen als je aan het bakken bent. Nog een voorbeeld; de oven heeft een eco-stand en dat klinkt heel aantrekkelijk; in werkelijkheid betekent het dat het lampje uitgaat; that’s it. 


Veel basisovens hebben tegenwoordig uitgebreide bakfuncties als: lasagne maken, pizza bakken, of vele soorten vlees bakken (hierbij geef je aan om hoeveel gram vlees het gaat) De oven kiest dan het de beste keuze om het recept af te bakken.


Hoe leer je de nieuwe oven kennen?

Dit gaat het beste door een thermometer in de oven te plaatsen en te controleren of de temperatuur overeenkomt met hoe je de oven hebt ingesteld.

Tip uit de showroom: Leer je eigen oven kennen. Geen twee ovens zijn hetzelfde, zelfs ovens van hetzelfde type en merk, kunnen in temperatuur iets afwijken. Dus letterlijk is iedere oven anders, zelfs al heb je precies dezelfde oven. Wist je dat je een oven moet inbakken en dat pas na een aantal keren de temperatuur stabiliseert?

Kon mijn oude oven slechts met hete lucht bakken, waarbij de fan altijd aan stond, met een losse grill-functie; de ovens van tegenwoordig kunnen zoveel meer,  en ieder onderdeel is apart instelbaar.


Nieuwe oven vs oude oven, wat zijn de verschillen in 20 jaar tijd

Helemaal anno nu: De Stoomoven en the added steam assist

Trendy anno 2018: de Combi stoom oven. Hierin kun je Koken (stomen) dit is een gezonde manier van Koken waarbij de vitaminen en mineralen behouden blijven. Daarnaast kun je in deze oven gewoon bakken zoals je gewend bent in een gewone oven. Ook kun je de functie stomen koppelen aan bakken zodat je bijvoorbeeld bij cake of vlees een beetje stoom kunt toevoegen om uitdroging van het het product tegen te gaan.


Nieuw in 2018: added steam assist: deze functie geeft een stoomstoot bij het bakken van je cakes en brood. 

Geen stoomoven? Creëer je eigen stoom

Brood en cake bakken gaat beter met wat stoom in de oven. Heb je geen stoomoven? Plaats dan een klein bakje op de bodem van de oven, met wat grote kiezelstenen. Doe hier na het opwarmen van de oven een klein scheutje water in. Deze kleine boost met stoom zal je brood en cake beter doen bakken. 


Nieuwe oven vs oude oven, wat zijn de verschillen in 20 jaar tijd

Het schoonmaken van de oven

Tegenwoordig hebben steeds meer ovens de mogelijkheid om de oven schoon te stomen, de vapor clean functie, ieder merk heeft een functie die hier op lijkt. Ook hebben steeds meer ovens pyrolyse die de oven schoon kan branden. 


Vapor clean methode

Bij de vapor clean methode breng je wat water in de speciale randen onderin van de oven aan en stoomt de oven het vuil los. Dit werkt echter niet optimaal en je zult de zijkant nog goed moeten boenen, kies hiervoor een speciale spons die geen krassen maakt in je oven. Zie het een beetje als je gasfornuis waar viezigheid op zit. Je kunt het met water of een nat doekje in laten weken, maar je moet soms ook nog wat poetsen.Pyrolyse

Bij pyrolyse sluit de oven hermetisch af en brandt de oven in 2 uur op 500 graden het vuil tot as.

Pyrolyse reinigt alleen de binnen oven, de roosters moet je echter ook dan apart schoon maken. Dit kan bijvoorbeeld in de vaatwasser. Mijn ervaring is om dit op een warme temperatuur te doen in de vaatwasser en zodra de vaatwasser klaar is, de roosters met een schoon schuursponsje na te poetsen. Door de warmte en de wasbeurt laten de restjes gemakkelijk los. 

De beste methode om je oven schoon te houden blijft toch na iedere bakbeurt schoon maken. Eenmaal aangekoekte delen zullen steeds meer inbakken en zijn hierdoor steeds moeilijker te reinigen.

Maak je oven schoon met een speciaal schoonmaakmiddel voor ovens, bijvoorbeeld de K2R ovenreiniger, maar sommige lezers van Carola Bakt Zoethoudertjes, zijn ook enthousiast over het huismerk van Kruitvat. Breng het schoonmaakmiddel altijd aan met een spons op doekje, nooit met een spray. De spray kan via de gaten, de fan en de ruimte achter de oven beschadigen en laten roesten. Je kunt de oven ook heel goed met baking soda reinigen. Maak een papje van baking soda met wat water, smeer je oven in en laat het een uur intrekken. Reinig na een uur (liever niet langer) de wanden en het glas met een zachte doek of spons. Deze methode vind ik zelf heel goed werken.


Maak je oven schoon met een blauwe spons met een ruwe witte bovenkant. Deze beschadigen de wanden en het raam van je oven niet.


Gebruik de kracht van citroenen

Citroenen bevatten veel natuurlijke zuren en antibacteriële, desinfecterende eigenschappen. Plaats een schaaltje water met schijfjes citroen in een opgewarmde oven. De citroen zal ervoor zorgen dat vet wordt opgelost en bovendien zorgt het ervoor dat je oven weer letterlijk citroentjes fris zal ruiken. Je hoeft de oven alleen nog maar met een doekje af te nemen.


Nieuwe oven vs oude oven, wat zijn de verschillen in 20 jaar tijd
Nieuwe oven vs oude oven, wat zijn de verschillen in 20 jaar tijd

Wat vindt Carola van haar nieuwe Smeg oven

Wat een geweldige oven! Hij warmt supersnel en al op de eerste avond waren we onder de indruk van de pizza’s die lekkerder dan voorheen uit de oven kwamen. Het is bijna niet te geloven dat je met slechts 2 knoppen een uitgebreid menu kunt bedienen, maar het werkt. De oven kan ik heter bakken dan mijn vorige exemplaar en dat vind ik vooral bij het bakken van pizza ideaal. Deze moet je kort maar hoog bakken. 


Ik heb gemerkt dat vooral cakes het heel prettig vinden als je alleen bij boven- en onderwarmte bakt, iets wat mijn oude oven niet kon. De cakes rijzen dan minder, maar hij scheurt bovenop ook niet uit, waardoor het vocht uit de cake in de oven verdwijnt. Mijn cakes zijn zachter dan ooit!


Geen risico

Jammer, ik zou heel graag de pyrolyse uitproberen, maar mijn keuken is meer dan 20 jaar oud. Bij pyrolyse wordt de oven verwarmd tot 500 graden, maar omdat het merk van mijn keuken niet meer op de markt is, durf ik deze procedure niet aan. Zeer waarschijnlijk kunnen de kastjes de temperatuur hebben, maar als ik het niet kan informeren durf ik het risico niet aan. Regelmatig schoon maken is dus gewoon een vereiste! Wow, ik ben al een jaar helemaal in mijn nopjes en ik niet alleen, we bakken wat af thuis! En wat ziet de oven er prachtig uit! Hoe heerlijk is het als thuisbakker te weten dat je trouwe kameraad er altijd voor je is!


--DANK --
Dit artikel is ontstaan door een samenwerking met Smeg. Heb je zelf nog vragen aan Smeg? Stuur een mail naar: showroom@smeg.nl. Meer weten over samenwerkingen? Lees mijn disclaimer

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page