top of page

Pistache koekjes met Toblerone


Pistache koekjes met Toblerone
Blijf zo mogelijk weg van de kant en klaar verpakkingen van de supermarkt en ga zelf aan de bak. Op een gegeven moment vind ik veel koekjes allemaal op elkaar lijken. Daarbij; koekjes zijn heel gemakkelijk om te bakken; dat kun je gewoon zelf thuis. Koekjes zijn een soort kleine alledaagse mini-gebakjes die aanwezig zijn bij gewone alledaagse gezelligheid. Omdat ze enigszins bescheiden zijn, tenzij je voor American size gaat, kun je zomaar op elk moment van de dag heel erg genieten van een bijzonder koekje. Mijn recepten ontstaan soms uit een soort noodzaak.

Een zakje pistachenootjes moest op en een reep witte Toblerone en zo werden deze pistache koekjes met Toblerone geboren. Ik gebruikte de witte versie van Toblerone, deze lijkt mij beter bij deze koekjes passen omdat witte chocolade minder dominant van smaak is dan de melkchocolade versie. De melkchocolade versie zou wel goed passen bij andere noten als pecannootjes en walnoten. Die kunnen de wat sterkere smaak van melkchocolade beter dragen.


Sticky koekjes bakken? Bak de koekjes met witte Toblerone niet te lang!

En wow, wat zijn ze lekker! Ik bak koekjes graag koud uit de koelkast omdat de boter dan iets later gaat smelten en het koekjes later zakt. De binnenkant wordt dan een beetje stikcy. Bak de pistache koekjes met Toblerone niet te lang, dan worden ze onnodig droog en zijn ze het allerlekkerste.


Wil je het recept en de informatie graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Maak balletjes van het koekjesdeeg

Pistache koekjes met Toblerone

Benodigdheden voor ongeveer 16 stuks:

 1. 220 gram bloem

 2. 6 gram bakpoeder

 3. 120 gram zachte boter

 4. 80 gram witte basterdsuiker

 5. 80 gram fijne suiker

 6. 70 gram pistachenootjes (gepeld) fijner gehakt

 7. 100 gram witte Toblerone (1 reep) in stukjes gesneden

 8. 1 ei

 9. Snuf zout

 10. Evt. 102 druppels groene kleurstof (zelf gebruikte ik PME natural food colour groen)

Eventueel bovenop:

 1. 50 gram witte chocolade

 2. Sprinkles


Pistache koekjes met Toblerone

Pistache koekjes met Toblerone

 1. Rooster zo mogelijk de pistachenootjes kort in de oven, dan zijn ze extra lekker. Hak de nootjes èn de witte Toblerone in stukjes.

 2. Kneed de boter, bloem, bakpoeder, zout, de suiker en het ei door elkaar. Kneed er de pistachenootjes en de stukjes Toblerone doorheen. Voeg eventueel 1-2 druppel groene kleurstof toe om de koekjes een iets groen effect te geven.

 3. Laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast.

 4. Maak balletjes van het deeg en leg ze op een vel bakpapier of een siliconenvel. Het beste kun je de balletjes opnieuw laten koelen in de koelkast, minimaal 15 minuten.

 5. Verwarm de oven voor op 170 graden bij een heteluchtoven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 6. Bak de pistachekoekjes met Toblerone tot de randen van de koekjes bruin worden in ongeveer 10-12 minuten gaar. Bak de koekjes liever niet veel langer omdat de binnenkant dan steviger en droger wordt.


Pistache koekjes met Toblerone

Zo kun je de koekjes bewaren

Laat de koekjes afkoelen en bewaar ze goed afgesloten in een trommel. Vers zijn ze het lekkerst maar je kunt ze zeker een paar weken bewaren. Wil je ze langer bewaren of wil je er meer maken? Je kunt de koekjes ook heel goed invriezen.Gerelateerde posts

Comments