top of page

Rabarbercake crumble met amandelen


Rabarbercake crumble met amandelen
Rabarbercake crumble met amandelen
Rabarber, we eten het vaak lekker zoet alsof het fruit is, maar toch is rabarber een groente. Nog een bordje groente dus? Rabarbercake crumble met amandelen!

Groente op je gebakbordje!  Ik heb een versie van rabarber gemaakt die net een beetje zoeter is door de rozijnen en een iets knapperig bite heeft door de amandelen. En mocht je nog een extra smaakje willen toevoegen in de vorm van amandellikeur, dan laat je de rozijnen een bad nemen in dit zoete goedje in plaats van water of appelsap.


Is het een dessert? Tja, ik vind het met zo’n lekker krokant zoet korstdeeg toch meer een gebakje. Hoewel ik het eind van een maaltijd met een tafel vol gasten als dessert ook wel lekker vind.

Deze rabarber crumble met amandelen kun je zowel lauw als koud eten. Net een beetje wat je zelf lekker vindt. Als het nog warm uit de oven komt lijkt me een bolletje vanille-ijs in plaats van slagroom ook erg lekker!


Rabarbercake crumble met amandelen

Rabarber

Het is best een aparte stengel. Ik vind het ook niet zo lekker ruiken, maar ja kaas ruikt ook niet lekker dus de geur is geen maatstaf.  Ik heb het idee dat de meeste mensen er een beetje een love it or hate it relatie mee hebben. Ik vind hem heerlijk, maar… wel graag met voldoende suiker!


Ik gebruikte een kleine gietijzeren vorm (20 cm) die goed bestand is in de oven. Deze verspreid de warmte goed, maar ziet er ook prachtig uit om in te presenteren. Natuurlijk kan ook iedere wat kleine bakvorm gebruikt worden. Vet hem in met boter en paneermeel. Mijn paneermeel maak ik zelf van oud brood vandaar de wat grove stukjes zo af en toe.


Rabarbercake crumble met amandelen
Rabarbercake crumble met amandelen

Rabarbercake crumble met amandelen

Benodigdheden:

 1. 3 stengels rabarber (ongeveer 400 gram)

 2. ongeveer 100 ml. zoet fruitsap; bijvoorbeeld appelsap

 3. 50 gram rozijnen

 4. 105 gram suiker

 5. handje amandelen

 6. 65 gram bloem

 7. 75 gram koude boter

 8. 3 eetlepels amandelmeel

 9. Snufje zout

 10. De rozijnen worden geweekt in fruitsap of appelsap. Eventueel kun je de rozijnen ook weken in (deels) een amandellikeur

Eventueel bovenop:

 1. 150 ml. slagroom voor op de crumble

 2.  wat amandelschaafsel licht geroosterd

 3. Of een bolletje vanille ijs in plaats van slagroom
Rabarbercake crumble met amandelen

Crumble in een pan met rabarber en amandelen

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven)

 2. Was de stengels, snij de boven- en onderkant weg. Snij de stengel in kleine stukjes van ongeveer 2 cm. Kook ze met 50 gram suiker en 50 ml. sap of water 10 minuutjes zachtjes gaar.

 3. Laat ondertussen de rozijnen uitlekken. Laat na 10 minuten ook het overtollige vocht van de rabarber een beetje weglopen. Een klein beetje is niet erg, maar teveel liever niet.  Roer de rozijnen door de rabarber.

 4. Bedek je pan of bakblik met de rabarber. Vind je dat ik te weinig rabarber gebruik? Kook dan meer stengels.

 5. Hak wat (geroosterde) amandelen in stukjes en spreid dit over de rabarber.

 6. Doe 55 gram suiker, de bloem, het snufje zout, de in blokjes gesneden koude boter en eventueel het amandelmeel in een kom. Het is niet de bedoeling dat je dit tot een grote bal kneedt. Je kneedt het met je duim en wijsvinger in kruimels. Eventueel kun je een keukenmachine met een pulse gebruiken, maar het klaarzetten en schoonmaken duurt langer dan het met je vingers kneden.

 7. Bak de Rabarber crumble met amandelen in ongeveer 35 minuten gaar.

 8. Lekker met een dotje slagroom!


Eet je rabarbercake crumble met amandelen koud, haal dan je crumble dan 10-15 minuten voor het eten uit de koelkast. Dan krijgt de boter in de crumble een beetje kans wat zachter te worden.


Tip: Wil je het als dessert eten met gasten? Zet dan je pan, schaal of bakblik klaar en doe hem in de oven zodra je het hoofdgerecht gaat eten. Zo heb je zonder stress een warm dessert welke je bijvoorbeeld met een bolletjes ijs kunt serveren.

Rabarbercake crumble met amandelen

Geniet van het rabarberseizoen. Bijvoorbeeld met deze heerlijke rabarber crumble met amandelen en een beetje slagroom.

Gerelateerde posts

Rabarbercake

Commenti


bottom of page