top of page

Rabarber koken tot rabarbermoes


Rabarber koken tot rabarbermoes
Het rabarberseizoen is al weer een tijdje begonnen en zo nu en dan ga ik graag aan de slag met rabarber. Rabarber koken tot rabarbermoes doe ik vaak voor bij het eten, maar je kunt er ook mee bakken. Rabarbermoes die over is, vries ik mijn mijn ijsblokjeshouder graag in; zo heb ik later altijd wat rabarbermoes paraat. Ik eet het ook graag door mijn ontbijt. Heerlijk!

Zo maak je zelf heel gemakkelijk rabarbermoes of compote.


Lekker in rabarber

Hoewel je rabarber kan koken tot rabarbermoes heel gemakkelijk is, maak ik het zelf net een beetje anders dan gebruikelijk. Ik vind het lekker op de moes iets te binden en te zoeten met custardpoeder. Maar je kunt de rabarbermoes nog meer pimpen met fruit dat je over hebt of andere smaakmakers.

 1. Rozijnen dronken van de rum of basic

 2. Stukjes appel

 3. Aardbeien

 4. Banaan

 5. Deel van de suiker vervangen door vanillesuiker, vanillepeul of extract


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Rabarber in stukjes gesneden koken tot rabarbermoes op een laag pitje

Weetje: Rabarber wordt verder in het seizoen steeds zuurder!

Rabarber zonder suiker; groente bij het ontbijt

Mijn buurvrouw gaf me onlangs de tip dat ze rabarber kookt zonder suiker. Dit doet ze in de yoghurt bij het ontbijt. “Is dat niet heel erg zuur?” vroeg ik haar. Valt reuze mee en dus ben ik het ook gaan maken. Ik vind rabarber heerlijk maar niet iedereen thuis is het daarmee eens en dan ik het alleen eten en dat is me dan wel weer een beetje teveel suiker. Het is een mind-switch maar ik vind het erg lekker met kaneel. De gekookte rabarber vries ik in een ijsblokjesvorm en haal de avond ervoor dan 1 of 2 blokjes eruit. Groente bij het ontbijt, lekker toch!

Rabarberstengels verssneden

Rabarber koken tot rabarbermoes

Benodigdheden:

 1. 500 gram rabarberstengels

 2. 120 gram suiker of meer naar eigen smaak

 3. 1,5 theelepel kaneel of iets meer, dan heb je minder suiker nodig

 4. Scheutje water

 5. 2 theelepels custardpoeder in ongeveer 30 ml water

Afgekoelde rababermoes in een pan

Rabarber koken tot rabarbermoes

 1. Maak de stengels schoon en snij een stukje van de uiteinden. Snij de rabarberstengels in stukken van ongeveer 2 cm. Doe ze in een pan met een scheutje water, de suiker en het kaneel.

 2. Breng de pan aan de kook en zet hem 20 minuten op een laag pitje. Roer de rabarbermoes af en toe even door. Je kunt de rabarber zo goed doorroeren tot er geen stukjes meer inzitten, maar een paar stukjes vind ik zelf wel lekker als er nog een kleine bite in zit.

 3. Maak de moes zoals jij hem lekker vindt.

 4. Roer het custardpoeder met het koude water tot een papje. Voeg een eetlepel uit de pan met rabarber toe om de custard te laten wennen aan de warmte. Herhaal dit nog twee maal. Roer vervolgens het custardpapje door de rabarber, breng het nog eenmaal kort aan de kook. Het is de bedoeling dat de rabarbermoes nu iets bindt, maar het mag niet dik worden. Het is geen pudding.

 5. Met deze hoeveelheid moet het goed komen, maar blijf toch ook zelf kijken. Hoe je de moes wilt hebben is best persoonlijk. Je kunt eventueel nog wat water toevoegen, doe dit dan in hele kleine beetjes, maar dat was bij mij niet nodig. Het zou zonde zijn als de rabarber te dun wordt!

 6. Rabarbermoes? Dat vind ik heerlijk bij veel maaltijden. Je kunt het warm gebruiken, maar zelf eet ik het liever koud.


Wist je dat je met rabarbermoes ook kunt bakken? Ik laat het je binnenkort zien!


Gerelateerde posts

Rabarbercake

2 comentários


Membro desconhecido
6 dagen geleden

Wanneer voeg je in het recept een smaakmaker toe?, zoals rumrozijnen. Moet dit nog mee gekookt worden? En kan je de moes bewaren in een weckpot? Binnen of buiten de koelkast en eventueel voor hoe lang?

Curtir
Membro desconhecido
5 dagen geleden
Respondendo a

Hoi Rutger, rozijn op zich kun je toevoegen zodra rabarber zachter wordt en het vocht loslaat. Wil je rumrozijnen, dan kun je rozijnen het beste weken in rum en pas toevoegen op het laatst of als je het koud eet pas als het is afgekoeld. Je kunt de rabarbermoes een goede week bewaren in een schone pot. Gebruik ook altijd schone opscheplepels. Zelf maak ik vaker bramensap en bewaar het goed afgesloten in een goed uitgekookte potjes. Dit moet met rabarbermoes ook lukken, maar zelf heb ik dit nog nooit gedaan. Ik vond deze info op het internet: https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/rabarbermoes/ Veel succes met het maken van rabarbermoes! Groetjes Carola

Curtir
bottom of page