top of page

Recept voor Speculaas


Recept voor Speculaas
Speculaasjes. Je kunt het natuurlijk het hele jaar door eten, maar rondom Sinterklaas krijgt speculaas toch iets magisch. Speculaas zijn ook erg leuk om met je kinderen te maken, er zit namelijk geen ei in het deeg dus je kunt er heerlijk van proeven. Het recept voor speculaas is een rececpt van de Stefan Elias, een echt bakkersrecept dus.

Jacques Bloch

In Gent heeft ruim een eeuw lang de banketbakkerij-patisserie Bloch zijn inwoners verwend met de aanwezigheid van vele unieke en authentieke lekkernijen.


Recept voor Speculaas

De leukste bakker van Antwerpen

Overigens ben ik zelf zo weg van dit boekje omdat het me doet denken aan de bakkerij in Antwerpen waar ik zo graag kom: Bakkerij Goossens. Een heel oud, authentiek winkeltje. Er is plaats voor een handvol mensen en de rest staat netjes in een rij buiten te wachten.


Koekjes bakken met een speculaasplank

Is jouw speculaasplank nieuw, dan moet de plank voorbereid worden zodat de speculaasjes straks zonder problemen uit de vorm. Is je speculaasvorm nieuw? Dan is het hout nog zeer poreus en kun je er bijna niet meer werken. Door meerdere malen de vorm in te vetten met olie, neemt het hout de olie op en ontstaat er een laagje. Eigenlijk net als je houten snijplank. Deze moet je ook af en toe invetten en laten intrekken.


Zo komen je speculaasjes goed uit de speculaasplank

  1. Strooi wat rijstbloem of bloem (rijstbloem werkt iets beter) over de vorm of:

  2. Op een goed net ingevette plank is het licht invetten vaak voldoende om de koekjes gemakkelijk uit de vorm te krijgen. Voordeel van het invetten is dat je minder kans op een witte waas over je koekje hebt.


Deeg voor speculaas op de speculaasplank verdelen

Recept voor speculaas

Benodigdheden voor 15-20 stuks:

  1. 50 gram ongezouten boter op kamertemperatuur

  2. 110 gram bruine suiker

  3. 30 gram water van 25 graden, handwarm

  4. 150 gram bloem

  5. 2 gram bakpoeder (natriumbicarbonaat)

  6. 2 gram kaneel

  7. Snuf zout

  8. 0,5 gram speculaaskruiden


Plankjes om Oudhollandse speculaas te maken

Bereiding recept voor speculaas

Meng het bakpoeder, de suiker, het kaneel en de speculaaskruiden met het water en klop dit net zo lang tot de suiker volledig is gesmolten.


Meng hier het boter de doorheen.

Vervolgens roer je het bloem hierbij tot je geen bloem meer ziet.

Dit recept kun je ook gebruiken voor dik speculaas. Dan hoef je het deeg maar 3 minuten te kneden.  Voor dun speculaas moet er iets harder gewerkt worden. Kneed dit 10 minuten op een tafelblad.


Laat het deeg goed koud worden in de koelkast.


Haal het speculaasje voorzichtig uit de vorm

Breng het deeg aan in de vorm. Volg de vorm en snij het met een spatel glad of rol het deel met een deegroller glad. Beide methoden heb ik gebruikt.


Tip van Bloch

Zorg ervoor dat de ruimte die je gebruikt niet te warm is, het deeg gaat anders te snel smelten en blijft in de vorm kleven of aan je werkblad.


Nog een tip van Bloch

Een goed beboterde bakplaat zorgt ervoor dat het koekje dunner en krokant kan worden.


Het nog koude deeg laat zich makkelijk verwijderen uit de vorm. Je hoeft het koekje alleen aan de bovenkant een beetje los te maken en dan valt het eenvoudig uit de vorm.


Leg de koekjes op een siliconen- of papieren bakvel

Wat een rare vormen zijn het eigenlijk. Alleen de molen kan ik er in herkennen, maar wat stellen de andere koekjes voor? Kippen, een boot?


Om zoveel mogelijk vorm te behouden gaan de koekjes nog minimaal 15 minuten in de koelkast om vervolgens de oven in te gaan.


De speculaasjes zijn na 8-10 minuten gaar in een oven van 170 graden (hete lucht oven.


Recept voor Speculaas

Stefan Elias bakt feestelijke recepten

Het recept voor deze dunne speculaasjes komt uit het 2e deel Stefan Elias bakt feestelijke recepten van Jacques Bloch.

Gerelateerde posts

Kommentarer


bottom of page