Recept voor Speculaas


Recept voor Speculaas
Speculaasjes. Je kunt het natuurlijk het hele jaar door eten, maar rondom Sinterklaas krijgt speculaas toch iets magisch. Speculaas zijn ook erg leuk om met je kinderen te maken, er zit namelijk geen ei in het deeg dus je kunt er heerlijk van proeven. Ik heb het proeven zelf dan ook zelf goed getest met als conclusie: Heerlijk!

Recept voor Speculaas

Jacques Bloch

In Gent heeft ruim een eeuw lang de banketbakkerij-patisserie Bloch zijn inwoners verwend met de aanwezigheid van vele unieke en authentieke lekkernijen.

Het turbulente leven van de familie Bloch is niet altijd over rozen gegaan. Na hard werken sloot het bedrijf in 2008 de deuren. “Dit is een verarming voor de stad Gent” werd er vaak gesproken. Het duurde dan ook niet lang voor er vraag ontstond naar de heerlijke recepten. Dit idee werd uitgewerkt en er ontstonden 3 boekjes die met veel succes in de Belgische boekenhandel verkrijgbaar zijn. Nog maar enkele weken geleden verscheen het laatste deel van de trilogie met recepten van Jacques Bloch. Alledrie boekjes hebben zeer persoonlijke recepten, anekdotes en tips. Omdat ze niet in de Nederlandse boekenhandel te krijgen zijn (wel te bestellen met verzendkosten uit België) is een ritje richting België wellicht een goed idee om je boekenkast op te waarderen met een setje echt kwalitatieve bakrecepten met een frosting van een honderdjarige geschiedenis.


Antwerpen

Overigens ben ik zelf zo weg van dit boekje omdat het me doet denken aan de bakkerij in Antwerpen waar ik zo graag kom: Bakkerij Goossens. Een heel oud, authentiek winkeltje. Er is plaats voor een handvol mensen en de rest staat netjes in een rij buiten te wachten.

Geen probleem. Ik wil niet eens meteen aan de beurt zijn. Het in de rij staan voor dit heerlijke brood geeft veel voorpret en het geeft je tijd om rustig na te denken wat je wilt gaan kopen.

Een aanrader dus als je naar Antwerpen gaat! Bakkerij Goossens aan de Korte Gasthuisstraat 31.Recept voor Speculaas

Het recept voor deze dunne speculaasjes komt uit het 2e deel Stefan Elias bakt feestelijke recepten van Jacques Bloch.

Recept voor speculaas

Benodigdheden voor 15-20 stuks:

  1. 50 gram ongezouten boter op kamertemperatuur

  2. 110 gram bruine suiker

  3. 30 gram water van 25 graden

  4. 150 gram bloem

  5. 2 gram bakpoeder (natriumbicarbonaat)

  6. 2 gram kaneel

  7. snuf zout

  8. 0,5 gram 4-kruiden. Of 4-kruiden, hetzelfde is als onze Hollandse speculaaskruiden weet ik niet precies, maar ik gebruikte speculaaskruiden.


Recept voor Speculaas

Bereiding Recept voor Speculaas

Voordat we gaan bakken moet de speculaasvorm voorbereid worden. Tenminste, dat is mijn ervaring en als ik me aan deze regels houd komen straks de speculaasjes zonder problemen uit de vorm.

Is je speculaasvorm nieuw? Dan is het hout nog zeer poreus en kun je er bijna niet meer werken. Heb je een nieuwe vorm? Door meerdere malen de vorm in te vetten met olie krijg je een laag in de vorm. Eigenlijk net als je houten snijplank. Deze moet je ook af en toe invetten, dit in laten trekken en drogen. Doe olie in de vorm de dag voordat je speculaasjes gaat bakken. Laat de olie goed intrekken en opdrogen. Ik had wat haast en deed de olie erin en liet de vorm een tijdje in de oven staan met de temperatuur uit en alleen het lampje aan. Dan is de oven toch een beetje warm zonder dat het gevaar oplevert voor de houten vorm.


Tip: Maak het deeg een dag eerder en bewaar het in de koelkast. Dit staat niet in het recept maar bij mij werkt het beter. Anders krijg ik de speculaasjes niet goed uit de vorm. Ook niet als ik de vorm invet met boter of bepoeder met bloem of maïzena.

Recept voor Speculaas

Meng het bakpoeder, de suiker, het kaneel en de speculaaskruiden met het water en klop dit net zo lang tot de suiker volledig is gesmolten.

Meng hier het boter doorheen.

Vervolgens roer je het bloem hierbij tot je geen bloem meer ziet.

Dit recept kun je ook gebruiken voor dik speculaas. Dan hoef je het deeg maar 3 minuten te kneden.  Voor dun speculaas moet er iets harder gewerkt worden. Kneed dit 10 minuten op een tafelblad.

Laat het deeg goed koud worden in de koelkast.


Recept voor Speculaas

Breng het deeg aan in de vorm. Volg de vorm en snij het met een spatel glad of rol het deel met een deegroller glad. Beide methoden heb ik gebruikt.

Tip van Bloch Zorg ervoor dat de ruimte die je gebruikt niet te warm is, het deeg gaat anders te snel smelten en blijft in de vorm kleven of aan je werkblad.

Nog een tip van Bloch Een goed beboterde bakplaat zorgt ervoor dat het koekje dunner en krokant kan worden.


Recept voor Speculaas

Het nog koude deeg laat zich makkelijk verwijderen uit de vorm. Je hoeft het koekje alleen aan de bovenkant een beetje los te maken en dan valt het eenvoudig uit de vorm.


Recept voor Speculaas

Wat een rare vormen zijn het eigenlijk. Alleen de molen kan ik er in herkennen, maar wat stellen de andere koekjes voor? Kippen, een boot?

Om zoveel mogelijk vorm te behouden gaan de koekjes nog minimaal 15 minuten in de koelkast om vervolgens de oven in te gaan.

De speculaasjes zijn na 8-10 minuten gaar in een oven van 175 graden.


Recept voor Speculaas

#koekjes #Sinterklaas #speculaas

0 opmerkingen

Gerelateerde posts