top of page

Citroen amaretti koekjes

  • 30 sep
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 8 okt

Citroen amaretti koekjes
Soms blijft er na het bakken een restje eiwit over en zoek ik naar een recept waarin ik ze goed kan gebruiken. Deze Italiaanse citroen amaretti koekjes zijn daar perfect voor: eenvoudig om te maken, glutenvrij en heerlijk fris door de citroen. Ze hebben een zachte binnenkant en een licht knapperige buitenkant, precies zoals je ze in Italië vaak bij de koffie krijgt. Voeg vooral genoeg citroenrasp toe om de heerlijke frisse smaak van citroen goed te proeven in dit geweldig lekkere koekje. Met dit recept kun je in je eigen keuken heel gemakkelijk zelf deze heerlijke Italiaanse koekjes bakken.

Waarom de naam bitterkoekjes eigenlijk niet meer klopt

de naam amaretti komt van het Italiaanse woord amaro, wat bitter betekent. Oorspronkelijk werden de koekjes namelijk met bittere amandelen gemaakt. Tegenwoordig worden er meestal zoete amandelen gebruikt, maar de naam is altijd gebleven. Ook in Nederland kennen nog steeds "bitterkoekjes".


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Citroen amaretti koekjes

Citroen amaretti koekjes

Benodigdheden voor 16-20 koekjes:

  1. 200 gram amandelmeel

  2. 160 gram fijne suiker

  3. 2 zakjes vanillesuiker

  4. Rasp van 1 citroen

  5. 1 eetlepel citroensap

  6. 2 eiwitten

  7. Snuf zout

  8. Per koekje 1 amandel


Voor de buitenlaag van de koekjes

  1. 50 gram fijne suiker

  2. 50 gram poedersuiker

Poedersuiker maak ik zelf door fijne suiker te vermalen in een koffiemolen
Rol het koekjesdeeg voor de suiker en het poedersuiker

Citroen amaretti koekjes

  1. Zorg ervoor dat de kom en de klopper vetvrij zijn zodat het eiwit goed luchtig en stevig geklopt kan worden.

  2. Verwarm de oven voor op 160 ºC bij een heteluchtoven of op 170ºC bij een oven met boven-en onderwarmte.

  3. Spits de eieren en klop de eiwitten stijf in de beslagkom. Voeg de suiker en vanillesuiker, het zout en amandelmeel toe en klop het kort het door elkaar toe het goed gemengd is.

  4. Verwarm de oven voor op 160 ºC bij een heteluchtoven of op 170ºC bij een oven met boven-en onderwarmte. Rol kleine balletjes deeg en rol ze vervolgens eerst door fijne suiker en daarna door poedersuiker.

  5. Duw een hele amandel in het koekje iets naar beneden. Het koekje mag iets barsten.

  6. Bak de koekjes in ongeveer 14-16 minuten gaar.

  7. Laat de koekjes goed afkoelen.

Italiaanse glutenvrije amandelkoekjes

Hoe kun je het beste de Citroen amaretti koekjes bewaren?

Om Italiaanse citroen amaretti koekjes het beste te bewaren, kun je ze het beste luchtdicht verpakken in een goed afgesloten trommel, glazen pot of zakje op kamertemperatuur. Hierin blijven ze ongeveer 1-2 weken houdbaar. Mochten de koekjes na verloop van tijd droger worden, dan kun je ze weer zacht maken door ze samen met een verse boterham in een afgesloten bakje of zakje te doen. Het vocht uit het brood zal de koekjes weer zacht maken.

Je kunt de koekjes ook invriezen in de diepvries zodat je er later van kunt genieten.

Citroen amaretti koekjes

Het recept van deze Citroen amaretti koekjes zijn iets aangepast maar het is o.a. geïnspireerd op het recept van Our Cooking Journey van Francesco Mattana

2 opmerkingen


Onbekend lid
04 okt

Hoeveel eieren?

Like
Onbekend lid
08 okt
Reageren op

Hoi Jan,

Je hebt 2 eiwitten nodig om deze amaretti te maken. Dank voor het doorgeven, ik heb het direct toegevoegd.


Groetjes,

Carola

Bewerkt
Like
Logo Carola Bakt Zoethoudertjes

ZOET vs HARTIG

RECEPT vs EIGEN WEG GAAN

GEZOND vs ZONDIG 

SNEL KLAAR vs TIKKIE INGEWIKKELD

... maar altijd lekker creatief bezig in de keuken én meestal gaat de oven aan.

Ontvang al dat lekkers zo in je mailbox!

Bedankt voor je aanmelding

Carola van CarolaBaktZoethoudertjes
CarolaBaktZoethoudertjes
CAROLA BAKT ZOETHOUDERTJES

©2025 Carola Bakt Zoethoudertjes 

Carola Bakt Zoethoudertjes is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 64248224.

bottom of page