Citroen amaretti koekjes
- 30 sep
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 8 okt

Soms blijft er na het bakken een restje eiwit over en zoek ik naar een recept waarin ik ze goed kan gebruiken. Deze Italiaanse citroen amaretti koekjes zijn daar perfect voor: eenvoudig om te maken, glutenvrij en heerlijk fris door de citroen. Ze hebben een zachte binnenkant en een licht knapperige buitenkant, precies zoals je ze in Italië vaak bij de koffie krijgt. Voeg vooral genoeg citroenrasp toe om de heerlijke frisse smaak van citroen goed te proeven in dit geweldig lekkere koekje. Met dit recept kun je in je eigen keuken heel gemakkelijk zelf deze heerlijke Italiaanse koekjes bakken.
Waarom de naam bitterkoekjes eigenlijk niet meer klopt
de naam amaretti komt van het Italiaanse woord amaro, wat bitter betekent. Oorspronkelijk werden de koekjes namelijk met bittere amandelen gemaakt. Tegenwoordig worden er meestal zoete amandelen gebruikt, maar de naam is altijd gebleven. Ook in Nederland kennen nog steeds "bitterkoekjes".
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Citroen amaretti koekjes
Benodigdheden voor 16-20 koekjes:
200 gram amandelmeel
160 gram fijne suiker
2 zakjes vanillesuiker
Rasp van 1 citroen
1 eetlepel citroensap
2 eiwitten
Snuf zout
Per koekje 1 amandel
Voor de buitenlaag van de koekjes
50 gram fijne suiker
50 gram poedersuiker
Poedersuiker maak ik zelf door fijne suiker te vermalen in een koffiemolen

Citroen amaretti koekjes
Zorg ervoor dat de kom en de klopper vetvrij zijn zodat het eiwit goed luchtig en stevig geklopt kan worden.
Verwarm de oven voor op 160 ºC bij een heteluchtoven of op 170ºC bij een oven met boven-en onderwarmte.
Spits de eieren en klop de eiwitten stijf in de beslagkom. Voeg de suiker en vanillesuiker, het zout en amandelmeel toe en klop het kort het door elkaar toe het goed gemengd is.
Verwarm de oven voor op 160 ºC bij een heteluchtoven of op 170ºC bij een oven met boven-en onderwarmte. Rol kleine balletjes deeg en rol ze vervolgens eerst door fijne suiker en daarna door poedersuiker.
Duw een hele amandel in het koekje iets naar beneden. Het koekje mag iets barsten.
Bak de koekjes in ongeveer 14-16 minuten gaar.
Laat de koekjes goed afkoelen.

Hoe kun je het beste de Citroen amaretti koekjes bewaren?
Om Italiaanse citroen amaretti koekjes het beste te bewaren, kun je ze het beste luchtdicht verpakken in een goed afgesloten trommel, glazen pot of zakje op kamertemperatuur. Hierin blijven ze ongeveer 1-2 weken houdbaar. Mochten de koekjes na verloop van tijd droger worden, dan kun je ze weer zacht maken door ze samen met een verse boterham in een afgesloten bakje of zakje te doen. Het vocht uit het brood zal de koekjes weer zacht maken.
Je kunt de koekjes ook invriezen in de diepvries zodat je er later van kunt genieten.





Hoeveel eieren?