top of page

Review: De essentie van chocola


Review: De essentie van chocola

Doe je ogen dicht. Denk aan iets zoets, iets lekkers. Je proeft het al bijna alleen al bij de gedachte. Het vindt een weg naar je smaakpapillen. Daar blijft het hangen.

De smaak, het gevoel bij de smaak. Is dat de essentie van chocola?

Chocola. Hoe verwerk je deze waardige grondstof in de patisserie en desserts?

De essentie van chocola van Frédéric Bau is een selektie uit: Chocolade encyclopedie van Frédéric Bau en Vincent Bourdin, een chocoladebijbel dat ruim 2 kilo zwaar is!


Review: De essentie van chocola

Frédéric Bau is de auteur van De essentie van chocola. Frédéric is patissier en oprichter van Ecole de Grand Chocolat Valrhona.

Ken jij de chocolade van Valrhona al?

Misschien niet, maar wellicht heb je het wel eens geproefd. Veel chocolatiers gebruiken Valrhona.

Chocolade is als wijn: de plaats waar de planten gekweekt worden bepaald de smaak. Valrhona teelt de eigen chocolade op plantages over de hele wereld.

Veel informatie over Valrhona, recepten, hoe wordt chocolade gemaakt vind je op de website van Valrhona.


De essentie van chocola heeft een prachtig rode hardcover. Het boek is gedrukt op lekker stevig, licht glanzend papier. Het is modern, maar ik proef toch een stukje klassiek ontwerp terug in het boek. De tekst leest prettig, kort maar volledig.

Wat een prachtige fotografie. Dat is zeker aan de fotograaf te danken, maar de patissier heeft de recepten een enorme chique uitstraling gegeven.

Ook als je niet van koken en bakken houdt is De essentie van chocola een genot om door te bladeren.


Review: De essentie van chocola

Na een kort overzicht over de inhoud vind je eerst de weg terug naar de basis. Om tot goede resultaten te komen is het noodzakelijk te begrijpen hoe chocolade reageert bij bewerkingen.

Hoe kun je het beste chocolade smelten, temperen en waarom moet je het temperen? Klassieke vormen maken als een paasei, ganache, het doorhalen van chocolade, chocolade cakebeslag en chocolademousse maken. Je leert net die kleine kneepjes die je nog niet wist en zo kom je eenvoudiger tot een délicieux résultat.

Overigens kun je achterin een gedetaileerd register vinden van het volledige boek en alle recepten.


Review: De essentie van chocola

Een heerlijk voorbeeld: Een walnotentaart met karamel en chocolade wordt met de beschrijving van dit boek tot een hoog niveau getrokken en wel zo leuk: jij kunt het ook!  Want hoe maak je de walnotenkaramel of koffieganache bij dit recept. De recepten worden lekker duidelijk beschreven.


Review: De essentie van chocola

Kunst met chocola

Chocoladegelei met kastanjevermicelli en sojaschuim, perensnoeperijtjes met karamel, Regles d’or,  ivoren oranjebloesemmousse met praline.

De essentie voor chocola is een boek voor thuis bakkende chocoholics die meer willen dan een brownie of een koekje met chocolatechips. Kies je graag voor de verfijnde kunst met chocola en wil je de patisseriekant van de chocola ontdekken? Zonder scholing, gewoon thuis, met ingrediënten die we allemaal vaak in huis hebben of in de supermarkt kunnen vinden. Thuis in de patisserie. Het is mogelijk.

De essentie van chocola van Frédéric Bau

Te koop in de boekhandel te bestellen bij Bol.com voor 19,95. 

ISBN: 9789059565548

-- DANK --
Graag wil ik de uitgevers van De essentie van chocola, Fontaine Uitgevers bedanken voor de mogelijkheid van dit review.
“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te fotograferen past de foto beter in het verhaal bij mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page