top of page

Review Kookschool patisserie


Review Kookschool patisserie
Kookschool patisserie
Onlangs kwam de postbode aan de deur om een pakketje te brengen. Ik maakte het open en viel eigenlijk een beetje stil. Ik trof een prachtig boek aan en ging snel even op de bank zitten om het door te bladeren. Het boek pastte maar net op mijn schoot. Kookschool patisserie is per direct het grootste boek tussen mijn bakboeken. Grootste boek in zowel de letterlijke zin, als figuurlijke.
Is dit boek niet een beetje te hoog gegrepen voor mij? Ik denk het niet, het ziet er heel toegankelijk uit, vol mooie illustraties en veel prachtige foto’s. Je kunt tenslotte alles leren, als iemand je het maar duidelijk leert.

Deze dikke reus vol patisserie is eigenlijk een complete verzameling van klassiek ambachtelijk zoet gebak oftewel met de Franse naam: Patisserie.


Laat ik je een rondleiding geven, want ook ik bevind me op onbekend gebied en ben gefascineerd door de technieken die ik vanaf nu dus óók binnen mijn bereik heb.


Kookschool patisserie Melanie Dupuis en Anne Cazor

Review Kookschool patisserie

Hoewel je een korte inhoud voorin kunt vinden, neem ik je mee naar het eind van het boek. Wat een prachtig overzicht vind je hier van klassieke Franse patisserie.  In één klap heb je de bibliotheek van zoete klassieke gerechten in huis!


Duidelijke fotografie,  degelijke stap voor stap uitleg, belangrijke tips wat er fout kan gaan, waar je op moet letten.  Dit alles word je uitgelegd in vaak vier pagina’s.  Ik laat het je zien!


Kookschool patisserie Melanie Dupuis en Anne Cazor

Je kunt niet bouwen zonder een basis. Dit geldt ook op gebied van gebak. Je hebt vele soorten deeg en beslag. Hier omheen bouw je met meringue, karamel of vele soorten crème. Afwerken doe je met een van de diverse soorten glazuur.

Ieder onderdeel lijkt een beetje op de afbeelding hierboven. Links een illustratie; rechts vaak foto’s van welke ingrediënten je nodig hebt, gevolgd door stap voor stap foto’s hoe je het maakt.  Daarbij leer je in Zo zit het precies wat je nu eigenlijk bereid, welke variaties je hebt, hoeveel tijd het kost en wat nog meer handig is om te weten.


Vanaf nu kun je dus probleemloos een bavarois maken, of een bombe-vulling, maar ook diverse soorten biscuit, meringue en crosissantdeeg. En je wordt een echte bouwer, let maar op!


Kookschool patisserie Melanie Dupuis en Anne Cazor

Met de basis kun je een stapje verder. Steeds op dezelfde, duidelijke, overzichtelijk manier gebracht. De basic: hoe maak je lange vingers. Gevolgd door: Wat kun je met lange vingers maken. Koekjes? Zeker, erg belangrijk trouwens bij een goede tiramisu. Maar je kunt hier ook een prachtige rand van maken, voor rondom een taart.


Hoe maak je een taartrand van lange vingers?  In vier prachtige pagina’s wordt het je vakkundig uitgelegd.


Kookschool patisserie Melanie Dupuis en Anne Cazor
Review Kookschool patisserie

Er zijn een hele reeks elegante recepten waarvan ik de opbouw niet ken. Deze frambozen tartelettes zijn opgebouwd uit een laag zanddeeg, gevuld met frambozenpuree. Maar hoe krijg je nu die prachtige halve bollen bovenop de tartelette? En waar zijn deze van gemaakt?


Kookschool patisserie Melanie Dupuis en Anne Cazor

Nog zo’n taart met verstopte lagen.  De thuis-patissier blijkt behoorlijk onderschat: er wordt hard gewerkt in de zoete wereld van bouwkunst, geometrie en scheikunde. Het lijkt allemaal samen te komen rondom de oven.


Kookschool patisserie Melanie Dupuis en Anne Cazor

Linksboven: Het karameldessert met zachte karamel met pinda’s, karamel-mousse, afgewerkt met karamelglazuur. Recht boven: zandgebak met karamel en appel.

Links onder: Millefeuille met kastanje en zwarte bessen. Rechts onder: Een klassieke tiramisu.


Kookschool patisserie Melanie Dupuis en Anne Cazor

Links- en rechtsboven: Pistache-rode vruchten Charlotte. Ik moet regelmatig denken aan Heel Holland bakt. Bij dit soort taarten heb je steeds meerdere technieken nodig om tot een goed resultaat te komen. Pistache- en rode vruchtenbavarois, 2 soorten inleg rondjes, lange vingers. Het gebruik van meerdere technieken wordt in dit programma erg gewaardeerd,  de skills waarmee je punten scoort.


Zo ook de elegante versie van “Le Macaron”: de frambozenmacaron. De macaron komt in de kookschool Patisserie uitgebreid aan bod. Als basis een macaron, met een ronding van frambozenmousse, fluweel bespoten met een accent bovenop van chocolade en bladgoud.


Kookschool patisserie Melanie Dupuis en Anne Cazor

In het oude kookboek van mijn moeder vind je waarschijnlijk ook een hoop van deze recepten. Allen bestond haar kookboek bijna volledig uit tekst en een paar kleine tekeningetjes. Met een beetje lef kom je een heel eind. Maar met visueel prachtige foto’s, stap voor stap gebracht heb je wat meer zelfvertrouwen en dat werkt altijd positief. Jij kunt het ook, die prachtige taarten opbouwen met verstopte binnenlagen. Soezentorens bouwen, elegante tartelettes presenteren.


Het enige dat je nodig hebt: is een behoorlijke plek op het aanrecht.  Anders past dit prachtig vormgegeven boek met bijna 300 pagina’s er niet op.

Kookschool Patisserie is verkrijgbaar in de boekenhandel.

Dit review is mogelijk gemaakt door de uitgeverij van Kookschool Patisserie: Kosmos uitgevers.

De fotografie is van Pierre Javelle en de illustraties van Yannis Varoutsikos.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te fotograferen past de foto beter in het verhaal bij mijn blog.”


Gerelateerde posts

Opmerkingen


bottom of page