top of page

Gwenn’s bakery Moderne Franse patisserie van Gwenn Danis


Gwenn's bakery Moderne Franse patisserie van Gwenn Danis
Gwenn’s bakery Moderne Franse patisserie van Gwenn Danis

Gwenn’s bakery Moderne Franse patisserie van Gwenn Danis

Zit jij ook altijd klaar als Heel Holland bakt gaat beginnen; dan kun je Gwenn Danis vast en zeker nog herinneren. Als is het maar omdat Gwenn tijdens de uitzendingen tot aan de finale van 2017 toe; in vrijwel ieder recept zijn liefde voor Frankrijk, zijn roots liet doorschemeren. Als ik me goed herinner zong hij soms Franse chansons tijdens het bakken?

Dat niet alleen de winnaar een zoete toekomst tegemoet ziet na het meedoen van Heel Holland bakt; mag duidelijk zijn. Bakkers uit Heel Holland bakt zien hun droom regelmatig waar worden. Enkele kandidaten zijn een eigen bedrijf gestart, anderen schrijven een bakboek of geven workshops; er zijn er zelfs die meerdere avonturen aandurven. Mede omdat zij niet aan het ontwerp van de Heel Holland bakt-boeken vast zitten, zijn deze bakboeken vaak heel verrassend. Ik zal hier later nog eens over schrijven, want vandaag gaat alle aandacht naar Gwenn’s bakery bakboek!


Over dit boek kan ik kort zijn:  WOW!

Waarom WOW?Gwenn's bakery Moderne Franse patisserie van Gwenn Danis

De inhoud begint bij de basis. Ik neig altijd de basics over te slaan hoewel ik weet hoe belangrijk ze zijn. Door de prachtige foto’s werd ik hier toch in geremd en las ik zowaar ook de basics.Hierna volgen 5 hoofdstukken: Friandises (kleine zoete versnaperingen), desserts, cake en taart, klassiekers en modern. De rij met klassiekers is wat aan de kleine kant, maar dat komt goed, omdat de andere hoofdstukken ook rijkelijk gevuld zijn met oude bekenden. Enkele klassiekers heeft Gwenn omgebouwd tot modern exemplaren; en met succes.


Boeken lees je maar eenmalig. Bakboeken daarentegen kan ik keer op keer doorbladeren op zoek naar inspiratie of om gewoon om je even heel gelukkig te voelen door de plaatjes te kijken. Kijk eens goed naar dit voorbeeld. Wat een prachtige taart en dat komt voornamelijk door het gespoten visgraadpatroon. Zou Gwenn ooit Youtube op gaan en het ons kunnen laten zien hoe je dit opspuit? Ik stem voor.


Foto boven: Banane au caramel. Hierover vertelt Gwenn dat het zijn Franse antwoord is op de Bnaoffee Pie. Een luchtige dacquoise gevuld met salted caramel en heel veel banaan. 


Typisch bekende Franse klassiekers

Natuurlijk kan ik je meenemen naar bekende Franse recepten als meringues, Madeleines, macarons, canelès of crêpe Suzette. Maar ik wil je graag meer laten zien, foto’s van recepten die je zelf meteen wilt gaan maken.  En zelfs dan is het nog moeilijk om een keuze te maken wat ik je wil laten zien. Je zult denk ik toch zelf even bij de boekenwinkel het boek even door moeten bladeren……


Foto links: Hebben wij de stoere tompoes, op zijn Frans ziet hij er toch veel exclusiever uit. Mille-feuille caramel; laagjes bladerdeeg gevuld met een vanillecrème en gezouten karamel.Foto rechts: Tarte au citron meringuée.

Gwenn: een taart die draait om evenwicht en contrast. Het zure en frisse van de citroen vormen een mooi contrast met de zoete meringue.


Patisserie met noten, karamel, aardbeien en basilicum

Links: Tartelettes kun je op vele manier vullen. Tartelettes met chocolade en noten met gezouten karamel; eigenlijk heel goed te doen als je het recept goed volgt.Rechts: Tarte fraise & basilic. Deze combinatie van aardbeien en basilicum komt je steeds vaker tegen; ik heb het echter nog niet kunnen uitproberen. Visueel een mooie combi.


koffie schuimgebak, Kirschtorte en pistache cakejes

Drie exemplaren van recepten die direct mijn aandacht trokken.

Links: Merveilleux au café; één van de makkelijkste recepten volgens Gwenn, met favoriete ingrediënten als: koffie, nootjes of chocolade, meringue en slagroom.

Midden: Forêt noire oftwel; de Franse versie van de Schwarzwalder Kirsch op een moderne wijze gepresenteerd.Rechts: Tussen de kleine friandises staat deze groene versie van Financiers pistache. Normaal zijn deze kleine cakejes gemaakt van amandelen, door ze te vervangen door pistachenootjes krijgen de kleine cakejes een groene kleur.

Gwenn: “Deze cakejes danken hun naam aan de oorspronkelijke vorm die op een goudstaaf lijkt.”


Gwenn's bakery Moderne Franse patisserie
Gwenn’s bakery Moderne Franse patisserie van Gwenn Danis

Gwenn’s bakery laat zien dat patisserie niet alleen in een vitrine van een Franse patissier thuis hoort. De receptuur is zoveel mogelijk klassiek; want wat goed is is goed. De Franse patisserie gaat wat mij betreft verder;  structuur en smaak gaan hand in hand met perfectie in de uitvoering. Strak, eigen signatuur, kunstzinnig maar soms is meer door minder van toepassing.

Gwenn: “Wat goed is is goed, daar moet je niet teveel aan willen veranderen.”

De prachtige receptuur, soms gemoderniseerd,  is heel goed in beeld gebracht; de styling en de fotografie. Heel knap dat Gwenn Danis in zo’n korte tijd, Gwenn is bij de aanmelding van Heel Holland bakt nog maar net begonnen met bakken, dit niveau presenteert.


De laatste jaren heb ik meerdere Patisserie-boeken in handen gehad; maar ik vind deze één van de meest toegankelijke en mooiste om te gebruiken.Gwenn’s bakery van Gwenn Danis is verkrijgbaar bij de boekenwinkel.

ISBN: 987 90 5956 886 0.

Graag wil ik de Fontaine uitgevers bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven. De fotografie is van Elvan Ünlü en Alfredo Salazar.“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page