top of page

Review: Nog een koekje?


Nog een koekje? Robert Declerck Margit Sarbogardi
België en Nederland, onze tradities raken elkaar regelmatig maar toch slaan we vaak net een andere weg in. Zo ook het koekboek van Robert Declerck en Margit Sarbogardi met als titel: Nog een koekje? Met receptjes uit de oude doos. Meteen al in de titel voel je het verschil:  het woord receptjes, het klinkt heel lief en ik hoor het meteen in mijn hoofd hoe het Belgisch uitgesproken zal worden.

Altijd als we in Antwerpen zijn geweest, toch snel zo’n 3-4 maal per jaar rijden we op de terugweg langs de Carrefour in Merksem. Een supermarché dat zo heerlijk langs de snelweg ligt. Met een auto vol heerlijke vaak Belgische producten rijden we dan naar huis. De supermarkt begint met een hoek vol boeken en ik moet altijd even snuffelen tussen de rij kookboeken die je hier vindt.

Als een beetje botte Nederlander, kan ik soms vertederd worden door zo’n kleine subtiele nuance.

Nog een koekje? Robert Declerck Margit Sarbogardi


Het boek: Nog een koekje? van Davidfonds uitgeverij is een heerlijk boekje dat verstopt was tussen de rij kookboeken.


Het boek: Nog een koekje? is niet gewoon een boekje vol recepten. Het boekje zit vol extra informatie over het recept. Vaak ook informatie uit het verleden, de oorsprong, het gebied. Maar ook over het allereerste koekje. Over het eten van koek welke verweven is in onze taal. Dat is te zien aan de tientallen spreekwoorden die er zijn over koek. Een paar leuke voorbeelden: 

  1. De boter alleen op zijn koek willen; alles voor zichzelf willen.

  2. Iemand zijn koek boteren; iemand bedriegen, een pak slaag geven.

  3. Lulkoek: onzin.

  4. De koek is op; het maximale haalbare is verkregen, de mooie tijd is voorbij.

  5. Dat gaat erin als koek; het wordt gemakkelijk aanvaard.

  6. Het is niet koek en ei; er ontbreekt iets, het gaat niet.

Maar er wordt ook vertelt over bijvoorbeeld de boerinnenbond in 1940, over het woord ‘koekenwijf’ dat in sommige dialecten de vrouw of koningin ruiten is in ons kaartspel, wat verkocht de bakker in 1867? Bicobel; bijna vergeten koekjes gelukkig worden ze opnieuw geproduceerd.


Trotse Belgen

Je proeft het verleden, maar de koekjes die we allemaal nu vaak eten zijn veelal ook historisch ontstaan.

Het is weer eens wat anders en zoeter dan de geschiedenisboeken op school.

De recepten zijn vaak voorzien vol Belgische trots en met recht. Er is ook een hoofdstuk over de koekjes uit België, ze veroveren de wereld.


Nog een koekje? Robert Declerck Margit Sarbogardi

Gaan sommige groepen volwassenen naar België om een kroegentocht te houden, misschien is het leuk voor de zoetekauwen om eens op stap te gaan met koek. In het boek vind je een uitgebreid overzicht van opmerkelijke en vooral lekkere koekjesplekken. Hier vind je op en top bijna historische winkeltjes met de plaatselijke Antwerpse handjes, Brusselse straten waar de patissiers, chocolaterie en theehuizen samen floreren.  Met namen als Smulkroeg, Biscuiterie Stuckens, Julie’s house, Huis Temmerman, pannenkoeken eten met Lamme Goedzak, Moeder Babelutte.


Nog een koekje? Robert Declerck Margit Sarbogardi

En eigenlijk vergeet ik nu te vertellen waar je in eerste instantie naar zoekt. De recepten. Het boekje zit vol klassiekers, welke we ook heel regelmatig in Nederland tegen komen. Er staan wel foto’s in het boekje, maar persoonlijk heb ik graag bij iedere recept een foto. Een foto wakkert toch altijd iets sneller verlangen aan een recept te maken.


Nog een koekje? is een boek vol vaak historische koekrecepten. De liefde van het verleden van de recepten druipt er vanaf.  Gastronomische tradities, heerlijk toch? Wat zijn wij verwend dat wij deze heerlijke traditionele koekjes ons bijna dagelijks kunnen toestaan. De winkel ligt er vol mee, maar de echte smaak moet je toch vaak zoeken in het kopen van eerlijke producten en om vervolgens de koekjes dan zelf thuis bakken.

Nog een koekje? Zeker, dus de oven mag weer aan. Er gaan koekjes gebakken worden. Welke?

Nog een koekje? met receptjes uit de oude doos is geschreven door Robert Declerk en Margit Sarbogardi en uitgegeven door Davidfonds uitgeverij. Het is te koop in Belgie maar ook in Nederland.

Je kunt het hier via Bol.com kopen. Het boek word je gratis toegezonden.


Nog een koekje? Robert Declerck Margit Sarbogardi

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page