top of page

Review: Tarte Tatin van Ginette Mathiot


Tarte Tatin van Ginette Mathiot

Deze week werd er een bijbel thuis bezorgd, een patisserie-bijbel wel te verstaan: 
Tarte Tatin van Ginette Mathiot. Een naam om niet meer te vergeten.Ginette Mathiot (1907-1998) is beroemde schrijfster in Frankrijk. Toen Ginette 25 jaar was schreef ze haar eerste boek: Je sais cuisiner. Dat was in 1932. Van dit boek zijn maar liefst 6 miljoen exemplaren verkocht.

Het boek Tarte Tatin vindt zijn oorsprong in 1938 toen haar tweede boek werd uitgegeven: Je sais faire la patisserie. Een boek geschreven voor de Franse huisvrouw. Bij meisjes werd in die tijd bakken eigenlijk al met de paplepel ingegoten. Het boek heeft vele tientallen jaren in de keukens gelegen van vele, vele moeders en andere bakliefhebbers. En nu is het vertaald in het Nederlands!

Tarte Tatin van Ginette Mathiot is dus eigenlijk een beetje een geschiedenisboek van de Franse patisserie.

Ginette Matiot: “Eerst en vooral is het doel van dit boek om thuiskoks te helpen, om de meest toegewijde gebakliefhebber tevreden te stellen en om de beginner te verleiden. “

Tarte tatin Ginette Mathiot

Het boek oogt een tikje Frans. Verwacht geen trendy ontworpen hedendaags design. Tarte Tatin is een Franse patisseriebijbel van ruim 75 jaar geleden. De geschiedenis van de recepten zijn vaak nog veel ouder. Veel bekende maar ook onbekende recepten zijn verzameld in een boek met een klassiek elegante uitstraling.

Waar houdt een Fransman niet van? Ga de klassieker recepten niet veranderen. Een choux a la Chantilly (roomsoes) moet zijn zoals een eeuw geleden, net als de Madeleines, of een Tarte Tatin, de mille-feuilles (tompoezen) of de gateau au cacao (chocoladecake).

Tradities worden gekoesterd.

Tarte tatin Ginette Mathiot

Om de patisseriebijbel Tarte Tatin de sfeer te geven van 1938, heeft Clothilde Dusoulier van de website Chocolate & Zucchini met een heel team gewerkt aan een boek dat de tijd ademt waarin het boek geschreven is maar toch eigentijds en kleurrijk is.

Tarte tatin Ginette Mathiot

Cakes: het blijft toch mijn favoriete hoofdstuk.


Tarte tatin Ginette Mathiot

Het boek bevat kort omschreven, duidelijke informatie. Daar waar Julia Child enkele bladzijden nodig zou hebben, vat Ginette Mathiot een recept duidelijk en bondig samen.


Tarte tatin Ginette Mathiot

Een goed recept bakken begint met het beheersen van techieken. Je vindt dan ook uitgebreide informatie over de verschillende ingrediënten, vele technieken, wat kun je doen als een techniek dreigt te mislukken, tips bij de basisrecepten.

Wist je dat deze verzameling omringd met een kussentjesachtige kaft bestaat uit maar liefst 350 recepten!

Je kunt een heel jaar lang iedere dag bakken voordat je het boek uit hebt.

Tarte tatin Ginette Mathiot

De klassiekers: madeleines, chocoladestam, clafoutis en roomhoorntjes.

Tarte tatin Ginette Mathiot

De pattiseriebijbel Tarte Tatin van Ginette Mathiot is een lekker zwaar boek, maar liefst 1250 gram! Het boek is verpakt in een zachte kaft en heeft 2 linten om te onthouden waar de recepten staan die je wilt gaan maken. Al vele tientallen jaren staan moeders en andere bakfanaten in de Franse keuken met met dit prachtige bakboek. Je leert met eenvoudige basis ingrediënten en duidelijke recepten de kneepjes van de  beginnende Franse patissier kennen. Qui, C’est un livre unique!Met dank aan uitgeverij Unieboek – het Spectrum bv voor het zenden van Tarte Tatin.

Gerelateerde posts

댓글


bottom of page