top of page

Glutenvrije mokka notentaart


Glutenvrije mokka notentaart
Deze Braziliaanse glutenvrije mokka notentaart stond al een tijd op mijn verlanglijst. De taart heeft een prachtige naam: Torta de Castanha do Para en is één van de lievelingsstaarten van Janny van de Heijden. Word jij dan net als ik ook nieuwsgierig wat Janny eigenlijk het liefst eet? In de taart is geen bloem gebruikt maar gemalen paranoten en maizena.  Eet je graag glutenvrij? Dan is dit een hele goed en vooral heel erg lekker recept voor je. Wat een geweldig lekker glutenvrije mokka notentaart! En zo gemakkelijk te maken.

Janny vertelt in het boek Heel Holland Bakt Feest  dat deze taart in Brazilië vaak met dulce de leche wordt geserveerd maar dat zij dit wel erg zoet erbij vindt.  Zelf heb ik de taart een beetje gepimpt door bij de mokkavulling in de taart ook nog wat kahlua-koffiesiroop en grof gemalen paranoten toe te voegen. Lekker, maar je kunt de taart natuurlijk ook alleen vullen met mokkaroom.

 Paranoten malen in een koffiemolen

Glutenvrij Braziliaanse mokka notentaart

Benodigdheden voor taart van 19 cm:

 1. 225-250 gram paranoten geroosterd in de oven, voor in de taart en als versiering (ik koop ze bij de Lidl, ze heten Brazilian nuts)

 2. 5 eieren

 3. 125 gram poedersuiker

 4. 1 eetlepel Kahlua (Janny raadt aan: vieux of cognac)

 5. 1 volle eetlepel maizena

 6. Snuf zout

Voor de mokkaroomvulling:

 1. 400 ml. slagroom

 2. 2 eetlepels poedersuiker

 3. 3 theelepels instant koffiepoeder van goede kwaliteit plus wat extra om te versieren

 4. Zelf gebruikte ik ook 2 zakjes slagroomversteviger

Voor de Kahlua koffiesiroop:

 1. 50 ml. sterke koffie

 2. 50 ml. Kahlua

 3. 100 gram suiker

 Braziliaanse mokka noten taart

Recept glutenvrij Braziliaanse mokka notentaart

Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtoven). Heb je de paranoten al geroosterd? Je kun ze ook gebruiken zonder roosteren, maar het geeft de noten meer smaak.


Vermaal 175 gram (niet alles) van de paranoten in een keukenmachine. Zelf gebruik ik hier mijn koffiemolen voor. Hak de noten een klein beetje fijner voordat je ze maalt. Wat me opviel is dat de noten heel zacht en smeuïg worden als je ze maalt. Zachter dan andere noten die ik eerder gemaald hebt.


Splits de eieren. Mix in een vetvrije kom met een vetvrije klopper de eiwitten stijf en zet de kom opzij.


Roer nu de eidooiers los en voeg steeds een beetje poedersuiker toe. Het beslag wordt lekker romig. Nu mogen de gemalen paranoten erbij, het zout, de maizena en eventueel cognac, vieux of Kahlua.

 Glutenvrije mokka notentaart

Bedek een springvorm van ongeveer 19 cm. met bakpapier, zo weet je zeker dat je de taart uit de vorm krijgt.


Spatel het geklopte eiwit door de andere mix. Maak grote bewegingen om te zorgen dat je zo min mogelijk aan lucht verliest in het eiwit.  Vul de bakvorm en bak de taart in ongeveer 50-60 minuten gaar.  Laat de taart goed afkoelen.

Als ik heel eerlijk ben maak ik Kahlua koffiesiroop altijd uit mijn hoofd. Beetje van dit, beetje van dat en inkoken. Ik gok op 50 ml. Kahlua, 50 ml. sterke koffie en 100 gram suiker. Los de suiker op en als er in de vloeistof flinke bubbels ontstaan is het suikergehalte flink opgelopen en is de siroop klaar. Hij ziet er dan nog vloeibaar uit maar het zal snel dikker worden bij het afkoelen.

Glutenvrije mokka notentaart

Snij de taart door de midden. Klop de slagroom met 2 eetlepels poedersuiker stijf. Klop er kort nog het koffiepoeder door. Vul de taart met de mokkaroom. Bedek de room met de Kahlua-koffiesiroop en de enkele gehakte paranoten.  Leg de bovenste helft op de vulling.


Smeer de taart af met de mokkaroom. Maak toefjes bovenop de taart en leg op ieder toefje een paranoot. Met een zeefje kun je de taart extra mooi maken door het te versieren met wat koffiepoeder.

 Glutenvrije mokka notentaart

Een bijzondere taart. De cake is smeuïg. Je proeft de gemalen nootjes.

Noten en koffie? Wat een geslaagde combinatie!


De Braziliaanse Mokka Notentaart is afkomstig uit Heel Holland Bakt Feest.Gerelateerde posts

Comments


bottom of page