top of page

Roosjes van fondant maken


Roosjes van fondant maken
Thuis heb ik allerlei molds om rozen van fondant mee te maken. Grote rozen en hele kleintjes. Siliconen mallen werken heel prettig, want je hebt heel snel resultaat. Toch vind ik zelf gemaakte rozen van fondant mooier en je hebt er geen enkele vorm voor nodig. Oefenen, dat blijft the magic word. Roosjes van fondant maken? Je hebt maar heel weinig fondant nodig om een hele reeks roosjes te maken.

Ik gebruik graag fondant, maar je kunt rozen ook met marsepein maken.

Fondant is tegenwoordig op steeds meer plaatsen verkrijgbaar in heel veel kleuren. Je kunt fondant zelf kleuren, maar als je het niet vaak gebruikt zijn kant en klare pakjes toch wel heel handig.


Ik ga je laten zien hoe ik kleine roosjes maak. Je kunt de verhoudingen aanpassen voor grotere rozen.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.Bladeren maken voor de roosjes van fondant

Roosjes van fondant maken

Benodigdheden:

  1. Fondant

  2. Rolstok

  3. Showtas of plastic mapje

  4. Mes

  5. TheelepelRoosjes van fondant maken

Roosjes van fondant maken

Om de bloemblaadjes van de rozen makkelijk dun uit te rollen, gebruik ik een plastic showtas. Dit is een doorzichtig mapje die je gebruikt in een multomap of ordner. Kies een mooi glad exemplaar en knip de brede kanten van het vel open. Nu kun je het mapje als een boek openslaan.


Kneed een klein beetje fondant soepel met je handen en hou het fondant dat je over hebt goed afgesloten in een plastic zak, om uitdrogen te voorkomen.

Heb je een groot stuk fondant en gaat het kneden erg moeilijk? Je kunt fondant kort in de magnetron verwarmen. Een paar keer 5 seconden doet wonderen. Let goed op dat de fondant niet te warm is na de magnetron. Het gaat erom heel kort verwarmen waarna het kneden veel gemakkelijker wordt.

Roosjes van fondant maken? Oefenen en het komt goed

Rol met je vingers klein bolletjes en leg per bloem ongeveer 6 bolletjes in de plastic showtas. Druk met je hand de bolletjes plat. Zo blijven ze netjes op de plek liggen. Ik rol meestal een paar bolletjes extra, zodat ik straks de mooiste blaadjes kan uitkiezen.


Rol met de rolstok de bolletjes fondant van onder naar boven. Rol hierna de fondant van links naar rechts of andersom als je dat prettiger vindt.Valentijnstaart met chocolade en roosjes van fondant

Eigenlijk heb je niet veel attributen nodig; een theelepel, mesje en een roller voldoen

Maak met een kleine theelepel draaiende bewegingen. Het bloemblad wordt nog wat dunner. Door met de theelepel de bovenkant van het blad nog iets dunner te rollen gaat het bloemblad er nog iets natuurlijker uitzien. De bloemblaadjes hoeven niet exact identiek te zijn, dat zijn ze ook niet in de natuur.


Neem een blad, meestal kies ik zelf een klein blad en rol het over elkaar. Zorg ervoor dat er een mooie opening blijft. Neem een volgend blad en draai dit om het eerste blad heen. Op die manier kun je zo’n 4-5 blaadjes om elkaar vouwen.


Met een mesje of klein spateltje kun je de bovenkant van de blaadjes iets omrollen. Soms knijp ik de bovenkant ook lichtjes naar elkaar toe. Op deze manier ziet een blad er iets natuurlijker uit.


Snij de bloem los van het fondant. Je zult merken dat er onder de bloem nog een stuk fondant overblijft, dit kun je dit opnieuw gebruiken.Tot slot enkele tips om zelf roosjes van fondant te maken

  1. Fondant bestaat grotendeels uit suiker met water. Daarom is het lang houdbaar en is het dus heel handig om roosjes eerder te maken. De rozen zullen harder worden, maar dat is geen probleem. Ze blijven eetbaar.

  2. Bewaar fondant zoveel mogelijk donker, dan blijft de kleur langer behouden.

  3. Wil je fondant aan elkaar laten kleven? Een heel klein likje water doet wonderen.


Roosjes op een taart?

Zeker, een voorbeeld vind je op deze valentijnstaart!Gerelateerde posts

תגובות


bottom of page