top of page

Sinterklaas speculaas rolls

  • 5 uur geleden
  • 4 minuten om te lezen
Sinterklaas speculaas rolls
Je kent vast die heerlijke kaneelbroodjes of cinnamonrolls met kaneelsuiker. Ik ben het recept van deze Zweedse broodjes gaan aanpassen aan de smaken van 5 december en ineens is het een echt Sinterklaas recept. In plaats van fijngehakte stukjes kruidnoot, kun je ook kleine Schuddebuikjes gebruiken. Het Sinterklaasbroodje is gemaakt van een rijk deeg dat een beetje op brioche lijkt, dat goed gekruid is. Sinterklaas speculaas rolls zijn gemakkelijk om te maken en met dit recept heb je in een paar uur 12 verse broodjes om uit te delen! De speculaasbroodjes zijn voorzien van een topping met Speculoospasta. En terwijl iedereen geduldig wacht tot de broodjes uit de oven komen, ruikt het hele huis heerlijk. Vol verwachting klopt ons hart!
Speculaaskruiden zijn perfect om mee te bakken in Sinterklaastijd!

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Sinterklaas speculaas rolls

Wist je dit over speculaaskruiden

1. Speculaaskruiden is een typisch Nederlands mengsel. Hoewel kaneel, nootmuskaat en kruidnagel wereldwijd bekend zijn, is de Nederlandse blend speculaaskruiden iets heel typisch Nederlands. Woon je in het buitenland, dan kun je zelf de mix maken of je kunt pumpkin spice gebruiken als alternatief, al is dat nét niet hetzelfde.

2. De mix is ouder dan Sinterklaas zelf. De kruiden werden al in de middeleeuwen gebruikt. Toen waren ze zeldzaam en heel kostbaar. Een baksel met specerijen was destijds pure luxe.

3. Iedere bakker heeft zijn eigen geheime verhouding. Er is geen officieel recept voor speculaaskruiden. De één voegt meer kaneel toe voor warmte, de ander meer gember of kardemom. Daardoor smaken speculaasbrokken van verschillende bakkers nooit hetzelfde en is de kruidenmix die je koopt ook nooit exact hetzelfde.

4. Kardemom is het luxe ingrediënt en zit in veel traditionele speculaasmengsels. Het geeft die lichte, bloemige toon die je niet direct proeft, maar die je wel mist als het er niet in zit.

5. Je kunt speculaaskruiden perfect gebruiken buiten december. Ze passen óók heerlijk bij herfstbaksels, stoofperen, bananenbrood, ontbijtgranen, granola, latte-recept en zelfs in hartige gerechten zoals pompoensoep. Je kunt de meeste recepten met kaneel vervangen door speculaaskruiden. Het is een beetje persoonlijk of je dat lekker vindt.

6. Speculaaskruiden versterken karamelsmaken. De combinatie met bruine suiker, stroop of karamel wordt extra diep en warm. Daarom passen speculaaskruiden zo goed bij baksels zoals deze Sinterklaas speculaas rolls!

7. Even roosteren maakt de smaak intenser. Als je de kruidenmix kort roostert in een droge pan (een paar seconden maar!), worden de aroma’s nog dieper van smaak.

8. Speculaaskruidenmix bestaat uit: kaneel, kruidnagel, nootmuskaat in de basis; aangevuld met o.a. gember, kardemom, anijszaad, witte peper, korianderzaad.

Speculaas rolls vullen met en oprollen

Sinterklaas speculaas rolls

Benodigdheden voor 12 broodjes:

Voor het deeg:

  1. 500 gram bloem

  2. 40 gram fijne suiker of witte basterdsuiker

  3. 50 gram boter op kamertemperatuur en boter om over de broodjes te smeren na het bakken

  4. 2 stuks medium eieren

  5. Tot 200 ml (volle) melk (melk en eieren moeten samen 300 gram wegen)

  6. 1/2 theelepel speculaaskruiden

  7. 10 gram zout

  8. 7 gram gedroogde gist


Voor de vulling:

  1. 125 gram donkerbruine basterdsuiker

  2. 6 gram speculaaskruiden

  3. 50 gram gesmolten boter

  4. Ongeveer 100 gram kruidnootjes in stukjes of schuddebuikjes


Eventueel voor de topping:

  1. Een flinke eetlepel Speculoospasta

Snij de Sinterklaas rolls en bak ze af in de oven

Sinterklaas speculaas rolls

  1. Kneed alle ingrediënten van het brooddeeg tot een soepel deeg. Dit duurt al snel zo'n 15 minuten. Laat het deeg een goed uur afgedekt rijzen tot het bijna verdubbeld is.

  2. Bekleed ondertussen een grote bakvorm van ongeveer 25 x 35 cm, bakplaat of ovenschaal met bakpapier of smeer de vorm in met boter en bestrooi licht met bloem.

  3. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 20 x 50 cm.

  4. Meng de bruine basterdsuiker, de speculaaskruiden en de gesmolten boter door elkaar en smeer het mengsel over de lap van brood. Verdeel de in kleine stukjes gehakte kruidnootjes over de lap.

  5. Rol de lange kant van het deeg naar binnen tot een rol en snij het deeg in 12 plakken.

  6. Verdeel de Sinterklaas speculaas rolls in de bakvorm en laat het deeg opnieuw een goed uur afgedekt een uur rijzen.

  7. Verwarm de oven voor op 220 º C bij een heteluchtoven of op 240 ºC bij een oven met boven- en onderwarmte. Doe de broodjes in de oven en zet de temperatuur meteen terug naar 20 graden lager.

  8. Leeg een klein glaasje met ongeveer 100 ml water op de bodem van de oven. Dit zorgt voor stoom waardoor de broodjes extra goed rijzen en een prettig korstje krijgen.

  9. Bak de Sinterklaasbroodjes in ongeveer 20-25 minuten goudbruin en gaar. Smeer de broodjes zodra ze uit de oven komen in met boter. De broodjes gaan prachtig glanzen.

  10. Schep een flinke eetlepel Speculoospasta in een glas en verwarm het kort ongeveer 10-20 seconden in de magnetron tot het wat dunner is geworden. Schep met een theelepel de wat meer vloeibare Speculoos en trek strepen over de broodjes. Dit is heerlijk en het ziet er ook mooier uit.

Sinterklaas speculaas rolls  met kruidnootjes

Hoe kun je de Sinterklaasbroodjes met Speculoospasta het beste bewaren?

Zoals alle broodjes: Vers zijn ze het allerlekkerste! Je kunt kaneelbroodjes 1-2 dagen buiten de koelkast bewaren in een goed afgesloten plastic zak. Voeg eventueel een stukje keukenpapier toe, dit kan overtollig vocht absorberen.


Wil je de decemberbroodjes langer bewaren?

Vries de broodjes in. Laat ze op kamertemperatuur ontdooien of verwarm ze direct: 10-15 minuten in de oven op 160°C of 30 seconden per broodje in de magnetron.

Logo Carola Bakt Zoethoudertjes

ZOET vs HARTIG

RECEPT vs EIGEN WEG GAAN

GEZOND vs ZONDIG 

SNEL KLAAR vs TIKKIE INGEWIKKELD

... maar altijd lekker creatief bezig in de keuken én meestal gaat de oven aan.

Ontvang al dat lekkers zo in je mailbox!

Bedankt voor je aanmelding

Carola van CarolaBaktZoethoudertjes
CarolaBaktZoethoudertjes
CAROLA BAKT ZOETHOUDERTJES

©2025 Carola Bakt Zoethoudertjes 

Carola Bakt Zoethoudertjes is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 64248224.

bottom of page