top of page

Speculaas cakerol met Sinterklaas
Speculaas cakerol met Sinterklaas
Een cakerol is verrassend snel klaar, ik bak ze tegenwoordig dan ook steeds vaker. Terwijl de cake in 10 minuten gaar gebakken is, kun je de vulling maken van slagroom met mascarpone en wat fijngehakte kruidnootjes. Heerlijk hoor, want romig gevuld is het ineens geen cake meer maar een klein taartje. En omdat Sinterklaas echt een kinderfeest is, wordt de cakerol lekker kleurig versierd met snoepjes en chocolade. De kinderen willen vast helpen met het uitzoeken van het lekkers en het versieren van de Sinterklaastaart.

De keuken van Sinterklaas

Neem even een kijkje in de keuken van de keukenpiet. Omdat de keukenpiet het op dit moment heel erg druk heeft, kun jij hem een beetje helpen door zelf thuis deze lekkere cakerol te maken!

Spiraal van de cakerol maken

De cakerol kun je met de lange of smalle kant oprollen. Dit bepaald hoe groot je spiraal is en hoe lang je taartje wordt. Zelf vind ik oprollen met de brede kant makkelijker en je hebt meer stukjes taart.


Waarom rol je een cakerol in een theedoek?

Na het bakken laat je de platte cake op een met poedersuiker bestoven theedoek vallen. Met theedoek en al rol je de cake vervolgens op om de cake al licht de vorm van de cakerol te geven. Doe je dit na het afkoelen, dan is de kans groot dat je cake gaat scheuren. Daarbij; als je de cake oprolt verliest de cake geen vocht meer en zal de cake straks malser smaken. Zonde toch als de cakerol uitdroogt?

Na het bakken rol je de cake op in een theedoek

Speculaas cakerol met Sinterklaas

Benodigdheden:

 1. 75 gram bloem

 2. 30 gram maïzena

 3. 1/4e theelepel bakpoeder (een mespuntje)

 4. 100 gram fijne suiker

 5. 2 theelepels speculaaskruiden

 6. 5 eieren

 7. Snuf zout

Voor de vulling:

 1. 250 gram slagroom

 2. 250 gram mascarpone

 3. Fijngehakte kruidnootjes naar smaak

Ook nodig:

 1. Bakpapier

 2. Theedoek

 3. Spuitzak en spuitmondje naar keuze

 4. Poedersuiker

 5. Sinterklaas snoepgoed en/of chocolade voor bovenop

Speculaas cakerol met Sinterklaas

Zo bak je dit Sinterklaasrecept: Speculaas cakerol

 1. Scheid de eieren en klop de eiwitten in een vetvrije kom. Voeg in delen de suiker toe en klop tot het helemaal stijf is en zet apart. Klop vervolgens het eigeel luchtig. Spatel de twee door elkaar.

 2. Verwarm de oven voor op 180 graden bij een heteluchtoven of op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.

 3. Voeg de gezeefde bloem, maïzena, zout, speculaaskruiden en het bakpoeder toe en spatel het geheel door elkaar om zo min mogelijk lucht te verliezen.

 4. Smeer het beslag over het bakpapier; in ongeveer 25 x 35 cm. Bak het biscuit in ongeveer 10 minuten gaar.

 5. Haal de bakvorm uit de oven en laat het enkele minuten staan. Leg ondertussen een schone theedoek om het werkblad en bestrooi het met poedersuiker.

 6. Leg het biscuit met het papier hier voorzichtig op neer. Wijf met een vochtig doekje over het bakpapier. Het zal nu iets makkelijker loslaten. Haal voorzichtig het bakpapier van de biscuit en rol het biscuit op in de theedoek.

 7. Klop de slagroom stevig met wat suiker. Klop de mascarpone los in een andere kom en voeg de twee bij elkaar. Proef of het zoet genoeg is of dat je nog meer moet toevoegen. Maal wat kruidnootjes fijn en meng dit door de vulling. De stukjes mogen niet te groot zijn anders verstopt je spuitmondje. Je kunt het eventueel ook over de vulling strooien in plaats van doorheen en bovenop een toef zonder kruidnotenpoeder gebruiken.

 8. Schep de vulling in een spuitzak met een mooi spuitmondje. Verdeel zodra de biscuitrol is afgekoeld ongeveer 2/3e van de mix over de binnenkant. Rol de cakerol op. Zorg dat het uiteinde onderop ligt.

 9. Spuit toefjes of een lange toef naar eigen smaak en versier de cakerol.


Cakerol bewaren

Bewaar de cakerol in de koelkast, zo mogelijk afgedekt. De cake en de vulling kunnen anders andere smaken uit de koelkast opnemen. Zelf heb ik een cakebox om cake in de koelkast in te bewaren. Indien werkeloos, bewaar ik de ontbijtkoek in deze doos.


Speculaas cakerol met Sinterklaas
Gerelateerde posts

Comments