top of page

Snelle citroen meringue taart


Snelle citroen meringue taart
Snelle citroen meringue taart
De citroen meringue taart is een echte Franse klassieker. In Frankrijk kort en krachtig bekend onder de naam: tarte au citron. Je kunt de bodem van deze taart zelf maken met 2/3e van dit zanddeeg-recept  maar ik koos voor makkelijke optie; dat mag op zijn tijd toch ook wel een keertje? In sommige supermarkten vind je deeg voor quiche- en taartbodems (b.v. van Tante Fanny). Net als bladerdeeg kant en klaar. Dat werkt prima en is lekker snel klaar voor deze snelle citroen meringue taart.

De taart is friszoet ondanks de hoeveelheid citroen. Dat komt vast mede door de topping van Italiaanse meringue dat een beetje smaakt als fluffy marshmallow en die zich goed laat branden met een crème brûlée brander. De brander vind ik altijd zo leuk om te gebruiken, het geeft in luttele seconden een bijzonder uiterlijk aan je taartje.

blik met deeg, blik met deeg en bonen voor blindbakken
Blind bakken

Snelle citroen meringue taart

Benodigdheden voor een taart van 35 x 12 cm:

 1. 1 rol kant en klaar quiche- en taartdeeg (bv. van Tante Fanny)

Voor de citroen-laag:

 1. 2,5 blaadjes gelatine

 2. 175 gram citroensap

 3. Rasp van 1 citroen

 4. 140 gram suiker

 5. 2 zakjes vanillesuiker

 6. 100 gram boter op kamertemperatuur

 7. 4 medium eieren

 8. Snuf zout

 9. Thermometer

Voor de Italiaanse meringue:

 1. 200 gram suiker

 2. 55 gram water

 3. 100 gram eiwit

Ook nodig:

 1. Bakvorm van 35 x 11 cm (geen vorm? Dan zou ik voor een cakevorm of een springvorm van 23-24 cm gaan)

 2. Creme brûlée brander

 3. Spuitzak en spuitmondje

 4. Thermometer

 5. Staafmixer

Meringue suiker branden
Snelle citroen meringue taart

Citroen meringue taart maken

Bak eerst de bodem. Haal het kant en klare deeg uit de koelkast en laat het ongeveer 5 minuten rusten. Als je het meteen open maakt en de rol open draait gaat het soms op hier en daar stuk. Laat je het te lang liggen dan wordt het slap dus zoek een weg in het midden. Vet alvast je vorm in en bestrooi het met wat bloem. Bedek de vorm met het deeg en duw het deeg op de plekken dat het elkaar overlapt stevig vast. Anders loopt straks je citroenvulling hier weg.Verwarm de oven voor volgens de verpakking, mijn deeg van Tante Fanny moest op 190 graden bij een hete lucht oven of op 210 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Prik met een vork gaatjes in het deeg en leg hier een stuk bakpapier overheen. Vul het papier met bakbonen of droge peulvruchten., dit heet blind bakken. Bak het deeg 30 minuten, haal dan het bakpapier en de vulling eruit en bak de taart nog zo’n 5 minuten tot het goudbruin is. Haal je bodem uit de oven en laat het afkoelen.


Snelle citroen meringue taart met crème brulee brander
Snelle citroen meringue taart

Week voor de citroenlaag ook wel citroen cremeux genoemed, de gelatineblaadjes in koud water. Minimaal een kwartier, maar liever nog iets langer. Zet een flinke kom koud water klaar of vul de wasbak. Verwarm de citroenraps en het sap samen met de eieren en de suiker au bain marie. Roer het regelmatig goed door en haal de pan van het vuur zodra het 62 graden is.


Verhuis de pan direct naar de bak met water zodat de temperatuur niet verder op kan lopen. Knijp de vellen gelatine uit en roer ze door de citroenvulling. Roer goed door en laat de citroenvulling afkoelen tot ongeveer 40 graden, voeg dan de boter toe. Als je het in kleine stukjes toevoegt zal het sneller door de vulling opgenomen zijn. De citroenvulling wordt prachtig egaal als je het kort mixt met een staafmixer.Vul de taartbodem en laat de taart goed afkoelen in de koelkast.


Volg het recept voor de Italiaanse meringue volgens dit recept. Het is supersnel klaar; bewaar het tot gebruik in een spuitzak met spuitmondje naar keuze in de koelkast.


Snelle citroen meringue taart doorgesneden op houten plank
Meringue op de taart

Zelf gebruikte ik een grote ronde spuitmond en dat zou op zich ook kunnen in een basis-spuitzak zonder mond maar met een ronde opening. Kies het mondje dat je zelf graag wilt, toefjes maken kan ook of spatel pieken; een klassieke topping op de tarte au citron. Je kinderen zullen je vast een handje willen helpen.


Brand de Italiaanse meringue met crème brûlée brander voor een speels effect, dit gaat vrij snel. Bij mij was dat een beetje ingewikkeld om tegelijk foto’s te maken uit de hand, vandaar dat er wat donkere plekken zijn. Tijd om te proeven!


Eet smakelijk.Gerelateerde posts

Comments


bottom of page