Zanddeeg, tartelettedeeg oftewel pâte sabléedeeg
top of page

Zanddeeg, tartelettedeeg oftewel pâte sabléedeeg


Zanddeeg, tartelletesdeeg oftewel pâte sabléedeeg maken
Zanddeeg, tartelettedeeg oftewel pâte sabléedeeg

Een lekkere taart of taartje begint bij…. juist de bodem. Lekker stevige bite, niet te hard en niet te zacht, lekker romig, niet te zoet. En dan die bite…. Taartjes, je kunt ze zoet vullen en zelfs hartig als je dat wilt, maar hoe je ze ook vult, de bodem is een belangrijk onderdeel van je recept. Zanddeeg, tartelettedeeg oftewel pâte sabléedeeg; dit is echt een fijne basic tussen je recepten en het is zo makkelijk om te maken!

Met een eenvoudige rij vol pure ingrediënten is dit pareltje eigenlijk zo gemaakt. Een fijne basic om te vulling. Grote taarten, kleine taartjes.


De bodem; met wat voor vulling zou je hem compleet willen maken? Je kunt werkelijk alle kanten uit met deze basic.

Basis recept deegt

Zanddeeg, tartelettedeeg oftewel pâte sabléedeeg

Benodigdheden (klein taartje of ongeveer 10-12 minitaartjes in bijvoorbeeld een cupcakevorm:

  1. 160 gram bloem

  2. 35 gram amandelmeel of gemalen noten naar keuze

  3. 65 gram poedersuiker

  4. 100 gram koude boter

  5. 1 medium ei

  6. 1/2  theelepel zout


blind bakken

Zanddeeg, tartelettedeeg oftewel pâte sabléedeeg

Meng alle droge ingredienten door elkaar. Voeg hier het ei bij en de blokjes koude boter. Snij met 2 messen de ingrediënten goed door elkaar tot het kruimels zijn. Kneed het deeg kort met de vingertoppen en tot slot kort met de handen tot het deeg mooi gemengd is. Maak er een platte schijf van, deze koelt sneller af in de koelkast en verpak het deeg in plastic. Laat het deeg minimaal een half uur koelen in de koelkast.



Het deeg blind voorbakken, hoe werkt dat

Of je de vulling van de taart nu meebakt of niet, de taart moet eerst blind voorgebakken worden. Meer over deze manier van voorbakken vind je hier.


Bekleed je bakvorm met bakpapier of smeer het goed in met boter en bestuif de vorm met een beetje bloem of paneermeel. Rol het deeg uit tot het ongeveer 3 mm dik is.

Bekleed de bakvorm, dit kan een taartvorm zijn, kleine ronde vormpjes of een cupcakevorm. Prik de bodem in met een vork en leg een vel bakpapier over de bodem en vul de taart of het taartje met bakbonen of echte peulvruchten.  


Bak je bodem van de taart of kleine taartje blind op 160 graden in een hete lucht oven in ongeveer 10-12 minuten gaar. Dan is de bodem half gebakken. Bij een taart kan het 1-2 minuten langer duren. Verwijder de bakbonen en het papier.


De bodem is gereed om te vullen en af te bakken. Liever de bodem helemaal afbakken? Verwijder het papier en de bakbonen en verhuis de taart of taartjes nogmaals naar de oven. Neem na 8-10 minuten een kijkje in de oven. Als het deeg goudbruin is is het klaar.

kleine taartjes basis recept

Een volledig voorgebakken bodem

Je kunt de taart of taartjes vullen met vrijwel alles dat je lekker vindt, zolang het maar een vulling is die niet meer gebakken hoeft te worden. Van mousses tot slagroom met mascarpone, banketbakkersroom, ganache tot zelfs ijs of een lekker kwarktaartje met fruit on top. Het is net waar je trek in hebt en wat je in huis hebt.



Bedenk alleen dat een vochtige vulling de korst op den duur zachter zal maken dus, vul je gebakje bij een erg vochtige vulling niet te lang van tevoren.


fijne basisrecepten

Een appelkruimeltaartje met een super lekkere korst! Daar wil iedereen een stukje van. Het recept volgt binnenkort.

Handig!  Heb je deeg over? Je kunt het deeg zowel ongebakken als gebakken bin de diepvries bewaren.

Gerelateerde posts

bottom of page