top of page

Spritsen maken


Spritsen maken
Misschien wel het lekkerste koekje van Nederland: de sprits! Spritsen maken kun je heel goed zelf. Heerlijk hoor, vers gebakken smelten ze bijna op de tong en dat is ook niet verwonderlijk want een lekker koekje bevat nu eenmaal boter en suiker. In Nederland vind je spritsen vaak in een zigzag-vorm; de Utrechtse sprits. Maar je kunt je spritsen ook als een rozet spuiten, dat heten ze Goudse spritsen. De gewone basic sprits is heel eenvoudig.

Het moeilijkst aan de sprits is dat de boter goed zacht moet zijn anders laat het deeg zich niet door het spuitmondje spuiten. Op een zomerse dag is dit niet zo moeilijk dan is boter behoorlijk soepel buiten de koeling, maar in de winter moet je hier iets harder voor werken.


Zo laat het het deeg van spritsen zich makkelijker spuiten

Boter moet zacht zijn maar niet smelten. Leg de boter dus niet in de zon of op de verwarming in de winter. Weeg de boter af, snij het in kleine stukjes en leg het wat dichterbij bij een warmtebron, maar niet te dichtbij. Zo kan het zachter worden, maar zal het niet smelten. Bij het kneden zullen je handen de boter ook zachter maken. Kneed het deeg dus goed door en kneed eventueel ook het deeg als je het al in de spuitzak hebt gedaan als dit nodig is.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Heb jij problemen met kracht zetten met je handen; dan kun je misschien beter margarine gebruiken. Dit geeft een iets zachter deeg.

Spuit de spritsen op een bakplaat

Spritsen maken

Benodigdheden:

 1. 200 gram zachte boter

 2. 250 gram bloem

 3. 115 gram fijne suiker of witte basterdsuiker

 4. 1 zakje vanillesuiker

 5. 1 eidooier

 6. 1/4 theelepel zout

Ook nodig:

 1. Spuitzak (geen snoepzak, deze is niet stevig genoeg)

 2. Kartel spuitmondje van ongeveer 1 cm


Snij de spritsen zodra ze uit de oven komen

Spritsen maken

 1. Verwarm je oven voor op 165 graden met een hete lucht oven of op 180 met boven- en onderwarmte

 2. Leg de spuitzak klaar met een spuitmondje en drapeer een vel bakpapier op je bakblik.

 3. Mix de boter en suiker met een handmixer totdat het licht van kleur en romig is.

 4. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe en kneed het deeg met de hand tot het lekker soepel is.

 5. Vul je spuitzak.

 6. Je kunt iedere vorm spuiten die je wilt. Een rozet of bijvoorbeeld een letter. Ik maakte S’jes, misschien wel leuk met Sinterklaas? Ook spoot ik een aantal rijen met het zigzag-patroon.

 7. Bak de spritsen in 16-18 minuten gaar tot de randjes beginnen te verkleuren.

 8. Losse koekjes kun je laten afkoelen, maar heb je een zigzag-patroon gespoten, dan moet je deze zodra het blad uit de boven komt in stukken snijden omdat de koek zacht is als het uit de oven komt.

 9. Laat de koekjes afkoelen.


Spritsen maken

Hoe moet je deze koekjes bewaren?

De koekjes zijn een beetje kwetsbaar, dus vervoer spritsen voorzichtig. Spritsen blijven zeker een paar weken heerlijk, maar sluit de trommel goed af, anders worden ze zacht. Wil je de koekjes bewaren voor later? Vries ze dan in!


Gerelateerde posts

Comentarios