Stroopkoeken maken


Oudhollandse stroopkoeken eten
Stroopkoeken eten
Stroopwafels zijn een typisch Hollandse traktatie. Stiekem vind ik misschien de koekvariant oftewel stroopkoeken nog wel lekkerder. Stroopwafels komen later nog eens aan de beurt, laat ik eerst starten met stroopkoeken maken. De koeken zijn makkelijk om zelf te maken, geweldig lekker door de laag stroop die af en toe langs de randen dreigt te druipen. Voor stroopkoeken heb je geen wafelijzer nog, dat is handig. Mijn koeken hadden een doorsnede van 6,5 cm, dit kun je naar eigen inzicht groter of kleiner maken. Ik raad je aan een flinke portie te maken. Een deel van deze koeken zullen de koektrommel nooit halen; wat een heerlijke koekjes!

Rol het deeg dun uit. De dunne koekjes vond ik lekkerder dan de iets dikke koekjes. Niet zo raar ook, je proeft naar verhouding meer stroop, ha, ha!
Stroopkoeken kun je heel gemakkelijke zelf bakken
Stroopkoeken maken

Stroopkoeken maken


Benodigdheden voor ongeveer 20 stuks:

Voor de koekjes:

  1. 350 gram bloem

  2. 240 gram boter op kamertemperatuur

  3. 175 gram basterdsuiker

  4. 12 gram (ongeveer 1,5 theelepel) bakpoeder

  5. 1 ei

  6. Mespuntje zout

Voor de stroopvulling:

  1. 60 gram boter

  2. 200 gram stroop

  3. 125 gram lichtbruine basterdsuiker (of deels wit en deels donkerbruin)

  4. 4 gram kaneel

  5. Minisnufje zout

Ook nodig:

  1. Koekjes-uitsteker of glas van ongeveer 6,5 cm

  2. Thermometer


Eerst bak je de koekjes, daarna worden de stroopkoeken gevuld met stroop of karamel

Stroopkoeken maken doe je zo

  1. Kneed alle ingrediënten voor de koekjes door elkaar, druk het plat en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast.

  2. Verwarm de oven voor op 160 graden bij een hete lucht oven en op 180 graden bij een oven met boven - en onderwarmte.

  3. Rol het deeg vrij dun uit. Steek rondjes uit het deeg en leg ze op een vel bakpapier. Snij met een mes voorzichtig ruitvormige strepen over de koeken.

  4. Zelf heb ik een glazen plaat die precies in de koelkast past. Deze schuif ik onder het vel bakpapier en op die manier laat ik de koeken nog een kwartier koelen. Dit om te zorgen dat ze straks zo min mogelijk uitlopen tijdens het bakken.

  5. Bak vervolgens de koeken in ongeveer 15 minuten goudbruin. Laat de koeken afkoelen.

  6. Voor de stroop verwarm je alle ingrediënten op een zacht vuur. Loop niet weg bij het vuur en roer de stroop goed door. Zodra de stroop 120 graden is, mag het van de warmtebron.

  7. OPGELET, de stroop is erg heet. Schep met een lepeltje, zodra de temperatuur gedaald is, stroop op een koek. Verdeel het iets over de koek en leg hier een tweede koek bovenop. Herhaal totdat alle koeken ingesmeerd zijn.



Door de strepen op de koeken zijn de stroopkoeken extra mooi
Hollandse stroopkoeken een verrassend makkelijk recept

Stroopkoeken bewaren:

Bewaar stroopkoeken goed afgesloten in een trommel. Je kunt eventueel een deel ook invriezen.

Vers gebakken zijn ze het allerlekkerst!



Hou je stroopvulling over? Je hebt vast thuis nog koekjes die je ook graag aan elkaar wilt plakken?







0 opmerkingen

Gerelateerde posts