top of page

Toetjesbijbel van Rutger van den Broek


Omslag Toetjesbijbel van Rutger van den Broek
Net als ik vaak uitkijk naar het toetje na de maaltijd, keek ik al een tijd je uit naar de Toetjesbijbel van Rutger van den Broek. Hou jij net als ik ook zo van toetjes? Deze zoete afsluiter is een heerlijke verwennerij; een traktatie na de maaltijd. Het is echt Nederlands om na de maaltijd een pak dubbelvla of yoghurt open te maken en als dessert te serveren. Maar dat het anders kan, laat Rutger van den Broek in meer dan 300 recepten van nagerechten zien. Hier word je als toetjesliefhebber blij.

Een dessert kiezen

Het was behoorlijk moeilijk om een keuze te maken. Welke recepten ga ik je laten zien? De toetjesbijbel staat bol van bekende recepten als Hollands vla in meerdere smaken, puddingen, fruit met crumble uit de oven, clafoutis, crème brûlée, vele soorten tiramisu en lavacakes. Je weest vast hoe deze recepten er ongeveer uitzien. Daarom ga ik voor recepten van desserts die je misschien nog niet kent en er veelal visueel prachtig uitzien. En zelfs dan is het vreselijk moeilijk kiezen.

Ben je echt nieuwsgierig, dan zit er niets anders op om naar de boekenwinkel te gaan en zelf het boek door te bladeren.

Rutger: Dat een nagerecht iets is om naar uit te kijken, wordt er vaak al met de paplepel ingegoten. "Als je eerst je bord leegeet, krijg je daarna nog een toetje." En wie beweert dat-ie na het eten vol zit, heeft vast nog nooit van de 'toetjesmaag' gehoord; hoeveel je ook hebt gegeten, er is altijd nog wel plaats voor een toetje.
Kleurcodes in het boek van Rutger

De inhoud van de toetjesbijbel is in de styling van de kookbijbelreeks van Carrera Culinair die je vast al eens gezien hebt in de boekenwinkel. Achterin kun je de recepten terugvinden in de receptenindex. Met meer dan 300 recepten heb je werkelijk een encyclopedie van desserts te pakken.


De basis bij het maken van toetjes

Hoewel ik bij veel boeken de basis voorbijga, vind ik de basisrecepten en de sauzen in dit boek heel fijn. Deze basisrecepten zijn vaak versieringen of smaakmakers bij het nagerecht zoals knapperige kruimels, tuiles, honingrolletjes, chocolade krullen en sauzen. Je kunt ze zelf creatief gebruiken bij eigen recepten of ideeën in de keuken.


Duidelijk geschreven instructies

De meeste recepten worden begeleid met een stukje informatie over het gerecht of een persoonlijke kijk van Rutger bij het toetje. Dat geeft een persoonlijke touch bij de recepten. De fotografie is heerlijk verleidelijk!

Toetjes naar een volgend niveau

Van een sierlijke pudding als toetje tot een chique taart.

Carola: "Sinds ik bij de kringloop een paar leuke puddingvormen heb weten te scoren, maak ik vaker pudding."

Foto links: Uit het hoofdstuk pudding: Deze yoghurt-citroenpudding met bramensaus lijkt met heerlijke fris en door de bramensaus diep van smaak.


Foto rechts: Schuimtaart met pecannoten en peer. De elementen kun je eerder maken en vlak voor het opdien in elkaar zetten. Wat zijn die perenchips mooi! Een echte een blikvanger die je zelf kunt maken.


Ook mijn favorieten aarbeien toetjes

Toetjes in een glas

Een nagerecht in een glas heeft iets feestelijks.

Rutger: Het is ook heel leuk om een toetjesbuffet te maken met verschillende toetjes uit dit hoofdstuk.

Genoeg inspiratie voor een toetjes in een glas. Wat dacht je van:

Foto links: Champagnemousse met aardbeien en aardbeien-meringues. Wat een feestelijk dessert!


Foto midden: Schwarzwälder kirschtorte in een glas. Chocoladecake met kersen en chocoladeroom.


Foto rechts: Cranachan, een klassiek schots toetje met whisky, frambozen, honing en geroosterde havermout.

Toetjesbijbel van Rutger van den Broek

Foto links: Nougat glacé uit het hoofdstuk ijs. Je kunt het zonder ijsmachine maken. Dit recept bevat gekaramelliseerde noten en gedroogde cranberry's.


Foto midden: Dunne appeltaartjes. Met bladerdeeg en appel in huis heb je dit gemakkelijke recept zo gemaakt.


Foto rechts: Millefeuille met framboos, lavendel en pistache. Chique in laagjes.


Toetje, toetjes en nog meer toetjes

Hou je van toetjes en toetjes maken? Dan is de toetjesbijbel van Rutger van den Broek echt een aanvulling in de boekenkast. Je vindt een zéér uitgebreide keuze in recepten. Wat een inspiratie en dat in de stijl die kenmerkend is voor hem. Receptuur die klopt, goed uitgelegd en voorzien van prachtige foto's.


Al scrollend langs de rij bakboeken van Rutger bij Bol.com zie ik dat àlle boeken van Rutger maar liefst 5 sterren hebben. Dat zegt wel wat toch?

De Toetjesbijbel van Rutger van den Broek

is te koop bij de boekenwinkel of online. Het boek bevat 480 bladzijden en heeft een hardcover.

EAN: 9789048861828

-- MET DANK AAN --

Graag wil ik Uitgeverij Carrera Culinair; imprint van Overamstel uitgevers, bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven van de Toetjesbijbel; een tof boek uit de kookbijbelreeks. De fotografie is van Saskia Lelieveld

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid soms iets groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in het artikel.”

Gerelateerde posts

Comentarios