Ganache taart van Rutger van den Broek
top of page

Ganache taart van Rutger van den Broek


Ganache taart van Rutger van den Broek
Iedere keer loop ik met een brede lach rond als er een nieuw bakboek van Rutger op de mat valt en lucky me; dat gebeurt nog wel zo nu en dan. Vorige week verscheen zijn nieuwste bakboek vol makkelijke bakrecepten. Deze wilde ik meteen uitproberen want veel veel tijd zou het recept toch niet kosten. Die belofte maakte Rutger waar. Ik vermoed dat het schoonmaken van de materialen langer duurt dan het bakken van deze ganache taart!

Misschien kwam het door de temperatuur-schommelingen van de laatste tijd, maar op mijn pure chocolade verscheen een wit laagje. Op zich geen ramp, want bij het verwerken is dit nog steeds heel goed te gebruiken, maar dat zorgde ervoor dat ik mijn chocoladevoorraad besloot aan te spreken en daarom voor dit recept met chocolade te kiezen. Goede smoes toch?

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Een krokante bodem bakken

Amandelmeel een upgrade

In de bodem is wat amandelmeel toegevoegd en dit proef je absoluut terug in je taart. Geen amandelmeel in huis? Gebruik eventueel losse amandelen of andere (gemengde) noten. Rooster ze in de oven en maal ze fijn. Hiervoor gebruik ik graag een koffiemolen.

Ganache op de bodem gieten

Ganache taart van Rutger van den Broek

Benodigdheden voor een springvorm van 24 cm:

Voor het deeg:

  1. 40 gram amandelmeel

  2. 125 gram bloem

  3. 100 gram koude boter

  4. 75 gram witte basterdsuiker

  5. Snufje zout

Voor de ganache:

  1. 250 ml slagroom

  2. 250 gram pure chocolade in stukjes gehakt

  3. 2 eetlepels honing

  4. 60 gram boter op kamertemperatuur

Ook nodig:

  1. Springvorm van 24 cm.

  2. Bakpapier en extra boter om de vorm in te smeren

Ganache taart van Rutger van den Broek

Ganache taart van Rutger van den Broek

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtoven) . Bekleed je bakvorm. Ik gebruik hier altijd bakpapier voor. Zo komt de taart altijd goed uit de vorm.

  2. Kneed alle ingrediënten voor het deeg met je handen goed door. Eerst met je vingers tot kruimels, gevolgd door kneden tot een deeg. Het deeg is kwetsbaar en daarom vind ik het zelf het fijnst om het deeg met wat bloem plat te rollen en in een paar delen te verhuizen naar de bakvorm.

  3. Druk met je vingers het deeg tegen de zijkant van de vorm. Er ontstaat een bodem met een taart-randje van 1,5 tot 2 cm.

  4. Bak de taartbodem in 25-30 minuten goudbruin. Laat de bodem afkoelen.

  5. Breng de slagroom met de honing aan de kook in een kleine pan. Zet het vuur uit en voeg de stukjes chocolade toe. Roer het geheel goed door tot er een egale chocoladesaus ontstaat.

  6. Voeg de boter toe en roer dit door de ganache.

  7. Giet de ganache in de afgekoelde taartbodem.

  8. Laat de ganachetaart minimaal 2 uur stevig worden in de koelkast.

Snelle chocoladetaart van Rutger van den Broek

Wat mij betreft zou de smaak en beleving van dit taartje zo uit een chique patisserie kunnen komen. Wat is hij lekker!  Zo uit de koelkast vind ik hem het allerlekkerst! Ik ben heel benieuwd wat jij van dit taartje vindt!


Ook in de hemel van chocoladetaart? Lees hier alles over het bakken van chocoladetaarten. Met tips en valkuilen voor het beste resultaat!

Het makkelijke bakboek van Rutger van den Broek

Zin om zelf met Rutger aan de bak te gaan?

Het recept voor ganachetaart is een van de recepten uit het nieuwste boek van Rutger van den Broek. Het staat vol makkelijke recepten; echt een aanrader! Wil je meer lezen over dit boek en lekker veel foto’s bekijken? Een review kun je hier vinden.


Het makkelijke bakboek van Rutger van den Broek is verkrijgbaar in de boekenwinkel.

ISBN: 9789048842827


Gerelateerde posts

bottom of page