top of page

Vanille fraisier kwarktaart met oreobodem


Vanille fraisier kwarktaart met oreobodem
Een frisse no bake taart doet het altijd erg goed bij ons thuis. Vorige week was het een bijzonder warme nazomer, met veel dagen boven de 30 graden. Het was eigenlijk te warm om aan de bak te gaan. Maar ja, je bent een bakgek of je bent het niet. Ik moest gewoon wat maken. Vaak vergeet ik de de mogelijkheden van frisse taarten? Yoghurt, kwark, monchou. We vinden het hier thuis allemaal heerlijk. Het hele jaar door, maar zeker als het zo lekker warm is.  Ik besloot te gaan voor een vanille fraisier kwarktaart met oreobodem, heerlijk!

Het zou een gewone kwarktaart worden, maar plots lagen de aardbeitjes gerangschikt als een fraisier. Wel zo leuk!

Een vanille kwarktaart met echte vanille. Natuurlijk kun je vanille ook vervangen door vanille-extract of vanillesuiker, maar vanille uit een peul geeft een meer intense smaak. Overigens ontdekte ik dat een vanillepeul die het warm heeft bij temperaturen van 30 graden, veel makkelijker het bijna vloeibare merg cadeau geeft.

Tip: kies eens vanillekwark in plaats van gewone kwark. Wees dan wel iets minder scheutig met suiker en voeg dit pas op het laatst naar smaak toe. 
Taartbodem van oreo's

Vanille fraisier kwarktaart met oreobodem

Benodigdheden:

 1. 1,5 pakje oreo’s (ongeveer 200 gram) of koekjes naar eigen keuze, plus 1 extra als versiering

 2. 90 gram boter (gebruik je droge koekjes zonder vulling gebruik dan 30-40 gram meer boter)

 3. 750 gram volle kwark

 4. 9 blaadjes gelatine (13,5 gram)

 5. 150 ml melk

 6. 600 ml slagroom (500 ml in de taart, 100 ml voor de toefjes bovenop)

 7. ongeveer fijne 100-130 gram suiker naar eigen smaak (proeven!)

 8. 2 zakjes vanillesuiker

 9. eventueel 2 zakjes slagroom-versteviger

 10. 1 vanillepeul

 11. 250-300 gram aardbeien

 12. springvorm van 22 cm

Vanille fraisier kwarktaart met oreobodem

Recept fraisier kwarktaart met aardbeien

 1. Zet het bakblik klaar. Bedek het eventueel met bakpapier.

 2. Week je gelatine minimaal 10 minuten in koud water. Maak de koekjes fijn met een keukenmachine of doe de koekjes in een zipzakje en sla het fijn. Bijvoorbeeld met een deegroller. Smelt de boter op een zacht vuurtje. Roer de kruimels door de gesmolten boter en bedek de bodem van je bakblik de mix. Duw de bodem goed plat met de onderkant van een lepel. Laat de bodem hard worden in de koelkast.

 3. Plaats halve aardbeien rondom de vorm op de bodem.

 4. Mix de slagroom stijf met de helft van de suiker, de vanillesuiker en de slagroom-versteviger.

 5. Verwarm de melk op een laag vuurtje. Snij de vanillepeul open en haal het merg eruit. Roer de vanille door de melk. Als de melk bijna kookt mag het vuur uit. Knijp het water uit de blaadjes gelatine en roer ze door de melk. Het zal vrijwel meteen oplossen. Laat de melk in een bord  wat afkoelen.

 6. Roer de kwark los en meng hier een beetje van de afgekoelde melk doorheen. Voeg nu de rest van de melk doorheen, gevolgd door de slagroom. Test je mix; is het zoet genoeg voor jou of wil je hier nog wat suiker toevoegen? Giet het mengsel in de bakvorm en laat het 3-4 uur in de koelkast goed stijf worden.

Vanille fraisier kwarktaart met oreobodem

Toefje bovenop en de taart is aangekleed

Met de 100 gram extra slagroom kun je mooie toefjes spuiten. Plaats op ieder toefje een halve aardbei. Rasp wat oreokruimels over de taart heen.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page