top of page

Zelf patat maken


Zelf gemaakte patatten zijn het aller lekkerst
We vinden het allemaal geweldig lekker en eten het liefst zo vaak mogelijk. Toch is patat niet altijd en overal even lekker. Als ik eerlijk ben: ik vind vooral zelf gebakken patat lekker. Een goede smakelijke aardappel, in frieten gesneden en gebakken in verse olie. Niet één keer gebakken, maar twee keer!

Ben ik zelf kritischer geworden of zijn de aardappels van patat de laatste jaren minder lekker geworden?

Patat uit de supermarkt vind ik het minst lekker van allemaal. Het is de smaak van de aardappel zelf, die ik niet zo lekker vind. En dat terwijl ik best graag aardappels eet. Een goede patatzaak of frituur kiest voor een goede aardappel en bakt het met liefde. Hier en daar kom ik nog wel eens een bakje of zakje echt goede frites tegen.  Op de zaterdagmarkt in Antwerpen, in een klein zaakje in Alkmaar aan een grachtje aan de rand van de stad. Geen idee hoe het heet.


Thuis patat bakken

Ik ga niet meer op zoek naar een goede friteskraam en jij misschien ook niet meer, want ik ga je patat leren bakken! Lekker thuis, net zoveel als je trek in hebt. Kom we gaan patat zelf maken.


Snij de aardappelen in mooie frites of patat
Frieslanders

De patatsoort

Het recept voor goede patat begint bij het hoofdingrediënt: de aardappel. Een patat aardappel is behoorlijk melig en bevat veel zetmeel.  Van oorsprong werd patat vaak van bintjes-aardappelen gebakken. Deze aardappelsoort is nog maar weinig verkrijgbaar. Ik heb ze de laatste jaren af en toe gezien op de Rotterdamse markt gezien. Zelf koop ik bij ons in de buurt Frieslander aardappelen. Andere goede patat aardappelen zijn bijvoorbeeld Asterix, Premiere, Innovator, Challanger en Ukema.


Heb je een aardappelboer in de buurt? Ga dan eens langs en vraag de boer zelf wat goede patat-aardappelen zijn.In de zonnebloemolie

Wedden dat hij het heel erg leuk vindt en je met een lekker zakje aardappelen naar huis gaat!

Ultieme patatten bak je met ossewit. Zelf bak ik echter graag in plantaardig vet. Olijfolie kan niet langdurig verhit worden, daarom kies ik voor pindaolie (arachideolie) of zonnebloemolie.


zelf de lekkerste patat maken. De patat voorbakken
Voorgebakken patat dient nog na-gebakken te worden.

Zelf patat maken

 1. Schil ongeveer 350-400 gram aardappelen per persoon. Dat lijkt veel, maar je schilt een belangrijk deel van de aardappelen weg.

 2. De meningen verschillen. Moet je aardappels hierna een paar uur in koud water moet laten staan of niet? Wij doen dit nooit en ik vind onze patat echt goddelijk!

 3. Snij de aardappels in frieten van ongeveer 1 cm. Wij houden van rustieke patat, liever niet te smal. Jij bent de baas, snij de patat zo groot als je het lekker vindt of gebruik een speciale patatsnijder. Was het zetmeel van de voorgesneden patat door ze in een bak water te zetten of onder de kraan te houden. Doe je dit niet dan heb je kans dat de patat aan elkaar gaat kleven. Droog hierna de patat goed droog af.

 4. Verwarm je olie op 150 graden. Bak je patat enkele minuten. Ze hoeven niet bruin te zijn, je gaart de patat een beetje. Dit heet patat voorbakken.

 5. Laat de patat rusten en uitdruppen op servetten of keukenpapier.

 6. Na een half uurtje koelen kun je de patatten afbakken op 180 graden.  Er ontstaat dan een heerlijk knapperige korstje.

 7. Inmiddels zit de familie aan tafel, want bij patat moet je direct gaan eten. Dan zijn ze het lekkerst.

 8. Terwijl iedereen een beetje opgewonden is in afwachting op de patat, gaat de patat inmiddels voor de tweede keer in de frituur. Binnen een paar minuten is je patat klaar. Schud de frites in het mandje en hoor hoe krokant en knapperig de goudgele jongens tegen elkaar aanduwen. Je hoort dat ze lekker zijn!

 9. Doe je frites in een schaal en besprenkel het met wat zout. Schud de patat en het zout door elkaar.

 10. Wacht niet langer; tijd om te genieten.

 11. Dip je patat op zijn Nederlands lekker in mayonaise, wat lichter in fritessaus of op zijn Belgisch, bijvoorbeeld in Andalouse of Samourai saus.

Je hoort aan de frites of ze lekker zijn!

Er valt nog zoveel te weten over patatjes bakken. Dat blijkt wel uit de reacties van de lezers onder dit blog. Lees de reacties gerust even door.  Maurice vertelt bijvoorbeeld dat patatjes zingen als ze klaar zijn. Patricia vertelt  dat je ze ook in de actifry zelf kunt bakken en waarom ze haar aardappelen een tijdje in water met azijn laat staan?


Zelf patat maken
Zelf patat maken

Eet smakelijk!

Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page