Dulce de leche, het is een romige caramelpasta die je veelvuldig kunt vinden in Latijns Amerikaanse landen. Je kunt het in Nederland kopen onder de naam Bebogeen, maar je kunt het ook zelf maken.
Als ik eerlijk ben, vind ik deze zelfgemaakte dulce de leche echt een stuk lekkerder. Bebogeen heeft een rare nasmaak, een beetje chemisch.
Hoe maak je dulce de leche?
Dulce de leche smaakt naar caramel, toch is het anders, romiger. Gewone caramel maak je met suiker. Gecondenseerde melk is ingedikte melk met suiker. De suiker in gecondenseerde melk werkt als conserveermiddel en daarom hoeven de blikjes niet gesteriliseerd te worden.
Melk in blik kan heel handig zijn want hierdoor is de “ingeblikte” melk heel lang houdbaar ook zonder koeling.
Gecondenseerde melk is in de meeste supermarkten verkrijgbaar. Vaak vind je het bij de koffiemelkproducten maar ik kom het ook regelmatig tegen bij de Indische producten.
Het maken van dulce de leche is niet zonder gevaar. Het blikje moet 2,5 tot 3 uur in een pan zachtjes gekookt worden. Belangrijk is dat het blikje goed onder water staat. De druk in het blikje is enorm hoog en zou kunnen ontpoffen.
Zodra het water lauw is geworden mag je het blikje uit de pan halen om te openen.
Als je de dulce de leche nog iets steviger wilt, zet dan het gas uit, laat het dan met het deksel nog op de pan een paar uur staan. Dan wordt de dulce de leche iets steviger, zie de foto op deze site.
Dit kan handig zijn om te bewaren, of bijvoorbeeld om op je brood te smeren.
Tip: kook meteen meerdere blikken, je kunt ze gekookt ook heel erg lang bewaren, wel maanden. Fijn om op voorraad te hebben!
Is je dulce de leche wat dikker geworden in de koeling en je wilt het gaan gebruiken om bijvoorbeeld iets in te dopen of te verwerken in bonbons? Verwarm het dan au bain marie. Ik verwarm het in een glas dat ik in kokend water zet in een pan. Het wordt dan mooi egaal weer wat dunner en dan het zich makkelijker verwerken.
Tja en wat ga je met de dulce de leche verwennen? Of het nu een boterham is, een taartvulling, een klein beetje op een cupcaketoef, vulling voor een zelfgemaakt chocolaatje. Je hebt een paar weken de tijd om deze heerlijke caramelcrème te gebruiken.
Hmmm lijkt me lekker wel.
Een aanrader en gewoon leuk om te doen, eigenlijk juist omdat het zolang duurde en je van het blikje af moest blijven.
Groetjes Carola
Het is hartstikke lekker, alleen Bebogeen is echt iets heel anders. Echte Dulce de Leche is af en toe ergens bij een toko te koop.
Vandaag gemaakt, omdat het er erg lekker uitziet en ik nieuwsgierig was. Ik heb het 3 uur gekookt en daarna 3 uur in het water laten staan en dan de koelkast in. En wat is het lekker!!! Af en toe zo een lepeltje in de mond en op brood. Ik zal eens een blikje voor mijn vader maken hij is dol op Bebogeen, ik ben benieuwd naar zijn reactie van deze veel lekkerder variant.
Ha, ha, ja als je dit hebt geproefd hoef je geen Bebogeen meer 🙂 Dat heeft zo'n raar nasmaakje.
Groetjes Carola
Nog handiger voor het maken van Dulche de Leche: giet de gecondenseerde melk in een glazen schaal, die je afdekt met aluminium folie. Zet dit in een grotere schaal of braadslee, die je met zoveel water vult dat het tot de helft van je schaal komt. In de oven gedurende ca 90 minuten op 225C, of totdat de kleur mooi caramel is. => Net zo makkelijk en geen risico op ontploffende blikjes 🙂
Zeker ook handige tip Lubina! Misschien wel handig om te maken terwijl je oven voor iets anders al aanstaat? Wel de aluminiumfolie dan goed afdekken. Groetjes Carola
Hallo, grappig te lezen over ontploffende blikjes. In Rusland 95% koken mensen geconcentreerde melk in een blik heel vaak en ik heb nog nooit gehoord over ontploffing. Onzin. Moet wel genoeg water zijn en moet je ook over 1,5 uur dit blikje omdrijen.
Hoi Tanya, je hebt gelijk, het zal niet zomaar ontploffen, maar je moet wel weten dat het blikje goed onder water moet staan. Ik denk dat dulce de leche maken hier pas net wat meer bekend aan het worden is. Ik ben benieuwd of je er echt typisch Russische recepten mee maakt, anders dan hier. Groetjes Carola.
Goedemorgen Carola, heeft u zelf al een keer uitgeprobeerd om dit met de gecondenseerde kokosmelk te maken? ik ben benieuwd hoe het dan smaakt.
Hoi Marja, nee, ik heb het nog niet uitgeprobeerd. Het is ook bijna niet meer verkrijgbaar. Maar mocht je het heel graag willen weten…. waarom probeer je het niet? Het moet bijna wel lekker zijn, ik weet alleen niet of het ook een stuk dikker wordt, net als bij gewone gecondenseerde melk. Groetjes Carola
Hoi carols,
Oooh wat lijkt me dit lekker! Met 2e kerstdag komt mijn familie bij elkaar elk jaar. En stellen wel een diner samen op de Amerikaanse manier. Ik mag het dessert doen… dat wordt dus dit!! Maar een vraag, moet het bokje helemaal onder water staan? Of tot de rand van het blikje? En als ik bijvoorbeeld 3 blikjes in 1 pan wil koken. Moet het dan langer koken?
Hoi Mies, zorg ervoor dat je blikjes onder water staan en meerdere tegelijk koken is ideaal! Het duurt niet langer en zelfs al heb je maar 1 blikje nodig; het 2e blikje is langdurig houdbaar, gewoon in de kast of koelkast, kan allebei. Er is geen zuurstof bij gekomen en dus blijft de dulce de leche goed houdbaar. Veel succes.